Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Je hypotheekofferte verlengen

Bereidstellingsprovisie heeft alles te maken met de geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Laten we daarom eerst kort daarop ingaan. De hypotheekofferte is de offerte waarin alle details over je aangevraagde hypotheek staan als je een hypotheek gaat afsluiten. Daarin vind je onder andere de rente die je gaat betalen en de afgesproken hypotheekvoorwaarden.

De hypotheek is pas echt rond zodra je de hypotheekakte ondertekent. Dit doe je op het moment dat je hypotheek passeert bij de notaris. Maar soms is het niet haalbaar om de hypotheekakte te ondertekenen binnen de geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een nieuwbouwhuis koopt. Of als je een woning hebt gekocht maar nog een hele tijd op de sleutels moet wachten. Door je hypotheekofferte te verlengen, kun je dan nog een paar maanden na de uiterste passeerdatum profiteren van het rente-aanbod en de aangeboden voorwaarden.

Hoe lang is de hypotheekofferte geldig?

Hoe lang de hypotheekofferte dan precies geldig is? Dat staat op de offerte zelf vermeld. Vaak is dit zo’n drie maanden, waarbij wel een voorwaarde is dat je de hypotheekofferte eerst ondertekend moet hebben (als dat niet is gebeurd, is de offerte sowieso niet geldig).

Je ziet op het document twee data staan: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De passeerdatum is de uiterste datum waarop de sleuteloverdracht plaatsvindt en je dus de hypotheekakte ondertekend moet hebben.

Is de hypotheekakte niet ondertekend vóór de uiterste passeerdatum? Dan vervalt de hypotheekofferte. Dit betekent dat je een nieuwe hypotheekofferte zult moeten aanvragen voor je hypotheek. Voor die nieuwe hypotheek geldt de op dat moment actuele hypotheekrente en zal je opnieuw bepaalde voorwaarden moeten afspreken.

Wil je meer weten over een hypotheek afsluiten? Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier alles over vertellen en kunnen je goed begeleiden. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan om jouw mogelijkheden te ontdekken.

Gratis oriëntatiegesprek

Wat is bereidstellingsprovisie?

Je hypotheekofferte verlengen is bij de meeste hypotheekaanbieders niet gratis. Dit heeft er alles mee te maken dat de hypotheekaanbieder met verlenging een klein risico loopt. Het zou zomaar kunnen dat de rente over een paar maanden hoger ligt dan de actuele rente nu. Dan is het nadelig voor de bank dat jij nog van het eerdere lagere renteaanbod profiteert. Vanwege dat risico betaal je bij de meeste banken een bereidstellingsprovisie om de hypotheekofferte te verlengen.

De bereidstellingsprovisie betaal je in één keer aan de hypotheekaanbieder op het moment dat je hypotheek passeert.

Wat zijn de bereidstellingskosten voor je hypotheek?

Wat de bereidstellingsprovisie kost? Vaak is dit een percentage van het hypotheekbedrag. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van het aantal maanden dat je de hypotheekofferte wilt verlengen. Een gemiddelde bereidstellingsprovisie is zo’n 0,25% van het hypotheekbedrag voor elke maand waarmee je de offerte verlengt. Soms iets meer, soms iets minder. In de hypotheekofferte zelf kun je hier vaak al informatie over terugvinden.

Marleen OverduinGoed om te weten: bij sommige hypotheekaanbieders kun je verlengen zonder bereidstellingsprovisie te hoeven betalen. Let wel op dat je bij deze banken soms annuleringskosten moet betalen als je de hypotheekofferte annuleert.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor een hypotheek van € 325.000,-. Deze offerte is drie maanden geldig. Jij wilt de offerte twee maanden verlengen, omdat de sleuteloverdracht wat langer op zich laat wachten.

Je betaalt dan € 325.000,- x 0,25% x 2 maanden = € 1.625,- aan bereidstellingskosten voor je hypotheek.

Bereidstellingsprovisie is aftrekbaar

Het goede nieuws: je mag de bereidstellingskosten voor je hypotheek aftrekken. De bereidstellingsprovisie is aftrekbaar voor de belasting. Dit betekent dat je het bedrag in mindering brengt op je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Dat scheelt weer wat.

Wanneer is je hypotheekofferte verlengen verstandig?

