Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Waarom je hypotheek gebruiken voor verduurzaming?

Je woning verduurzamen is een interessante investering. Voor veel mensen weegt het milieuaspect zwaar. Je stoot minder CO2 uit en hebt minder fossiele brandstoffen nodig als je bijvoorbeeld zelf zonne-energie opwekt, je woning beter isoleert of met kozijnen je gasverbruik laat dalen. Dat is beter voor het klimaat.

Los daarvan dalen je energiekosten als je je huis verduurzaamt. Je bent fors minder geld kwijt aan elektriciteit en gas. Verhoogt de energieleverancier zijn tarief, dan merk je daar een stuk minder van op je energierekening. Bovendien wordt je woning meer waard als je deze verduurzaamt. Ook woon je comfortabeler, doordat koelte of warmte beter in je woning blijft hangen.

Waarom zou je specifiek je hypotheek verhogen voor verduurzaming? Er bestaan immers nog meer financieringsopties. Zo kun je ook een persoonlijke lening afsluiten of je spaargeld gebruiken. Maar het heeft verschillende voordelen om je hypotheek te verhogen voor verduurzaming:

 • Je behoudt je spaargeld voor andere uitgaven als je de verduurzaming vanuit je hypotheek financiert. Je hebt dus een buffer.
 • Je hebt lage maandlasten. Dat komt door de looptijd van 30 jaar. Je kunt eventueel ook kiezen voor een aflossingsvrij deel (tot 50% van je woningwaarde) als je nóg lagere maandlasten wilt.
 • Het is een goede manier om je overwaarde te gebruiken. Dat geld zit niet vast in de stenen. Je kunt het vrijmaken voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming.
 • De rente is fiscaal aftrekbaar als je je hypotheek voor verduurzaming gebruikt.
Vraag een oriënterend gesprek aan

Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

Naast je hypotheek verhogen voor verduurzaming kun je ook een persoonlijke lening afsluiten. Hoe beslis je voor welke optie je kiest. Dit zijn de voor- en nadelen van beide op een rij:

 

Hypotheek verhogen

Persoonlijke lening

Rente

Je betaalt minder rente.

Je betaalt meer rente.

Maandlasten

Je hebt lage maandlasten, doordat je minder rente betaalt en doordat de aflossing lager is als je kiest voor een lange looptijd.

Je hebt hogere maandlasten, omdat de looptijd korter is dan bij een hypotheek. Daardoor betaal je een hogere maandelijkse aflossing. Ook betaal je een hoger rentepercentage.

Hypotheekrente-

aftrek

De rente is (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar.

De rente is (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar.

Bijkomende

kosten

Je moet voor de hypotheekverhoging je woning laten taxeren en de notaris bezoeken. Dat brengt kosten met zich mee.

Een taxatie en notarisbezoek zijn niet nodig. Daardoor maak je die kosten niet.

Aanvraagproces

De aanvraag heeft iets meer voeten in de aarde.

De aanvraag is relatief snel geregeld.

Toetsing

De hogere hypotheek wordt getoetst aan je woningwaarde en inkomen.

De persoonlijke lening wordt getoetst aan je inkomen.

 

Een optie die een speciale vermelding waard is, is de Energiebespaarlening. Dit is een extra voordelige lening (met lage rente en gunstigere voorwaarden) die je kunt gebruiken om verduurzaming te financieren. Deze lening mag maximaal € 25.000,- bedragen. Bij zeer energiezuinige woningen ligt het maximale bedrag op € 50.000,- en bij nul-op-de-meterwoningen is het maximum € 65.000,-.

Verder kom je bij verduurzaming mogelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee kun je diverse energiebesparende maatregelen deels financieren. Niet allemaal overigens: zonnepanelen vallen er niet onder, maar wel bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en HR++ glas. Lees er meer over op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast kun je via Energiesubsidiewijzer.nl ontdekken of jij in aanmerking komt voor een aanvullende subsidieregeling binnen jouw gemeente.

Met welk bedrag kan ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzaming?

Steek je geld in verduurzamende maatregelen? Dan mag je daarvoor méér lenen dan gebruikelijk. Normaal gesproken geldt een maximale hypotheek van 100% van je woningwaarde. Maar als je de hypotheek inzet voor energiebesparende maatregelen, dan geldt een hoger maximum: 106%van je woningwaarde. Mits je inkomen die hogere hypotheek ook toelaat uiteraard.

Rust er overwaarde op je woning door de stijgingen van huizenprijzen of door tussentijdse aflossingen? Dan kun je mogelijk fors meer lenen dan je huidige hypotheek. Zo heb je een flink budget voor verduurzaming en eventueel ook nog voor een verbouwing van je woning.

