Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vrij op naam

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je bijna altijd vrij op naam. Dit is een alternatief voor ‘kosten koper’, wat je vaak bij de aankoop van bestaande woningen tegenkomt. Vrij op naam houdt in dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning betaalt. De verkoper betaalt dus de notariskosten voor de transportakte en van overdrachtsbelasting is daarnaast geen sprake. Dat is een fijne financiële meevaller als je voor een nieuwbouwhuis kiest.

Bij een nieuwbouwhuis krijg je wél te maken met diverse andere bijkomende kosten, zoals de kosten voor eventueel meerwerk en bouwrente. Wil je precies weten hoeveel een nieuwbouwwoning kost en wat jouw financiële opties zijn? Onze hypotheekadviseurs geven je graag antwoord op die vraag.

Gratis oriëntatiegesprek over jouw opties

 

Met welke kosten krijg je wel te maken bij vrij op naam kopen?

Als je een nieuwbouwhuis koopt, hoef je dus geen notariskosten voor de transportakte en ook geen overdrachtsbelasting te betalen. Wel krijg je te maken met een aantal andere soorten kosten. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • notariskosten voor de voorlopige koop-aannemingsovereenkomst (dit kun je zien als het voorlopig koopcontract voor nieuwbouwhuizen);
  • kosten voor hypotheekadvies;
  • taxatiekosten (omdat je een taxatie moet laten doen voor de hypotheekaanbieder);
  • eventuele borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie;
  • bouwrente (rente die je betaalt over het gebruikte hypotheekdeel voor de bouw van je woning).
  • kosten voor meerwerk (als je bijvoorbeeld een uitbouw laat maken).

Verder kun je te maken krijgen met bereidstellingsprovisie als je de oorspronkelijke hypotheekofferte wilt verlengen. Dit is soms nodig als de sleuteloverdracht lang op zich laat wachten.

Quote: Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis krijg je vaak te maken met dubbele lasten als je al in een koop- of huurhuis woont. Dit is iets om rekening mee te houden. Je moet die dubbele lasten wel kunnen dragen.

Nieuwbouw kopen? Laat je adviseren

Wil jij een nieuwbouwwoning kopen? Een goede eerste stap is een oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Die laten je weten wat jij te besteden hebt aan een huis en kennen de belangrijkste aandachtspunten. Zo weet je snel waar je aan toe bent. Plan een gratis gesprek en kom snel meer te weten!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Als je een woning vrij op naam koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting en ook geen notariskosten voor het opmaken van de akte. Wel moet je rekenen op een aantal andere soorten kostenposten, zoals kosten voor hypotheekadvies en taxatiekosten.

Als je een huis kosten koper koopt, dan zijn de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte voor rekening van de koper. Bij een huis dat je vrij op naam koopt, is er geen sprake van overdrachtsbelasting en betaalt de verkoper de notariskosten voor de transportakte.

Dit hangt uiteraard af van welke woning je koopt. Houd rekening met bijkomende kosten naast de koopsom, ook al hoef je geen overdrachtsbelasting en notariskosten voor de transportakte te betalen. Je zult minimaal zo’n 2% van de koopsom kwijt zijn aan bijkomende kosten. Denk aan kosten voor hypotheekadvies en voor de verplichte taxatie. Kies je voor meerwerk bij de bouw van je woning (extra stopcontacten, een uitbouw, etc.)? Dan heb je daar ook extra geld voor nodig.