Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek

Koop je een woning om die vervolgens te verhuren? Dan kun je daarvoor geen gewone hypotheek afsluiten. Je hebt hier een verhuurhypotheek voor nodig: een speciale hypotheek voor verhuurwoningen. De toetsingsnormen voor dit type hypotheek zijn wat strenger dan voor andere hypotheken. Zo kun je altijd een lager percentage dan 100% van de woningwaarde krijgen aan hypotheek. Vaak geldt een percentage van 50 tot 90% van de woningwaarde in betaalde staat.

Voor een verhuurhypotheek gelden speciale voorwaarden en kenmerken. Het is daarom altijd belangrijk om persoonlijk advies in te winnen. Onze hypotheekadviseurs laten je graag weten welke opties er voor jou zijn en waar jij bij een verhuurhypotheek op moet letten.

Verblijvend adviesgesprek

 

Kan ik een verhuurhypotheek krijgen?

Voor de verhuurhypotheek wordt de hypotheek getoetst aan je inkomen. Je moet voldoende verdienen om zowel de lasten voor je eigen huis als de maandlasten voor je verhuurwoning te kunnen dragen. Verder wordt gekeken naar de waarde van de verhuurwoning in gehuurde staat.

Je kunt nooit een hypotheek voor de volledige koopsom van de verhuurwoning afsluiten. Meestal geldt dat je hypotheek maximaal zo’n 50-90% van de woningwaarde in gehuurde staat mag zijn. De precieze berekening van de maximale hypotheek verschilt per geldverstrekker.

Quote: De waarde van je woning in gehuurde staat valt meestal wat lager uit dan de gebruikelijke waarde van de woning. Houd hier dus rekening mee. Je zult bij een verhuurwoning altijd eigen geld moeten inleggen. Om hoeveel eigen geld het gaat, verschilt per hypotheekaanbieder.

Wat zijn de voorwaarden voor een verhuurhypotheek?

Naast dat je maximale hypotheek strenger wordt berekend bij dit type hypotheek, gelden nog een aantal specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld deze:

  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit recht geldt alleen voor woningen die je als hoofdverblijf gebruikt.
  • Je betaalt een hoger rentepercentage omdat de hypotheekaanbieder een hogere risico-opslag De geldverstrekker loopt immers wat meer risico als je een woning gebruikt om die te verhuren.
  • Je kunt zelf kiezen voor een hypotheekvorm (of een combinatie van hypotheekvormen). Op dit moment zijn de volgende hypotheekvormen mogelijk: een aflossingsvrije hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.
  • Elke hypotheekaanbieder hanteert weer andere aflossingstermijnen voor een verhuurhypotheek: 10 jaar, 30 jaar of iets daartussenin. Onze hypotheekadviseurs zijn hier goed in thuis en wijzen je graag op de mogelijkheden bij de verschillende aanbieders.
  • Je betaalt meer overdrachtsbelasting dan wanneer je een woning koopt om zelf in te gaan wonen, namelijk 8%.

Quote: Een woning die je verhuurt, is onderdeel van je vermogen. Hier moet je dus, net als over het geld op je spaarrekening, vermogensbelasting over betalen. Wel geldt dat je je schulden mag aftrekken van de waarde van je verhuurwoning. Een financieel adviseur kan je meer vertellen over dit soort fiscale zaken.

Hypotheekadvies nodig?

Wil jij een woning kopen voor de verhuur? Onze financieel adviseurs kunnen je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn om een verhuurwoning te kopen en een hypotheek daarvoor af te sluiten. Al in een eerste gratis gesprek ontdek je wat jouw opties zijn. Maak een afspraak op een kantoor bij jou in de buurt.

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

Je kunt bij verschillende banken terecht voor een verhuurhypotheek. Voorbeelden van hypotheekaanbieders zijn SNS Bank, NIBC en Woonfonds. De voorwaarden verschillen sterk per hypotheekaanbieder, zowel voor de berekening van de maximale hypotheek als voor andere zaken. Daarom is het altijd slim om een vergelijking te maken van de verschillende hypotheekproducten. Zo kom je tot een verhuurhypotheek die specifiek bij jou past.

Als je een woning hebt gekocht als koopwoning voor jezelf en daar een hypotheek op hebt lopen, dan mag je deze woning niet zomaar verhuren. Hierover heb je via de hypotheekvoorwaarden expliciet afspraken gemaakt met de geldverstrekker. Dit heeft er onder andere mee te maken dat je woning door de verhuur minder waard kan worden en dat je voor de betaling van je hypotheek afhankelijk bent van huurinkomsten. Daardoor loopt de bank meer risico. Jouw woning is immers het onderpand voor de hypothecaire lening. Bovendien gelden andere fiscale regels als je je woning verhuurt. Je kunt je hypotheekaanbieder wel om toestemming vragen om je woning te verhuren. Gaan ze akkoord, dan moet je je gewone hypotheek omzetten in een verhuurhypotheek.

Het verhuren van een woning is alleen toegestaan als je een verhuurhypotheek afsluit. Dit type hypotheek is specifiek bedoeld voor een woning die je te huur aanbiedt.