Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Drie belangrijke verschillen tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap.

  • Kiezen jullie ervoor om te trouwen? Dan moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Dit is bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht.
  • Hebben jullie geen minderjarige kinderen en willen jullie de samenlevingsvorm beëindigen? Dan kan dit bij een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om. Bij een huwelijk is dit niet mogelijk: voor het ontbinden hiervan moet je altijd naar de rechter.
  • Bij een geregistreerd partnerschap is er geen mogelijkheid tot scheiding van tafel en bed. Bij een huwelijk kan dit wel. Dit betekent dat jij en je partner uit elkaar gaan, maar volgens de wet getrouwd blijven. Dit kan een oplossing zijn als je een echtscheiding niet kunt betalen of als je van je geloof niet mag scheiden.

Verplichtingen

Zowel trouwen als het geregistreerd partnerschap brengen verplichtingen met zich mee en hebben gevolgen als je besluit uit elkaar te gaan. Zo ontstaat er bij een scheiding mogelijk een alimentatieplicht. Daarnaast wordt het pensioen dat opgebouwd is tijdens de duur van de samenlevingsvorm, vereffend.

Beperkte gemeenschap van goederen of trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Kies je ervoor om te trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan? Dan gebeurt dit onder beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je alles met elkaar deelt wat je tijdens het huwelijk of partnerschap opbouwt aan vermogen of schulden. De schulden of het vermogen die zijn opgebouwd voordat de handtekeningen zijn gezet, blijven bij de partner in kwestie. Met huwelijkse voorwaarden leg je vast wat wel en wat niet op naam van je partner komt te staan. Op die manier regel je alles precies zoals je dat wilt.

Erfenis en trouwen

Als een van de twee partners overlijdt – en er is niets vastgelegd - gaat het vermogen naar de langstlevende partner. In de situatie van bijvoorbeeld samengestelde gezinnen met kinderen uit een vorig huwelijk, is het van groot belang dat je je wensen met betrekking tot jouw nalatenschap vastlegt bij de notaris.

Laat je informeren

In alle gevallen geldt dat je je goed moet laten informeren. Wil je financieel advies met betrekking tot een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Of juist over wat je moet laten vastleggen wanneer je kiest voor een samenlevingsvorm met een partner? Onze adviseurs helpen je graag.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak