Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Juridische looptijd

Juridische looptijd

De juridische looptijd is de periode waarvoor een gesloten overeenkomst geldt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overeenkomst voor een geldlening. De juridische looptijd kan verschillen van de economische looptijd van een hypotheek of lening.

Bij hypotheken is de juridische looptijd vaak de rentevaste periode. Dat is de periode waarvoor in een overeenkomst de hypotheekrente is vastgelegd. De economische looptijd is daarentegen de periode waarin de hypotheek afgelost moet worden. Vaak is dat 30 jaar.

Vragen over je hypotheek

 

Wat moet ik doen aan het einde van de juridische looptijd?

Loopt de afgesproken rentevaste periode binnenkort af? Dan krijg je daarvoor van tevoren bericht van de hypotheekaanbieder. Ook stuurt die je een verlengvoorstel met een nieuwe (actuele) hypotheekrente. Je kunt op dat moment twee dingen doen:

  1. akkoord gaan met het verlengvoorstel en het rentepercentage dat daarop vermeld staat;
  2. je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder.

Oscar NoorlagLet op:Aan het eind van de rentevaste periode mag je boetevrij oversluiten, iets wat tijdens de rentevaste periode niet zomaar kan. Verdiep je daarom altijd in alternatieve opties dan verlengen. Misschien ben je ergens anders voordeliger uit.

Ontdek gratis jouw opties aan het einde van de rentevaste periode

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan kosteloos voor je onderzoeken of jij beter kunt blijven waar je zit of dat oversluiten handiger is. Maak geheel vrijblijvend een afspraak om dat te ontdekken!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De economische looptijd is de totale periode volgens het aflossingsschema. Binnen die periode moet je de hypotheek aflossen. Meestal is dit een periode van 30 jaar. De juridische looptijd is de periode waarvoor je een hypotheekovereenkomst hebt gesloten. Als je je rente hebt laten vastzetten, is de rentevaste periode de juridische looptijd.

De economische looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar. Je hebt namelijk ook maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Soms kun je ook een langere of juist kortere looptijd afspreken. De looptijd van je hypotheek vind je altijd terug in de hypotheekofferte.