Komt de uiterste passeerdatum steeds dichterbij? Dan kun je besluiten om je hypotheek te verlengen (en mogelijk bereidstellingsprovisie te betalen). Maar dit is niet verplicht: je kunt ook in plaats daarvan een nieuwe hypotheekofferte aanvragen.

Waar je verstandig aan doet, hangt onder andere af van het actuele rentepercentage. Als dat lager ligt dan de rente in de huidige offerte, dan doe je er natuurlijk goed aan om een nieuwe offerte aan te vragen. Ligt het huidige percentage een stuk hoger dan de rente in de offerte? Dan kan het best zijn dat verlengen zinvol is. Belangrijk is vooral dat de kosten voor de bereidstellingsprovisie niet hoger zijn dan de kosten om je offerte te verlengen.

Marleen OverduinHerhaling: houd er rekening mee dat je bij sommige geldverstrekkers annuleringskosten moet betalen als je een getekende offerte annuleert of de hypotheek niet afneemt.

Klinkt dit nog wat cryptisch? In het rekenvoorbeeld hieronder laten we zien hoe dit werkt.

Een voorbeeldberekening

Je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor je hypotheek van € 325.000,-. Op die offerte staat een rentepercentage van 1,8%. De rentevaste periode is 10 jaar.

De actuele rente ligt iets hoger, namelijk op 2,0%. Als je nu een nieuwe hypotheekofferte zou aanvragen, dan zou je daarvoor in totaal 10 jaar x 0,2% (= 2,0% - 1,8%) x € 325.000,- = € 6.500,- meer rente betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek te verlengen. Je betaalt daarvoor de eerder genoemde bereidstellingskosten van € 1.625,-. Tegelijkertijd profiteer je van een rentevoordeel van € 6.500,- (dus een veel hoger bedrag dan de kosten die je maakt). Je hypotheek verlengen is in dit voorbeeld dus gunstig.

Waar doe ik goed aan in mijn situatie?

Nu je weet wat bereidstellingsprovisie is en hoe het zit met de kosten daarvoor, heb je vast één belangrijke vraag: is het voor jou slim om je hypotheekofferte te verlengen? Dat zoeken wij graag voor je uit.

Voor al jouw vragen over je hypotheek kun je bij een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt terecht voor persoonlijk hypotheekadvies. Ga op zoek naar een hypotheekadviseur bij jou in de buurt en maak een gratis eerste afspraak. Wij helpen je graag verder.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen over bereidstellingsprovisie

Een bankgarantie houdt in dat je hypotheekaanbieder garant staat voor de waarborgsom als je een woning koopt. Je hoeft de waarborgsom dan niet zelf te betalen; de hypotheekaanbieder staat voor jou garant voor dit bedrag.

Bereidstellingsprovisie is het bedrag dat je betaalt aan de hypotheekaanbieder als je je hypotheekofferte wilt verlengen. Na betaling van dit bedrag houdt de hypotheekaanbieder het aanbod langer voor je vast, waardoor je ook na de geldigheidsduur nog tegen deze rente en voorwaarden een hypotheek kunt afsluiten. Niet elke hypotheekaanbieder rekent een bereidstellingsprovisie, maar de meeste doen dat wel.

Nee, het is een vergoeding die je aan de hypotheekaanbieder betaalt vanwege het risico dat zij door je verlenging lopen. Als je het aanbod verlengt, loopt de bank kans dat zij extra rente-inkomsten mislopen (bij een rentestijging). Om dat risico te compenseren, betaal je de hypotheekaanbieder een bereidstellingsprovisie als vergoeding.

Nee, dat is niet mogelijk. Het is een bindend aanbod. De bank geeft zijn akkoord op de hypotheek door jou de offerte te sturen. Alleen als de geldigheidsduur is verstreken, mogen ze de hypotheekofferte intrekken. Of als je met de bank aanvullende afspraken daarover hebt gemaakt natuurlijk.

Deze betaal je bij het passeren van de hypotheek bij de notaris. De bereidstellingsprovisie staat daar tussen de overige kosten voor je hypotheek afsluiten.

Dit staat vermeld op de hypotheekofferte zelf. Een gemiddelde geldigheidsduur is zo’n drie maanden. Check de uiterste passeerdatum op de hypotheekofferte om zeker te weten hoe het zit met de geldigheid van jouw offerte.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak