Nu ik een keuze heb gemaakt voor een leverancier van zonnepanelen is de volgende vraag: “Hoe ga ik dat betalen?”. Dat is gelukkig een onderwerp waar ik zelf al heel veel van weet. Er zijn verschillende mogelijkheden:
Betalen uit spaargeld
Als je voldoende spaargeld hebt, is dit de eenvoudigste manier. Er zijn twee nadelen van het gebruiken van spaargeld. In de eerste plaats vanwege het feit dat je geen spaarrente meer ontvangt op je spaarrekening, maar die is in de meeste gevallen toch al nagenoeg 0%. In de tweede plaats moet je zeker weten dat je het spaargeld dat je nu gebruikt voor de zonnepanelen, niet binnenkort nodig hebt voor iets anders. Waarbij je ook rekening moet houden met onverwachtse uitgaven, zoals een auto die stuk gaat of als je werkloos wordt.
Een lening bij ouders
Heb je zelf niet het geld dan zou je het geld kunnen lenen bij je ouders. In feite is dat een win-win situatie. Je ouders krijgen rente over deze lening, terwijl ze nagenoeg 0% rente krijgen op hun spaarrekening. Als het een annuïteitenlening is, dan is de rente voor jou aftrekbaar. En misschien zijn je ouders wel bereid een deel van je maandelijkse kosten voor deze lening, bijvoorbeeld de rente (deels), terug te schenken.
Via een hypotheek
In veel gevallen is er een mogelijkheid om binnen je huidige hypotheek een extra bedrag te lenen, zeker als dat slechts een paar duizend euro is voor zonnepanelen. Voordeel is dat je dan niet opnieuw naar de notaris hoeft. Zijn de zonnepanelen een onderdeel van een grotere verbouwing, dan is de kans groter dat je een tweede hypotheek moet nemen en je wel opnieuw naar de notaris moet. Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan is de rente aftrekbaar. Met een aflossingsvrije hypotheek ben je op korte termijn goedkoper uit, omdat je dan alleen rente betaalt en geen aflossing. Maar je hypotheekrente is dan niet aftrekbaar en aan het einde van de looptijd is de hypotheekschuld nog altijd even hoog.
Een persoonlijke lening
Kun je niet binnen je huidige hypotheek een extra bedrag lenen en wil je sowieso in een korte periode van bijvoorbeeld tien jaar de extra lening aflossen, dan is een persoonlijke lening een goed alternatief. Je betaalt wel een hogere rente dan bij een hypotheek, die aftrekbaar is, maar je bespaart notariskosten. Waarom zou je kiezen voor een looptijd van bijvoorbeeld tien jaar (dit geldt overigens ook voor de hypotheeksituatie)? Omdat je de rente- en aflossingskosten waarschijnlijk al kunt betalen uit de besparing op je energiekosten. Na tien jaar ben je dan van je leningkosten af, maar profiteer je nog wel van de lagere energiekosten.
Een duurzaamheidslening
Deze laatste optie is ook een persoonlijke lening, alleen is deze specifiek gericht op het financieren van verduurzaming en loopt de lening bij je gemeente. De rente voor een duurzaamheidslening is ook lager dan die van een persoonlijke lening.
In de praktijk kiezen de meeste mensen ervoor om zonnepanelen te financieren met eigen spaargeld. Ik zelf ben wel benieuwd naar de financiering via een duurzaamheidslening bij de gemeente en in de volgende blog vertel ik meer over mijn ervaringen bij de gemeente en SVn (de uitvoerder van de lening).
>Deel 4: Aanvraag duurzaamheidslening
Naast deze blogserie over zonnepanelen geven wij op deze pagina meer informatie over manieren om je woning te verduurzamen.
Blijf op de hoogteSchrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.
Bedankt voor uw aanmelding.