Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit voor alle losstaande spullen in je woning. Denk aan je televisie, meubels, gordijnen of kostbare spullen. Ontstaat er schade aan die spullen door een onverwachte gebeurtenis of worden deze spullen gestolen? Dan krijg je daarvoor mogelijk vanuit de inboedelverzekering een bedrag als vergoeding.

Een inboedelverzekering dekt geen schade aan je woning zelf. Die schade valt mogelijk onder de opstalverzekering. Vanuit die verzekering wordt schade vergoed aan alles wat vastzit aan je woning, zoals je muren, leidingen of een vastgelijmde vloer.

Je kunt een opstal- en inboedelverzekering ook in één keer afsluiten als pakket bij een verzekeraar, eventueel samen met een aansprakelijkheidsverzekering. Dit pakket noem je een woonverzekering. Zo’n woonhuisverzekering levert je een interessante korting op ten opzichte van een losstaande opstalverzekering. Deze verzekering is uiteraard minder handig als je geen opstalverzekering nodig hebt. Dat geldt bijvoorbeeld als je woning een huurhuis is of als jouw appartement onder een VvE met een eigen opstalverzekering valt. Sluit in dat geval een losse inboedelverzekering af.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Sluit je een inboedelverzekering af? Dan bepaal je eerst nauwkeurig de waarde van jouw inboedel (of laat je die bepalen). Zo zorg je ervoor dat je precies goed verzekerd bent. Het is dan niet zo dat je te veel premie betaalt of juist te weinig schadevergoeding krijgt als er sprake is van schade. Er zijn ook verzekeraars die de waarde van je inboedel voor je kunnen vaststellen.

Is er sprake van schade? Dan dien je daarvoor een schadeclaim in bij je verzekeraar. Hierin beschrijf je specifiek wat er beschadigd is en hoe die schade is ontstaan. Op basis daarvan bepaalt de verzekeraar of je inderdaad een vergoeding ontvangt en, zo ja, voor welk bedrag. Daarvoor kijkt de verzekeraar naar de waarde van een bepaald product. Soms krijg je de dagwaarde (het bedrag dat jouw gebruikte product op dit moment nog waard is) vergoed, soms ontvang je de nieuwwaarde van het product (de prijs die je er nu in de winkel voor zou betalen).

Wil je precies weten hoe een inboedelverzekering werkt en welke keuzes jij daarin het beste kunt maken? Schakel een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep in. Die kan je met verzekeringsadvies helpen om fors te besparen op je verzekeringen, terwijl je toch goed verzekerd bent.

Maak een afspraak

Wat is de dekking van een inboedelverzekering?

In principe vallen alle losstaande spullen die in je woning staan onder de inboedelverzekering. Let op: onder meer de leidingen en vastgelijmde vloeren zijn geen inboedel. Die vallen onder de opstalverzekering. Niet bij alle schade aan spullen uit je woning zal je een bedrag uitgekeerd krijgen. Voor elke inboedelverzekering gelden weer andere voorwaarden.

Je hebt bijna nooit recht op een schadevergoeding als de schade aan je spullen is ontstaan door een natuurramp of burgeroorlog. De verzekering keert dan geen bedrag uit. Check daarom altijd goed de kleine lettertjes voordat je een verzekering afsluit.

Zo geldt ook dat je alleen bij all-risk-verzekeringen een schadevergoeding krijgt bij zelf veroorzaakte schade. Laat je bijvoorbeeld iets zwaars vallen op je houten vloer? Dan moet je zelf voor de kosten opdraaien wanneer jouw verzekering niet all-risk is.

Dekt de inboedelverzekering schade aan telefoons of laptops?

Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Het antwoord is afhankelijk van waar je verzekerd bent, hoe de schade ontstaan is, waar de schade ontstaan is en wie de schade heeft veroorzaakt. Ook geldt er vaak een eigen risico voor schade aan kostbare spullen zoals telefoons of laptop.

De meeste verzekeraars hebben een maximale schadevergoeding voor audiovisuele middelen en computerapparatuur. De waarde of kwaliteit van een schadeverzekering blijkt dan ook meestal pas bij de eerste schade.

