Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Doorhalen hypotheek / royeren

Doorhalen hypotheek / royeren

Zodra je hypotheek volledig is afgelost, kun je je hypotheek doorhalen. Royeren heet dit ook wel. Het houdt in dat je de notaris vraagt om je hypotheek uit te schrijven uit het Kadaster. Dit is niet verplicht om te doen, behalve als je gaat verhuizen of als je je hypotheek oversluit.

Advies over je hypotheek?

 

Je hypotheek doorhalen of niet?

Zodra je je hypotheek volledig hebt afgelost, heb je de keuze om je hypotheek te laten doorhalen. Dit is geen verplichting. Je kunt je hypotheek ook in het Kadaster laten staan. Dat laatste kan handig zijn als je verwacht nog eens een bedrag aan hypotheek op te nemen bij deze aanbieder. Het bespaart je dan een bedrag aan notariskosten om de hypotheek opnieuw in het Kadaster te laten inschrijven.

Er zijn ook situaties waarin je hypotheek doorhalen wél verplicht is. Dat geldt als je je hypotheek gaat oversluiten naar een andere aanbieder of als je verhuist. Met het royeren van de hypotheek maak je de woning dan vrij van hypotheek zodra je deze oplevert. De notaris controleert bij een woningoverdracht ook altijd of het huis inderdaad vrij is van hypotheek.

 

Wat kost het doorhalen van je hypotheek?

Het doorhalen van je hypotheek kost geld. Elke notaris hanteert hier zijn eigen tarieven voor. Die variëren grofweg tussen de € 90,- en € 500,-. De kosten zijn bedoeld voor het uitschrijven uit het Kadaster, het werk van de notaris en de btw die daarbovenop komt.

Oscar NoorlagTip: Als je over je hypotheek hypotheekrenteaftrek ontving, dan zijn de kosten voor het doorhalen van je hypotheek fiscaal aftrekbaar. Je mag deze kosten dus aftrekken van je belastbaar inkomen.

Vragen over je hypotheek?

Ben je benieuwd waar jij goed aan doet met je hypotheek? Wel of niet aflossen? Wel of niet laten doorhalen? Onze hypotheekadviseurs geven je er graag passend advies over. Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Een belangrijke reden om je hypotheek te laten doorhalen zodra die volledig is afgelost, is dat je dan zelf kunt kiezen aan welke notaris je dit overlaat. Als je je huis verkoopt, wordt de hypotheek altijd doorgehaald. Het is dan alleen aan de koper naar welke notaris je hiervoor gaat. Jij betaalt het tarief van de betreffende notaris.

Die kosten zijn altijd voor jou als de hypotheek op jouw naam staat. Het maakt daarbij niet uit of je de hypotheek royeert vanwege een verhuizing of omdat je de hypotheek hebt afgelost. Laat je je hypotheek doorhalen vanwege een verhuizing? Dan vallen de notariskosten voor onder andere de transportakte onder de kosten koper. Die zijn dus voor rekening van de koper. Alleen staat wel in de koopakte dat jij als verkoper verantwoordelijk bent om het huis vrij van hypotheek op te leveren. De kosten voor je hypotheek doorhalen zijn dus altijd voor jou.