Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekakte

Hypotheekakte

De hypotheekakte is een notariële akte waarmee de hypotheek officieel op jouw naam en woning komt te staan. In de akte staan alle afspraken vastgelegd die je met de hypotheekaanbieder hebt gemaakt. Om deze akte rechtsgeldig te maken, moet je de hypotheekakte bij de notaris ondertekenen. De notaris schrijft deze dan in bij het Kadaster.

Een hypotheekadviseur kan de hypotheekakte altijd nog een keer met je nalopen. Zo weet je zeker dat alles er correct in staat.

Hypotheekadvies nodig?

 

Wat staat er in de hypotheekakte?

In de hypotheekakte staan alle afspraken tussen jou (als geldnemer) en de hypotheekaanbieder (als geldgever). Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • jouw persoonsgegevens (en die van je eventuele partner);
  • de naam van de hypotheekaanbieder;
  • de woning waar het om gaat;
  • de naam en plaats van het notariskantoor;
  • de hypotheeksom;
  • de hypotheekvorm;
  • de rentevaste periode;
  • het afgesproken rentepercentage;
  • voorwaarden rondom (extra) aflossen;
  • de datum waarop de hypotheekakte passeert.

Let op: de precieze informatie kan verschillen per geldverstrekker. Als het goed is, komt de informatie in de hypotheekakte overeen met die in de hypotheekofferte. Die offerte heb je al eerder ondertekend. Zie je hier verschillen tussen? Laat het dan direct weten aan de notaris voordat je de akte ondertekent.

 

De hypotheekakte controleren

Met de hypotheekakte ga je officieel de hypotheek aan. Je bent daarna dus de afgesproken maandlasten verschuldigd. Het is dan ook belangrijk dat je checkt of alle informatie in de hypotheekakte klopt. Kijk sowieso het volgende na:

  • Kloppen jouw gegevens en het adres van de woning?
  • Is de hypotheeksom juist?
  • Is een eventuele hogere inschrijving juist overgenomen in de akte?
  • Kloppen de afgesproken voorwaarden (zoals de rentevaste periode)?

Je ondertekent de hypotheekakte bij de notaris. Ook de geldverstrekker (of, zoals vaak het geval is, een notarismedewerker die in naam van de geldverstrekker tekent) zet zijn handtekening.

Marleen OverduinTip: Heb je een hypotheekadviseur in de arm genomen? Dan kan diegene de hypotheekakte vaak nog een keer voor je doornemen. Je weet dan zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Gratis eerste gesprek voor hypotheekadvies?

Ga jij binnenkort een hypotheek afsluiten? Of ben je je aan het oriënteren op je hypotheekopties? Onze hypotheekadviseurs hebben ruime ervaring met hypotheken en geven je graag persoonlijk en onafhankelijk advies. Een eerste gesprek over de mogelijkheden aanvragen kan altijd. Dat is gratis en vrijblijvend!

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Voor het opstellen van de hypotheekakte betaal je kosten aan de notaris, ook voor de inschrijving van de akte in het Kadaster. De exacte kosten verschillen per notaris. Houd rekening met ongeveer € 500,- tot € 1.000,-. Daarnaast betaal je kosten voor een leveringsakte als je een woning koopt. Met die akte wordt de woning officieel van de vorige eigenaar op jou overgedragen. De kosten voor de hypotheekakte zijn fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde daarvoor is wel dat je een hypotheek afsluit waarop je in 30 jaar aflost én dat de hypotheek bedoeld is voor een woning die geldt als jouw hoofdverblijf (en/of eventueel de verbouwing of verduurzaming van die woning).

De hypotheekakte is nodig zodat de bank je een hypothecaire geldlening kan verstrekken. Met die akte ga je de hypothecaire schuld aan met jouw woning als onderpand. De notaris heeft hiervoor nagekeken of je bevoegd bent om een hypotheek voor deze woning te nemen. Zodra dat gecontroleerd is, kun je de hypotheekakte ondertekenen.