De transportakte is de notariële akte waarmee een woning, bedrijfspand of stuk grond wordt overgedragen op een nieuwe eigenaar. Deze akte onderteken je dus als je een woning, een bedrijfspand of een kavel hebt gekocht. Het ondertekenen gebeurt bij de notaris, nadat je de transportakte uitgebreid bent nagelopen. Ook de verkoper zet zijn handtekening onder de transportakte. Na jullie ondertekening wordt de transportakte ingeschreven in het Kadaster en staat de woning officieel op jouw naam. De transportakte wordt ook wel ‘leveringsakte’ genoemd.
Eerder heb je als koper van een woning al het voorlopig koopcontract ondertekend. Daarmee zit je na drie dagen bedenktijd, onder voorbehoud van eventuele ontbindende voorwaarden, aan de koop van de woning vast. Alleen als je ontbindende voorwaarden hebt afgesproken en je je op één van die voorwaarden kunt beroepen, kun je na de bedenktijd nog boetevrij van de koop afzien. Als die voorwaarden niet spelen, kun je alleen nog onder de koop uitkomen bij betaling van een hoge boete (vaak 10% van de koopsom).
De volgende stap is het ondertekenen van de transportakte. Dit doe je meestal, maar niet altijd, tegelijk met het passeren van de hypotheekakte bij de notaris. De notaris heeft deze akte voor je opgesteld en heeft daarvoor onder andere al gecheckt of de verkoper de woning inderdaad aan jou mag verkopen. Jij loopt alle gegevens nog eens na en zet er daarna je handtekening onder. De verkoper doet hetzelfde.
Elke transportakte kan er weer iets anders uitzien. Wel vind je bepaalde belangrijke gegevens in bijna elke transportakte terug. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
De notaris bepaalt zelf het tarief voor het opstellen van de transportakte en de inschrijving van die akte in het Kadaster. Ga ervan uit dat je aan de transportakte en hypotheekakte samen zo’n € 1.300,- kwijt zult zijn. De kosten voor de hypotheekakte zijn wel fiscaal aftrekbaar; die voor de transportakte niet.
Quote: Loop voordat je je handtekening zet de transportakte altijd nog eens goed door. Je makelaar kan eventueel ook met je meekijken. Kijk goed na of jouw gegevens en de gegevens over de woning kloppen. Check ook of de andere afspraken die je eerder met de verkoper hebt gemaakt juist zijn overgenomen. Denk daarbij aan de koopsom en roerende zaken die bij de koop inbegrepen zijn.
De transportakte is een van de laatste stappen die komt kijken bij het kopen van een woning. Sta jij aan het begin van je woningzoektocht en wil je weten hoe jij dit goed aanpakt? Plan een gratis afspraak bij een Van Bruggen Adviesgroep-kantoor bij jou in de buurt. Daar staan onze financieel adviseurs en eventueel ook makelaars voor je klaar.
De notaris stelt de leveringsakte op. De afspraken in deze akte moeten gelijk zijn aan de afspraken in de getekende koopovereenkomst. Op het notariskantoor ondertekenen de koper, de verkoper en de notaris de akte. De koper mag kiezen door welke notaris hij of zij de akte laat opstellen.
Als je de transportakte kwijt bent, dan kun je een kopie ervan opvragen bij de notaris of bij het Kadaster. De notaris heeft de originele akte in het archief; het Kadaster heeft een digitaal afschrift van de oorspronkelijke akte.