Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Waarom je hypotheek verhogen voor zonnepanelen?

Ga je je woning verduurzamen? Dan mag je daarvoor extra hypotheek nemen. Dat is een slimme investering! Zonnepanelen leveren je een fors lagere energierekening op. Als je energieleverancier besluit de tarieven te verhogen, merk jij daar minder van in je kosten. Bovendien doe je iets goeds voor het milieu: dankzij de zonnepanelen hoef je minder stroom af te nemen van het net. Verder verbeteren zonnepanelen je energielabel, waardoor je woning meer waard wordt bij een toekomstige verkoop. Veel voordelen dus!

Nu kun je zonnepanelen financieren op verschillende manieren. Een persoonlijke lening afsluiten is een optie. Je spaargeld gebruiken is een andere mogelijkheid. Daarnaast kun je dus besluiten om je hypotheek te verhogen voor zonnepanelen. Vaak gebeurt dat in combinatie met andere verduurzamende maatregelen: je leent dan in één keer een extra bedrag om je woning op meerdere manieren te verduurzamen.

Je hypotheek verhogen is om meerdere redenen interessant als financieringsmethode voor verduurzaming:  

 • Je betaalt weinig maandlasten. De lasten worden uitgesmeerd over een looptijd van 30 jaar. Daardoor ben je relatief weinig per maand kwijt.
 • Je kunt méér lenen. Je bent niet afhankelijk van je spaargeld. Door de overwaarde op je huis heb je mogelijk een groter budget voor zonnepanelen en eventuele andere verduurzamingsstappen dan als je je spaargeld inzet.
 • Je ontvangt hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek gebruikt voor verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen.
 • Je hebt een buffer. Je behoudt je spaargeld voor onverwachte uitgaven, vakanties of andere plannen.
 • Je gebruikt de overwaarde zinvol. Is je woning flink in waarde gestegen? Dan kun je de overwaarde dankzij een hypotheekverhoging goed gebruiken voor zonnepanelen en andere verduurzamende maatregelen.
 • Mogelijk krijg je rentekorting. Bij sommige hypotheekaanbieders kun je een duurzaamheidshypotheek afsluiten. Daarover betaal je minder rente dan gebruikelijk.
 • Je kunt ook meteen lenen voor verduurzamen of verbouwen. Misschien zijn zonnepanelen op het dak niet je enige woonwens. Wil je ook je woning verbouwen? Of aanvullende verduurzamende maatregelen doorvoeren? Dan biedt een hypotheekverhoging mogelijk meteen financiële ruimte daarvoor. Zo kun je je woning helemaal naar jouw wens maken.

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?

Doordat je met zonnepanelen op het dak je eigen stroom opwekt, zal je energierekening direct flink dalen. Daar staat natuurlijk tegenover dat je een eenmalige investering doet door de zonnepanelen aan te schaffen. Hoe snel je die investering terugverdient, hangt van allerlei factoren af. Het is vooral belangrijk dat je kwalitatieve panelen koopt. Ook speelt mee of je dak op het noorden, zuiden, oosten of westen ligt. Met een dak op het zuiden wek je de meeste stroom op.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Volgens Milieu Centraal behaal je met zonnepanelen een rendement van ongeveer 4,3%. Meer uitleg over de kosten en het rendement van zonnepanelen, lees je op hun website.

De gemiddelde jaarlijkse besparing met zonnepanelen is als volgt:

 • 1 persoon: € 420,- per jaar
 • 2 personen: € 680,- per jaar
 • 4 personen: € 930,- per jaar
 • 6 personen: € 1.110,- per jaar

Daarmee ligt de terugverdientijd voor zonnepanelen gemiddeld op 7-10 jaar. De kosten hangen af van onder andere het merk, het aantal zonnepanelen en aanvullende opties die je kiest (zoals micro-omvormers voor een hoger rendement). Voor de terugverdientijd speelt ook een rol hoeveel jij betaalt voor elektriciteit en gas. Hoe hoger het tarief, hoe meer je bespaart door zelf stroom op te wekken.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor zonnepanelen?

Vaak is het wel mogelijk om je hypotheek te verhogen voor zonnepanelen. Je mag namelijk méér lenen dan de standaard als je je hypotheekverhoging voor verduurzaming gebruikt. De grens ligt dan niet bij 100% van je woningwaarde, maar is 106% van de woningwaarde. Wel wordt je inkomen getoetst: je moet voldoende verdienen om je hypotheek te kunnen verhogen voor zonnepanelen. 

Let op: de precieze voorwaarden verschillen per hypotheekaanbieder. Soms betaal je extra risico-opslag voor een hypotheek van meer dan 100% van je woningwaarde.

Wil je precies weten wat jouw hypotheekopties zijn? Ga vrijblijvend met een hypotheekadviseur in gesprek. Die kan je precies vertellen welke hypotheekruimte jij hebt.