Let op: het maximum van 106% geldt niet bij elke hypotheekaanbieder. Onze hypotheekadviseurs laten je graag weten bij welke aanbieder dit mogelijk is.

Hoe werkt het precies?

Je kunt je bestaande hypotheek verhogen voor verduurzaming of je kunt verduurzaming meefinancieren als je een nieuwe woning koopt. Ga je je bestaande woning verduurzamen? Dan zijn er twee mogelijkheden om meer hypotheek te krijgen: je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen.

 1. Een hypotheekverhoging is mogelijk als je je hypotheek destijds voor een hoger bedrag hebt ingeschreven in het Kadaster dan de openstaande hypotheekschuld. Je hoeft niet opnieuw langs de notaris te gaan en kunt tot het hoger ingeschreven bedrag bijlenen. Wel zijn vaak een taxatie van je huis en een inkomenstoets nodig.
 2. Een tweede hypotheek nemen betekent dat je een extra hypotheek afsluit bovenop je lopende hypotheek. Dit doe je bij dezelfde aanbieder als waar je al zit. Je spreekt een nieuw rentepercentage (gebaseerd op de actuele rente), een nieuwe hypotheekvorm en nieuwe voorwaarden af. De geldverstrekker doet een inkomenstoets. Verder zijn een taxatie en een bezoek aan de notaris nodig.

Een andere mogelijkheid is om je hypotheek over te sluiten. Je stapt dan voor je gehele hypotheek over naar een andere hypotheekaanbieder die je bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden en/of een lagere rente biedt. Daarbij leen je ook meteen een hoger bedrag. Zo heb je twee vliegen in één klap: je hypotheek verhogen voor verduurzaming en een hypotheekproduct dat beter bij je past. Houd in dat geval wel rekening met een eventuele boeterente.

Wil je weten welk van die opties voor jou voordelig uitpakt? Daarin denken onze hypotheekadviseurs graag met je mee. Doordat zij volledig onafhankelijk zijn, kunnen ze een objectieve vergelijking maken van de verschillende mogelijkheden.

Plan een eerste gesprek

Je hypotheek verhogen voor verduurzaming: in 5 stappen

Wil je je hypotheek verhogen voor verduurzaming? De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep helpen je bij de financiering hiervan. Stap voor stap gaat dat als volgt:

 1. Laat je woning bekijken. Hoe energiezuinig is je huis op dit moment? Dat kun je ontdekken door je energielabel op te vragen en door een duurzaamheidsexpert te laten meekijken. Diegene kan bijvoorbeeld de isolatie en beglazing beoordelen. Zo weet je snel waar voor jou de meeste winst te behalen is.
 2. Verdiep je in energiebesparende maatregelen. Naar welke verduurzamingsoptie(s) gaat jouw voorkeur uit? Zonnepanelen? Nieuwe kozijnen? Of toch iets anders? Verdiep je in de opties en de kosten daarvoor. Je hoeft nog geen definitieve keuze te maken; dat kan later nog.
 3. Plan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur. Hoeveel kun jij lenen voor verduurzaming? En wat is daarin gunstig voor jou: een lening aanvragen of je hypotheek verhogen voor verduurzaming? Bespreek in een gratis eerste gesprek met een financieel adviseur jouw financieringsopties. Onze adviseur zet alle voor- en nadelen op een rij.
 4. Vraag een hypotheekofferte aan. Ben je eruit dat je je hypotheek wilt verhogen voor verduurzaming? Dan kan je hypotheekadviseur daarvoor alles in werking zetten. Onze adviseur vergelijkt de opties en vraagt een passend renteaanbod voor je aan. Is dat akkoord? Dan kan de adviseur ook de volledige hypotheekaanvraag voor je regelen.
 5. Verduurzamen maar! Zodra de financiering rond is, kun je daadwerkelijk je woning laten verduurzamen. Ga op zoek naar bedrijven die de energiebesparende maatregelen kunnen realiseren. Vraag offertes op (bij voorkeur altijd meer dan één) en maak zo een goede keuze. Alle stappen richting een duurzamer huis zijn gezet!

Oscar vertelt over de aanschaf van zonnepanelen

Oscar besloot om zonnepanelen op het dak te nemen. Hoe gaat zo’n verduurzaming van je woning in zijn werk? Welke afwegingen maak je? Lees over Oscars ervaringen in zijn blogreeks:

Welke vormen van verduurzaming bestaan er?

Er zijn allerlei vormen van verduurzaming te bedenken. Waar jij goed aan doet, hangt maar net af van de staat van je woning en jouw wensen. Heb jij een slecht geïsoleerde woning? Dan is nieuw isolatiemateriaal misschien een goede eerste stap. Wil je zelf stroom opwekken vanwege je hoge verbruik? Kies dan eerder voor zonnepanelen op het dak.

