Waarom bieden onder voorbehoud van financiering?

Of je nu een eerste huis of een ander huis koopt, je zet met de aankoop van een woning als koper een grote en spannende stap. In principe is het zo dat je na het tekenen van het voorlopig koopcontract als koper maar drie dagen bedenktijd hebt om eventueel van de koop af te zien.

Besluit je na die drie dagen om de koop niet te laten doorgaan, bijvoorbeeld omdat je de financiering niet rond krijgt of omdat de kosten voor achterstallig onderhoud flink tegenvallen? Dan moet je een forse boete (zo’n 10% van de koopsom) betalen om de koop te annuleren. Vanwege die boete ben je als koper ook verplicht om een waarborgsom te betalen na het tekenen van het voorlopige koopcontract. Heb je daar zelf de middelen niet voor? Dan kun je hiervoor een bankgarantie afsluiten.

Nu heb je alleen als koper bijna nooit 100% zekerheid dat je de woning kunt financieren. Ook al heb je een goed beeld van je maximale hypotheek dankzij een voorbereidend gesprek met een hypotheekadviseur, er kan een kink in de kabel komen waardoor de hypotheekaanvraag toch niet goedgekeurd wordt. Om te voorkomen dat je in zo’n geval een flinke boete moet ophoesten, kun je een voorbehoud van financiering afspreken bij het uitbrengen van je bod. Als de hypotheekaanbieder je aanvraag dan afwijst, dan kun je binnen de afgesproken periode nog de koop ontbinden. Boetevrij.

Wat betekent een financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud is een van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden die je kunt opnemen als je een bod uitbrengt.

Met een financieringsvoorbehoud geef je aan de verkoper aan dat je de koop alleen laat doorgaan als je voldoende hypotheek kunt krijgen voor je woning. Mocht de financiering niet rond komen binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld zes weken), dan kun je na het laten zien van een afwijzing van een hypotheekverstrekker nog van de koop afzien. Let wel op dat je hier altijd actief iets voor moet doen. Je zult zelf één (of soms meerdere) afwijzingen aan de verkoper moeten laten zien om te bewijzen dat je inderdaad niet in aanmerking komt voor voldoende hypotheek.

Beroep je je op deze ontbindende voorwaarde? Dan doe je dat altijd zwart op wit. Maak het dan ook schriftelijk en altijd binnen de afgesproken termijn kenbaar aan de verkopend makelaar of – als die er niet is – aan de verkoper zelf.

Andere ontbindende voorwaarden

Naast bieden onder voorbehoud van financiering kun je diverse andere ontbindende voorwaarden afspreken. Voorbeelden zijn:

  • Voorbehoud van bouwkundige keuring: je kunt de koop afzeggen als uit een bouwkundige keuring kosten voor achterstallig onderhoud naar voren komen die hoger zijn dan een afgesproken maximaal bedrag. Die kosten blijken niet uit een gewoon taxatierapport; vaak gaat het over bouwkundige elementen die alleen een expert kan zien.
  • Voorbehoud van verkoop eigen huis: je laat de koop alleen doorgaan als je je eigen woning weet te verkopen.
  • Voorbehoud van NHG: je stelt als specifieke eis dat je enkel de koop laat doorgaan wanneer je aanvraag voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wordt goedgekeurd.

Besef wel: hoe meer ontbindende voorwaarden je afspreekt bij het uitbrengen van een bod, hoe meer risico het de verkoper ook geeft om met jouw bod in zee te gaan. Ontbindende voorwaarden zijn vooral in jouw belang als koper, maar zijn voor de verkoper juist minder aantrekkelijk.

Bieden zonder of met voorbehoud van financiering?

Op de oververhitte woningmarkt komt het steeds vaker voor dat mensen zonder voorbehoud van financiering bieden. Dat geeft de verkopende partij veel zekerheid: die kan ervan op aan dat jij de financiering van het huis rond krijgt. En is dat niet zo? Dan is hij verzekerd van een forse boete die je aan hem betaalt. Bieden zonder financieringsvoorbehoud kan je dus een voorsprong geven op andere bieders.

Maar bedenk wel dat bieden zonder voorbehoud van financiering risicovol is voor jou als koper. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld je huidige woning minder opbrengt dan gedacht of dat je hypotheek toch iets lager uitvalt. Als je hebt gekozen voor geen voorbehoud van financiering, dan geeft zo’n kink in de kabel een hoop gedoe en zadel je jezelf in zo’n geval ook met een forse boete op.

Win advies in bij een hypotheekadviseur

Ga voordat je de keuze maakt voor wel/niet onder voorbehoud van financiering bieden altijd in gesprek met een hypotheekadviseur. Die kan je vertellen hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt en hoe zeker je kunt zijn van jouw budget voor een woning. Dat helpt je om een weloverwogen bod op een huis uit te brengen.

Onze onafhankelijke hypotheekadviseur staan graag voor je klaar om je te adviseren over de financiering van jouw droomwoning. Een eerste oriënterend gesprek kost je niets.

Wat als je de financiering niet rond krijgt?

Heb je geboden onder voorbehoud van financiering en krijg je helaas onvoldoende hypotheek om het huis te kunnen kopen? Maak dit dan zo snel mogelijk schriftelijk kenbaar aan de verkopend makelaar (of aan de verkoper zelf als er geen makelaar in het spel is). Doe dit altijd binnen de afgesproken termijn. Zorg er ook voor dat je zeker weet dat de brief of e-mail de ontvanger op tijd bereikt. Dit kun je doen door de brief aangetekend te versturen of zelf af te geven of door de ontvanger te vragen om een ontvangstbevestiging van je mail.