Gratis oriëntatiegesprek

Andere energiebesparende maatregelen

Met een hypotheekverhoging kun je ook andere vormen van verduurzaming financieren. Er is van alles mogelijk, bijvoorbeeld beter isolatiemateriaal, een nieuwe hr-ketel, energiezuinige kozijnen of een zonneboiler. Je kunt je hypotheekverhoging voor al die verschillende energiebesparende maatregelen gebruiken. Zo daalt je energierekening verder dan met enkel zonnepanelen op het dak.

Ben je benieuwd waar jij goed aan doet qua verduurzaming? Laat dan een duurzaamheidsexpert meekijken naar jouw woning. Ook geeft de afbeelding je hieronder een beeld van de gemiddelde besparing bij bepaalde maatregelen.

Ontdek via Verbeterjehuis.nl welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn voor jouw woning.

Stappen woning verduurzamen

Hoe werkt dat, je hypotheek verhogen voor zonnepanelen?

Sluit je een nieuwe hypotheek af voor je nieuwe woning? Dan kun je direct een leningdeel meenemen voor zonnepanelen of andere verduurzamende maatregelen. Dat scheelt je een notarisbezoek en een extra taxatie voor je huis.

Maar ook als je al een tijdje woont waar je woont en al een hypotheek hebt lopen, is het mogelijk om je hypotheek te verhogen voor zonnepanelen. Daar zijn drie opties voor:

 1. Je bestaande hypotheek verhogen. Dit is een optie als je hypotheek voor een hoger bedrag is ingeschreven in het Kadaster dan wat je nu aan hypotheek hebt openstaan. Je kunt dan zonder een nieuw bezoek aan de notaris je hypotheek tot dat bedrag verhogen. Wel zijn opnieuw een inkomenstoetsing en taxatie van je woning nodig.
 2. Een tweede hypotheek Je sluit, bij de aanbieder waar je al zit, een extra hypotheek af. Die komt bovenop je lopende hypotheek. Met de aanbieder maak je nieuwe afspraken over bijvoorbeeld de hypotheekvorm, de rentevaste periode en het rentepercentage. De rente die je betaalt, is gebaseerd op de actuele marktrente.
 3. Je hypotheek oversluiten. Past je huidige hypotheek niet meer zo goed bij je of kun je profiteren van een lagere rente? Dan is je hypotheek oversluiten misschien een goed idee. Je zet dan je lopende hypotheek stop en sluit in plaats daarvan een volledig nieuwe hypotheek af. Dat is ook meteen een hogere hypotheek: je kunt de hypotheekverhoging erin meenemen. Besef wel dat je soms een boeterente moet betalen. Dit geldt als je je hypotheek vóór het einde van de rentevaste periode beëindigt en de rente nu lager is dan die in je contract.

Daarnaast kan een persoonlijke lening een passende manier zijn om zonnepanelen te financieren. Als je alleen kiest voor zonnepanelen en geen verhogingsruimte hebt binnen je bestaande hypotheek, is dat soms ee interessantere optie.

Of jij er verstandig aan doet om je hypotheek te verhogen, een persoonlijke lening te nemen of een tweede hypotheek af te sluiten? Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan dat precies voor je uitzoeken. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan om er meer over te weten te komen.

Plan een gratis gesprek

Oscar vertelt over de aanschaf van zonnepanelen

Onze marktonderzoeker en persvoorlichter Oscar besloot om zonnepanelen op het dak te nemen. Hoe gaat dat in zijn werk? Welke afwegingen maak je? Oscar vertelt er alles over in zijn blogreeks:

Zo gaat een hypotheekverhoging in 5 stappen

Wil je je hypotheek verhogen voor zonnepanelen? Dan doorloop je daarvoor een aantal stappen:

 1. Oriënteer je op zonnepanelen. Hoe voordelig zijn zonnepanelen voor jou? Welke besparing levert een zonnepaneleninstallatie jou op? Het is goed om dat eerst, samen met een zonnepanelenspecialist, te bekijken. Niet elk dak is immers geschikt voor zonnepanelen.
 2. Bepaal je verbouw- en verduurzamingswensen. Heb je naast zonnepanelen nog andere wensen qua verbouwen of verduurzamen? Als je toch bezig bent en je hypotheek regelt, is dit wellicht een goede kans om ook andere wensen mee te nemen. Zet op een rij wat jij aan je woning wilt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld je huis beter laten isoleren? Een warmtepomp nemen? Of bepaalde andere verbouwplannen uitvoeren?
 3. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Daarna ga je met een hypotheekadviseur bekijken of jouw plannen daadwerkelijk te realiseren zijn. Financieel gezien. In een gratis eerste gesprek ontdek je wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheekverhoging.
 4. Ontvang een renteaanbod. Wil je het proces in werking zitten? Dan vergelijkt de hypotheekadviseur de diverse hypotheekopties voor je (op rente en voorwaarden) en zet de mogelijkheden tegen elkaar af. De adviseur kan een renteaanbod opvragen bij de aanbieder die als gunstig uit de bus komt. Daarin lees je precies wat jouw nieuwe maandlasten worden en welke voorwaarden gelden bij de hypotheek.
 5. De hypotheek regelen. Daarna kan de adviseur al het papierwerk voor je in orde maken. Aan de ene kant regelt de adviseur de hypotheekaanvraag voor je. Daarnaast kan diegene alles in werking zetten voor de taxatie en het tekenmoment bij de notaris.
 6. Zonnepanelen op het dak! Is de financiering rond? Dan wordt het geld in een bouwdepot gestort. Je kunt het geld nu gebruiken om de verduurzaming van je huis te realiseren.