Over het algemeen sluiten goedkopere verzekeringen meer uit, kennen zij een hoger eigen risico en hanteren ze een lagere maximale vergoeding voor de bepaalde spullen. Het is dus belangrijk om zorgvuldig na te gaan hoe dit bij jouw verzekering geregeld is.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Wel raden we je sterk aan om dit te doen, zowel wanneer je een koophuis als wanneer je een huurhuis hebt. Niet voor niets heeft bijna elke Nederlander deze verzekering. Als er schade aan je spullen ontstaat, kan dit een grote kostenpost zijn. Die grote financiële gevolgen kun je voorkomen met een inboedelverzekering. Zo’n verzekering kost je ook nog eens vaak maar een paar tientjes per maand.

Misschien denk je dat je geen dure spullen in huis hebt staan, maar in de praktijk is de waarde van je spullen hoger dan je denkt. Als je alles bij elkaar optelt, kom je op een hogere waarde uit dan gedacht. Tel maar eens de waarde van alle items uit je kledingkast, sieraden en apparatuur bij elkaar op.

Wat kost een inboedelverzekering?

Ga uit van een klein bedrag aan kosten voor je inboedelverzekering. Je kunt zo’n verzekering al vanaf een paar euro per maand krijgen.

Wat een inboedelverzekering exact kost, hangt af van allerlei keuzes die je maakt rondom de dekking. Kies je bijvoorbeeld voor de basisverzekering of voor all-risk? Welke keuzes maak je qua eigen risico? En welk bedrag laat je verzekeren?

Wil je besparen op je inboedelverzekering? Kies dan voor een woonhuisverzekering. Dan heb je een opstal- en inboedelverzekering (eventueel aangevuld met een aansprakelijkheidsverzekering) in één. Doordat je die verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit, profiteer je van een interessante combinatiekorting.

Waar doe jij goed aan qua verzekeringen?

Je kunt allerlei verzekeringen afsluiten: een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering, autoverzekering, reisverzekering, rechtsbijstandsverzekering, etc. Welke van die verzekeringen heb jij nodig? En ook belangrijk: waar sluit je ze voordelig af? Op beide vragen geven onze verzekeringsadviseurs je graag antwoord. Zo kun jij de juiste keuzes maken.

Krijg persoonlijk verzekeringsadvies over jouw situatie. Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep helpt je graag op een kantoor bij jou in de buurt.

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen

Met een inboedelverzekering zijn de spullen die los in je woning staan verzekerd tegen schade door onverwachte gebeurtenissen. Het gaat dan om alle spullen die niet vastzitten aan je woning zelf. Denk aan apparaten, meubels, kleding, sieraden en verlichting die niet in de muur of plafonds geïntegreerd is. De inboedelverzekering vergoedt schade of verlies van spullen als dit wordt veroorzaakt door onverwachte situaties, zoals een storm, diefstal of waterschade. Lees in de voorwaarden van jouw inboedelverzekering terug wat jouw verzekeraar precies dekt.

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt geen schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door iets te laten vallen. Die schade wordt alleen gedekt als je all-risk verzekerd bent. Schade veroorzaakt door jouw eigen schuld of doordat je spullen niet goed hebt onderhouden, wordt bijna nooit gedekt. Verder valt onder de inboedelverzekering geen schade veroorzaakt door natuurrampen of burgeroorlogen. Schade aan je woning zelf valt ook niet onder de inboedelverzekering; dit wordt gedekt vanuit de opstalverzekering.

Wat de beste inboedelverzekering is, verschilt per huishouden. Er is niet één inboedelverzekering die altijd de beste is. Het hangt maar net af van jouw wensen qua dekking. Een verzekeringsadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan het brede verzekeringsaanbod voor je vergelijken en helpt je zo om een passende verzekering af te sluiten. Dat moet een verzekering zijn die aan de ene kant de juiste voorwaarden en aan de andere kant ook een gunstige premie biedt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak