Tim en Peter kwamen mij adviseren over zonnepanelen. Jammer dat Peter geen Tom heette. De twee adviseurs die ik had uitgenodigd om mij te adviseren over zonnepanelen hadden namelijk zo de broertjes Coronel kunnen zijn. Tim en Peter waren beide twee vrolijke mannen, die veel verstand van zaken hebben en dan niet over autosport, maar over zonnepanelen. Het is altijd fijn als twee verschillende adviseurs met dezelfde boodschap komen.
Misschien goed dat ik eerst nog even aangeef hoe ik tot deze twee adviseurs ben gekomen. Een paar aspecten die ik belangrijk vind bij de keuze van een leverancier:
1. De leverancier moet het Zonnekeur keurmerk hebben. Het verplicht installateurs om te voldoen aan kwaliteitseisen op het gebied van opleiding, bedrijfsvoering en leveringsvoorwaarden. Ik wil bijvoorbeeld later niet te maken krijgen met brand als gevolg van een installatiefout van de zonnepanelen.
2. Ik vind kwaliteit belangrijker dan prijs. Op basis van de achtergrondinformatie die ik gelezen heb, vind ik het belangrijk dat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft, zodat niet alle zonnepanelen ermee ophouden als er één beschadigd is. Een omvormer is een apparaat die nodig is om de energie die de zonnepanelen opwekken, om te zetten in bruikbare stroom. Verder vind ik de garanties die de leverancier geeft belangrijk. Dat gaat niet alleen over het product, zoals de zonnepanelen en de omvormer, maar bijvoorbeeld ook de installatie en de vermogensgarantie (hoeveel vermogen garandeert de leverancier over x jaar nog).
3. Tot slot vind ik het belangrijk dat de zonnepanelen duurzaam zijn geproduceerd; onder andere dat er geen misbruik is gemaakt van de Oeigoeren bij het produceren van de zonnepanelen.
Ik heb zowel Tim als Peter uitgenodigd en zoals hiervoor al geschreven is hun verhaal eensluidend en ze komen tot hetzelfde advies. Mijn dak ligt op het zuidoosten en heeft een hellingshoek van 45%. Dat is niet de meest ideale situatie, maar ik kan mijn huis niet draaien naar het zuiden of er een ander dak opzetten met een iets mindere hellingshoek. Ik kan dan wel niet de optimale capaciteit uit zonnepanelen halen, maar ik kom waarschijnlijk uit op ongeveer 90%.
Beiden raden aan om inderdaad te kiezen voor een systeem met omvormers onder elk zonnepaneel. Er is de keuze uit verschillende type kwaliteit zonnepanelen. Mijn voorkeur gaat uit naar de zonnepanelen met de hoogste kwaliteit, met een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 92% na 25 jaar. De zonnepanelen bieden een maximaal vermogen in de ideale situatie van 400W. Uitgaande van mijn iets ongunstiger ligging komt dat uit op ongeveer 360W. Op basis van mijn huidige stroomverbruik heb ik zes zonnepanelen nodig en heb ik de kosten op basis van huidig energiecontract (de nog lage energietarieven) binnen 10 jaar terugverdiend. De prijsstelling van beide adviseurs ligt dicht bij elkaar.
Uiteindelijk kies ik voor het voorstel van Tim, omdat die net iets meer informatie kon verstrekken over btw terugvragen en over de doorlooptijd van opdracht tot daadwerkelijk plaatsen van de zonnepanelen. De volgende stap, waar ik in de volgende blog dieper op in zal gaan, is hoe ik de zonnepanelen ga financieren. Betaal ik de investering in de zonnepanelen uit spaargeld, een lening bij mijn ouders, een tweede hypotheek of een duurzaamheidslening?
Naast deze blogserie over zonnepanelen geven wij op deze pagina meer informatie over manieren om je woning te verduurzamen.
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.