Voeg ook een schriftelijk bewijs toe waaruit blijkt dat je onvoldoende financiering kunt krijgen. Hiervoor kun je een afwijzing van je hypotheekaanbieder gebruiken. Soms wordt gevraagd om twee afwijzingen van gerenommeerde hypotheekaanbieders.

Aandachtspunten voorbehoud van financiering

Breng je een bod onder voorbehoud van financiering uit of twijfel je nog tussen bieden met en zonder financieringsvoorbehoud?

1. Soms is voorbehoud van financiering hard nodig

Besef dat het bedrag dat uit de maximale-hypotheek-berekening komt je nog geen zekerheid geeft dat je daadwerkelijk dat hypotheekbedrag kunt krijgen. Er kan in de tussentijd van alles gebeuren waardoor dat niet lukt. Zo kan het zijn dat de geldverstrekker niet akkoord gaat met deze woning als onderpand voor een lening (bijvoorbeeld vanwege de bouwkundige staat). Of misschien krijg je in de tussentijd te maken met ontslag of arbeidsongeschiktheid. Ook kan het zijn dat je later lopende leningen ontdekt die ervoor zorgen dat jij een lagere hypotheek kunt krijgen.

Bieden zonder voorbehoud van financiering is dus zeker niet zonder risico’s. Laat je goed informeren voordat je hiertoe overgaat.

2. Vergroot je kansen bij bieden onder voorbehoud van financiering

Het is niet per definitie zo dat de verkoper altijd een bod zonder voorbehoud van financiering zal laten voorgaan. Bovendien kun je een aantal stappen zetten die jouw kansen vergroten dat je bod onder financieringsvoorbehoud toch wordt geaccepteerd.

Zo helpt het als je je hypotheekadviseur vraagt om een bewijs dat jij waarschijnlijk de financiering wel kunt rond krijgen. Ook werkt het vaak in je voordeel als je kunt aantonen dat je eigen geld inbrengt.

Verder kan een persoonlijke noot bij het uitbrengen van je bod helpen. Benoem waarom jij deze woning zo graag wilt. Welke band heb je met deze plek of met dit huis? Ook dat kan je een streepje voor geven op anderen.

3. Voorbehoud van financiering is geen vrijbrief voor annulering

Een financieringsvoorbehoud geeft je wat lucht om van de koop af te zien als de financiering een probleem vormt. Maar besef dat enkel zeggen “Ik krijg geen hypotheek” onvoldoende is om je op die ontbindende voorwaarde te beroepen. Je zult schriftelijk aan de verkoper moeten bewijzen dat de hypotheekaanbieder je aanvraag heeft afgewezen. Soms geldt dat je zelfs twee of meer afwijzingen moet overhandigen.

Meer weten over een bod uitbrengen?

Of je nu biedt met of zonder voorbehoud van financiering, het is altijd verstandig om van tevoren helder te hebben hoeveel jij maximaal kunt lenen. Onze hypotheekadviseurs rekenen dit in een eerste gratis gesprek graag voor je uit.

Maak een afspraak bij een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. Dan profiteer je van de combinatie van hypotheekadvies en eventueel een aankoopmakelaar. Oftewel: de optimale professionele begeleiding bij de aankoop van jouw nieuwe woning.

Bekijk eventueel ook alvast de woningen die op dit moment via Van Bruggen te koop staan. Wie weet zit jouw droomwoning daar tussen.

Veelgestelde vragen over onder voorbehoud van financiering

Hoe lang onder voorbehoud van financiering?

Bij het uitbrengen van een bod onder voorbehoud van financiering geef je ook aan binnen welke termijn je de financiering rond moet hebben. Een periode van zo’n zes weken na ondertekening van het voorlopig koopcontract is gebruikelijk. Heb je meer tijd nodig om de financiering rond te krijgen? Dan kun je deze ontbindende voorwaarde in overleg met de verkoper verlengen.

Wat betekent kopen onder voorbehoud van financiering?

Dit betekent dat je bij het bieden op een huis afspreekt dat je bod alleen geldt en dat de koop dus alleen doorgaat wanneer jij voldoende hypotheek kunt krijgen om het huis te betalen. Lukt dat niet? Dan kun je nog zonder boete onder de aankoop uit als je schriftelijk kunt laten zien dat je onvoldoende hypotheek kunt krijgen.

Wat valt er onder voorbehoud van financiering?

Bij voorbehoud van financiering gaat het erom dat je binnen een bepaalde periode (vaak zes weken na ondertekening van het voorlopig koopcontract) een hypotheek moet kunnen rond krijgen die voldoende is om de woning te kunnen betalen.

Hoe werkt bieden onder voorbehoud van financiering?

Je maakt je bod kenbaar aan de verkopend makelaar (en/of aan de verkoper zelf) via een biedingsbrief. Die verstuur je vaak per e-mail. Daarin benoem je ook de eventuele ontbindende voorwaarden die bij je bod gelden. Vermeld bij bieden onder voorbehoud van financiering altijd binnen welke termijn je de financiering moet rond krijgen. Alleen binnen die termijn kun je je beroepen op het financieringsvoorbehoud.

Is er ook sprake van financieringsvoorbehoud bij een nieuwbouwhuis?

Je maakt je bod kenbaar aan de verkopend makelaar (en/of aan de verkoper zelf) via een biedingsbrief. Die verstuur je vaak per e-mail. Daarin benoem je ook de eventuele ontbindende voorwaarden die bij je bod gelden. Vermeld bij bieden onder voorbehoud van financiering altijd binnen welke termijn je de financiering moet rond krijgen. Alleen binnen die termijn kun je je beroepen op het financieringsvoorbehoud.