Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Doelkapitaal

Doelkapitaal

Het doelkapitaal is het bedrag dat je aan het eind van de looptijd van je hypotheek hebt opgebouwd (bij een (bank)spaarhypotheek) of probeert op te bouwen (bij een beleggingshypotheek). Met deze term krijg je te maken als je een bankspaarhypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek hebt die over een tijdje afloopt. Het is dan de bedoeling dat je de hypotheek met het bij elkaar gespaarde of belegde geld aflost. In het ideale geval is dit bedrag gelijk aan het doelkapitaal.

Bij een beleggingshypotheek is het mogelijk dat je niet het hele doelkapitaal bij elkaar hebt belegd of juist meer behaald. Je beleggingen leverden minder respectievelijk meer rendement op dan gehoopt. Wil je zeker weten dat je je volledige hypotheek kunt aflossen? Vraag onze hypotheekadviseurs om hulp. Zij denken graag met je mee over mogelijke oplossingen.

Advies over je hypotheek?

 

Hoe zit dat bij een (bank)spaarhypotheek en beleggingshypotheek?

De bankspaarhypotheek, spaarhypotheek en beleggingshypotheek zijn drie hypotheekvormen die net even anders in elkaar steken.

  • Bij een bankspaarhypotheek leg je gedurende de looptijd geld in via een spaarrekening. Daarmee heb je aan het eind van de looptijd de volledige hypotheeksom bij elkaar gespaard, zodat je de hypotheek in één keer kunt aflossen.
  • Bij een spaarhypotheek is de constructie min of meer gelijk als bij de bankspaarhypotheek. Je legt dan alleen maandelijks geld in een levensverzekering in, in plaats van op een aparte spaarrekening.
  • Bij een beleggingshypotheek stort je periodiek geld op een beleggingsrekening of in een kapitaalverzekering. Die bedragen worden voor je belegd. Het belegde geld plus het rendement is bedoeld om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Je weet alleen niet zeker of je voldoende rendement hebt behaald. Soms heb je dus niet genoeg eindkapitaal bij elkaar om de volledige hypotheek af te lossen. Het kan ook juist zijn dat je een hoger bedrag bij elkaar hebt belegd dan het beoogde doelkapitaal.

Oscar NoorlagLet op: Een beleggingshypotheek brengt onzekerheid met zich mee doordat je eindkapitaal niet zeker is. Wil je meer zekerheid hebben over je aflossing? Dan kun je je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Wat als je onvoldoende doelkapitaal hebt opgebouwd?

Ziet het ernaar uit dat je voor je beleggingshypotheek minder geld bij elkaar hebt gekregen dan het doelkapitaal? Dan is het vooral belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Ga met een onafhankelijke hypotheekadviseur om tafel zitten. Die kan je wijzen op je opties, zoals tussentijds aflossen, je hypotheek oversluiten of afspraken maken met de hypotheekaanbieder.

 

Advies over je hypotheek?

Komt het einde van je looptijd steeds dichterbij? Dan is dat hét moment om kritisch naar je hypotheek te kijken, bij voorkeur samen met een hypotheekadviseur. Een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt kijkt graag mee waar jij goed aan doet. Gratis en vrijblijvend!

Gratis blik op jouw hypotheek

 

Mensen vragen ook

Dit is bedrag dat je bij elkaar wilt sparen of beleggen, dus vaak het bedrag dat je aan (deel) hypotheek hebt afgesloten. Dit bedrag moet je aan het eind van de looptijd volledig kunnen terugbetalen aan de hypotheekaanbieder.

Bij deze twee hypotheekvormen ben je verzekerd van het doelkapitaal aan het einde van de looptijd. Je hebt namelijk elke maand een bedrag ingelegd op een geblokkeerde spaarrekening of in een levensverzekering. Dat bedrag komt aan het einde van de looptijd vrij en is exact gelijk aan het beoogde doelkapitaal.