Andere mogelijkheden voor zonnepanelen financieren

Je hypotheek verhogen voor zonnepanelen is niet de enige manier om zonnepanelen te financieren. Er zijn nog meer mogelijkheden. Zo kun je ook denken aan de volgende opties.

Duurzaamheidshypotheek met rentekorting

Sommige hypotheekaanbieders bieden een speciale duurzaamheidslening als aanvulling op je bestaande hypotheek. Je betaalt hierover minder rente dan over een gewone hypotheek. Het gaat om een lening van meestal maximaal € 25.000,-. Besef wel dat je deze hypotheek alleen kunt nemen bij de bank waar je al zit. Slechts een beperkt aantal geldverstrekkers biedt deze lening aan.

Energiebespaarlening

De overheid biedt landelijk een speciale Energiebespaarlening aan: een lening om verduurzaming mee te financieren. Hiervoor betaal je relatief weinig rente. Met die lening kun je bijvoorbeeld zonnepanelen financieren. Houd er wel rekening mee dat je niet meer dan 75% van het bedrag mag besteden aan zonnepanelen. Je kunt de lening dus alleen krijgen als je naast zonnepanelen nog andere verduurzamende maatregelen laat doorvoeren.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten kun je een duurzaamheidslening aanvragen. Ook dit is een lening met lage rente. Je betaalt minder rente dan over een standaard persoonlijke lening. Bekijk wel goed de voorwaarden voor deze lening. Die verschillen per gemeente.

Zonnepanelen financieren met je spaargeld

In plaats van geld te lenen kun je natuurlijk ook zonnepanelen financieren met eigen geld. Daarvoor is het wel belangrijk dat je wat spaargeld kunt missen. Het geld dat je aan zonnepanelen besteedt, kun je immers niet aan andere dingen uitgeven. 

Goed nieuws: btw terugvragen voor zonnepanelen

Zonnepanelen nemen is nog aantrekkelijker omdat je btw kunt terugvragen als je voor het eerst zonnepanelen neemt. Je kunt hiervoor via de Belastingdienst de btw terugvragen. Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen. De belangrijkste is dat je je aanmeldt als ondernemer voor de omzetbelasting. Klinkt gek en complex, maar het valt gelukkig alles mee. Op de website van de Belastingdienst lees je alles over btw voor zonnepanelen terugvragen.

Oscar NoorlagLet op: Vanaf 2023 werkt dit iets anders. Zonnepanelen zijn dan volledig vrijgesteld van btw. Je betaalt vanaf 1 januari 2023 helemaal geen btw meer over de levering en installatie van zonnepanelen. Btw terugvragen is dan niet meer nodig; dat wordt automatisch verrekend.

Hoe kun je zonnepanelen het beste financieren?

Wil jij zonnepanelen op het dak nemen en vraag je je af wat voor jou de beste financieringswijze is? Onze financieel adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Vraag een gratis oriënterend gesprek aan en ontdek daarin geheel vrijblijvend wat jouw opties zijn.

Met bijna honderd kantoren in heel Nederland is er vast een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

De mogelijkheid is er zeker om je hypotheek te verhogen voor zonnepanelen. Of dit ook in jouw specifieke situatie een optie is, hangt van twee dingen af: 1) heb je overwaarde?, 2) is je toetsinkomen voldoende? Een hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen wat jouw mogelijkheden zijn voor een hogere hypotheek.

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te financieren. Je hypotheek verhogen voor zonnepanelen is één mogelijkheid. Daarnaast kun je denken aan een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening. Of je kunt een persoonlijke lening afsluiten. Soms kun je subsidie voor zonnepanelen krijgen, als aanvulling op een lening of hypotheek. Verder is het natuurlijk mogelijk om, als je de middelen hebt, je spaargeld in te zetten voor zonnepanelen.

Zonnepanelen nemen zijn niet de enige manier om je woning te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan je huis opnieuw laten isoleren, HR++ of triple glas nemen, een warmteboiler laten plaatsen of een groen dak aanleggen. Er zijn diverse opties en het verschilt per woning wat voor jou het meest interessant is.

Zeker. Als je een persoonlijke lening of hypotheek afsluit om zonnepanelen op je eigen woning aan te leggen, dan is de rente onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een hypotheekadviseur kan je vertellen hoe dit precies zit.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak