Soms lukt het je niet om de hypotheekofferte binnen de geldigheidsduur te accepteren. Je kunt er dan voor kiezen de geldigheidstermijn te verlengen. Hiervoor brengt de geldverstrekker mogelijk een bereidstellingsprovisie in rekening. Dat wordt ook wel ‘verlengingsprovisie’ genoemd. Vaak betaal je alleen bereidstellingsprovisie als je de offerte niet binnen de geldigheidstermijn accepteert en de hypotheekrente is gestegen sinds je de hypotheekofferte hebt ontvangen.
Wanneer betaal je bereidstellingsprovisie?
Zodra je de hypotheekofferte hebt ontvangen, is deze een bepaalde periode geldig. Binnen die termijn moet je de hypotheekakte bij de notaris ondertekenen. Soms lukt dit echter niet op tijd, bijvoorbeeld als je een nieuwbouwhuis koopt dat later wordt opgeleverd. Wil je toch van het hypotheekaanbod uit de offerte profiteren, inclusief het opgegeven rentepercentage en de aangeboden voorwaarden? Dan kun je in veel gevallen de hypotheekofferte verlengen. Deze is dan wat langer geldig.
Je betaalt hiervoor vaak een bereidstellingsprovisie aan de bank. Dit heeft ermee te maken dat het zomaar kan zijn dat de rente inmiddels is gestegen of dat die stijgt tussen nu en het moment dat je geldigheid afloopt. In zo’n geval is het nadelig voor de bank dat je alsnog van de eerdere lage rente profiteert. Om dat te compenseren betaal je een bereidstellingsprovisie. Dit bedrag betaal je via de notaris bij het passeren van de hypotheek.
Hoeveel bedraagt de bereidstellingsprovisie?
Dit verschilt per hypotheekaanbieder en hangt ook af van het aantal maanden waarmee je de offerte verlengt. Vaak gaat het om een vast percentage van de hypotheeksom. Ga uit van zo’n 0,25% van de hypotheeksom voor elke maand van verlenging. Vaak lees je in de hypotheekofferte terug wat de exacte kosten zijn voor een verlenging van jouw hypotheek.
Overigens zijn er ook hypotheekaanbieders waar je geen bereidstellingsprovisie hoeft te betalen om je hypotheekofferte te verlengen. Mogelijk ben je daar wel annuleringskosten verschuldigd als je van de hypotheekofferte afziet.
Tip: Je hypotheekofferte verlengen kan verstandig zijn als de actuele rente hoger ligt dan toen je de hypotheekofferte ontving. Bereken hiervoor hoeveel voordeel de verlenging je oplevert en wat de kosten voor de bereidstellingsprovisie zijn. Het voordeel moet natuurlijk groter zijn dan de kosten.
Advies nodig over je nieuwe hypotheek?
Er komt veel bij kijken als je een hypotheek afsluit. Je moet de keuze maken tussen tientallen aanbieders, een renteaanbod aanvragen, de hypotheekofferte bekijken, etc. Wil jij zeker weten dat je de juiste keuzes maakt en niets over het hoofd ziet? Onze hypotheekadviseurs geven je graag passend advies. Kom vrijblijvend en gratis kennismaken!
Ja, je mag de kosten voor de bereidstellingsprovisie aftrekken van je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Dat levert je een mooi belastingvoordeel op.
Dit kun je terugvinden op de hypotheekofferte. Hierop staat de uiterste passeerdatum vermeld: dat is de datum waarvóór je de hypotheekakte bij de notaris ondertekend moet hebben. Ook staat er op de offerte vaak een offertedatum. Dat is de datum waarvoor je het renteaanbod moet hebben geaccepteerd. Vaak is de hypotheekofferte zo’n drie à vier maanden geldig. Over het algemeen zien we vaak dat je de hypotheekakte binnen zes tot twaalf maanden bij de notaris ondertekend moet hebben.