Laat je bij voorkeur adviseren door een duurzaamheidsexpert. Die kan gericht advies geven over passende verduurzamingsopties voor jouw woning.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • zonnepanelen nemen;
 • een warmtepomp installeren;
 • je dak, vloeren of gevel laten isoleren;
 • een nieuwe hr-ketel nemen;
 • een klokthermostaat of energieverbruiksmanager nemen;
 • energiezuinige ventilatie aanleggen;
 • HR++ of triple glas nemen;
 • een zonneboiler nemen;
 • betere kozijnen laten plaatsen;
 • een groen dak laten aanleggen.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel je gemiddeld bespaart met elk van deze maatregelen. Ontdek daarnaast via de website Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal welke energiebesparende maatregelen voor jouw huis een goede optie zijn.

Woning verduurzamen stappenplan

Handig om te weten: Het is mogelijk om verduurzaming te combineren met een verbouwing. Als je toch al een aannemer over de vloer hebt, is het slim om dat meteen mee te nemen. Bovendien kun je dan voor de verbouwings- en verduurzamingswensen in één keer de financiering regelen.

Extra aantrekkelijk: duurzaamheidsleningen

Bij sommige hypotheekaanbieders kun je een speciale duurzaamheidslening afsluiten als aanvulling op je bestaande hypotheek. Hierover betaal je een lagere rente dan over de rest van je hypotheek. Dit deel staat als het ware los van de hoofdsom. Vaak mag je zo’n lening tot een bedrag van ongeveer € 25.000,- afsluiten.

De duurzaamheidslening sluit je altijd af bij dezelfde bank als de gewone hypotheek. Hiervoor kun je terecht bij de volgende banken:

 • Florius
 • ABN Amro
 • ASN Bank
 • ASR
 • Lot Hypotheekn
 • Attens Hypotheken
 • Van Lanschot
 • Triodos Bank

Bij elke bank heet de duurzaamheidslening iets anders. Zo noemt ASR het de Verduurzamingshypotheek, terwijl het bij ABN Amro een Duurzaam Wonen Hypotheek heet. Ook de voorwaarden zijn verschillend. Zo krijg je bij Triodos Bank 0,1% rentekorting als je van energielabel C of D naar A gaat. Rabobank heeft een speciale hypotheek voor zeer energiezuinig nieuwbouwwoningen. Zo geldt overal weer iets anders. Je adviseur kan je vertellen aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor deze speciale duurzaamheidslening in aanmerking te komen.

Wat is de beste manier om verduurzaming te financieren?

Wat is een voordelige optie voor jou: een Energiebespaarlening nemen, je hypotheek verhogen voor verduurzaming of meteen je hypotheek oversluiten? Dit hangt af van jouw situatie, de actuele rentes en je wensen.

Onze hypotheekadviseurs zijn volledig onafhankelijk en kunnen je goed informeren over jouw mogelijkheden om verduurzaming te financieren. Maak nu een kosteloze eerste afspraak en ontdek wat je opties hiervoor zijn.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Of je je hypotheek kunt verhogen voor verduurzaming hangt af van je woningwaarde en van je toetsinkomen. Aan de ene kant moet je voldoende verdienen om de hogere hypotheek te kunnen dragen. Daarvoor gebruikt de hypotheekaanbieder standaard toetsnormen. Aan de andere kant geldt dat je, als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, meestal in totaal maximaal 106% van je woningwaarde mag lenen. Een hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen of jij je hypotheek kunt verhogen voor verduurzamende maatregelen. En zo ja, met welk bedrag.

Het is mogelijk om je hypotheek te verhogen voor verduurzaming. Daarnaast is een persoonlijke lening een optie. Er bestaan speciale leningen die voor verduurzaming bedoeld zijn: de Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening. Daarnaast kun je mogelijk een subsidie aanvragen om een deel van de kosten te betalen. Omdat er zo veel opties zijn en omdat het per persoon wisselt waar je goed aan doet, is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan je laten weten wat voor jou verstandig is.

Er zijn allerlei manieren om je huis te verduurzamen, zowel grote als kleine aanpassingen. Zo kun je zonnepanelen laten installeren om daarmee zelf zonne-energie op te wekken. Het is ook mogelijk om de isolatie van je woning te verbeteren, een warmtepomp aan te schaffen of nieuwe (energiezuinige) kozijnen te nemen. Op al die manieren maak je je woning duurzamer.

Dit verschilt per woning. Ontsnapt er bij jouw woning veel warmte door de slechte isolatie? Dan is dat misschien een goede eerste stap. Is je woning goed geïsoleerd, maar wek je nog niet zelf energie op? Dan kun je denken aan zonnepanelen of een warmtepomp. Ga vooral in gesprek met een duurzaamheidsexpert. Die kan je adviseren waar voor jouw woning de meeste winst te behalen is.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak