Als marktonderzoeker en perswoordvoerder van Van Bruggen Adviesgroep schrijf ik regelmatig over verduurzaming. De aanschaf van zonnepanelen is eigenlijk een ‘no brainer’. Met zonnepanelen lever je een bijdrage aan het klimaat en per saldo levert het je het geld op. Door zonnepanelen gaan je energiekosten omlaag, waardoor je de investering na een aantal jaren terugverdient. Bovendien wordt je huis meer waard.
Toch had ik tot voor kort geen zonnepanelen op mijn dak liggen. Ik gebruikte altijd het argument dat ik toch maar weinig stroom verbruik en dat ik een relatief lage energierekening heb. Bovendien kost het natuurlijk wel wat tijd en energie om zonnepanelen te regelen.
Maar ik nam het besluit om toch zonnepanelen aan te schaffen. Een mooie aanleiding was het klimaatcongres in Glasgow van vorig jaar. Demissionair premier Rutte riep in Glasgow op tot ‘actie, actie, actie’; al vind ik dat het kabinet wel wat meer voortvarende stappen mag zetten op het gebied van klimaat en ook meer duidelijkheid aan woningeigenaren mag verschaffen. Waar ik het wel mee eens ben, is dat het tijd wordt voor actie; in ieder geval voor mij persoonlijk. Helemaal nu na mijn broertje, zelfs mijn ouders van 84 en 78 jaar, een contract hebben gesloten voor de aanschaf van zonnepanelen. Het laatste zetje werd de afgelopen maanden gegeven door de sterk stijgende energieprijzen. De kans lijkt mij groot dat de energieprijzen de komende jaren hoog blijven. Dan kan ik beter ook zelf energieproducent worden.
Door mijn werk wist ik al waar je onafhankelijke informatie over zonnepanelen kunt vinden, namelijk op de overheidssite milieucentraal.nl. Een mooi startpunt voor mijn zoektocht naar zonnepanelen. Ik heb vervolgens meteen de daad bij het woord gevoegd en afspraken gemaakt met twee leveranciers van zonnepanelen.
Ik zal in een reeks vlogs mijn ervaringen delen met het vinden van een geschikte leverancier en de technische aandachtspunten bij zonnepanelen. Ook zal ik dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden voor de financiering en de keuze die ik daarbij heb gemaakt. Tot slot zal ik beschrijven hoe de installatie is verlopen en welke zaken ik vervolgens nog moest regelen, zoals met de netbeheerder en hoe ik de btw terug heb gevraagd.
In de volgende editie deel ik mijn ervaringen met Tim en Peter, twee adviseurs van zonnepanelen. je vindt hem via onderstaande link.
>Deel 2: De leveranciersselectie
Naast deze blogserie over zonnepanelen geven wij op deze pagina meer informatie over manieren om je woning te verduurzamen.
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.