Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een pensioenplanning?

Een pensioenplanning is een persoonlijk plan waarmee je uitstippelt hoe jij zorgt voor voldoende pensioeninkomen op het moment dat je stopt met werken. Zo’n pensioenplanning maak je vaak al een hele tijd voordat je met pensioen gaat. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er vaak nog mogelijk is om je pensioen waar nodig aan te vullen.

Een pensioenplanning stel je altijd op samen met een financieel adviseur. Die brengt je huidige situatie in kaart en stelt je de juiste vragen om helder te krijgen wat je nog te doen staat op financieel vlak. Zo kan hij of zij een persoonlijk pensioenplan voor je maken.

Veel mensen hebben bij meerdere pensioenfondsen pensioen opgebouwd. Je kunt via Mijnpensioenoverzicht.nl wel enig beeld krijgen van je pensioenopbouw. Maar dat geeft je nog geen zicht op de werkelijke consequenties als je straks gepensioneerd bent. Bovendien heb je waarschijnlijk bepaalde wensen voor later. Misschien wil je verhuizen, een tweede woning kopen of je woning verbouwen zodat deze oude-dag-bestendig is.

Een pensioenplanning houdt met al je wensen en behoeften rekening en is bedoeld om ernaar toe te werken om die wensen haalbaar te maken. Je kunt het zien als een overzicht van de financiële stappen die jij kunt zetten voor je pensioen, zodat je straks zonder geldzorgen kunt genieten.

Hoe kun je een persoonlijk pensioenplan maken?

Goed om te weten: een pensioenplanning maakt deel uit van een bredere financiële planning. Onze financieel adviseurs kijken niet alleen naar je pensioeninkomen, maar nemen juist je totale financiële situatie onder de loep. Denk aan je inkomsten en uitgaven, je hypotheek, fiscale zaken, schenkingen, vermogen en verzekeringen. Van welk bedrag jij later moet rondkomen, hangt namelijk af van meer dan enkel je pensioeninkomen.

Het fijne daaraan is dat we niets over het hoofd zien. We adviseren je bijvoorbeeld ook over je lopende hypotheek, verzekeringen die wel/niet handig zijn en fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren.

Wil jij ook met een brede blik naar je financiële situatie laten kijken? Schakel een onafhankelijke financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep in voor jouw pensioenplanning. Het eerste gesprek is gratis!

Schakel een adviseur in

Waarom is een persoonlijk pensioenplan handig?

Een pensioenplanning (ook wel persoonlijk pensioenplan) is bedoeld om:

 1. duidelijkheid te krijgen over je pensioensituatie;
 2. op tijd actie te kunnen ondernemen als het voor jou handig is om extra pensioen op te bouwen.

Een pensioenplan helpt je om goed onderbouwde financiële keuzes te maken voor later, zodat je na je pensioen voldoende te besteden hebt om jouw dromen en doelen waar te maken.

Specifiek is een persoonlijk pensioenplan is bedoeld om jouw financiële doelen voor later te behalen. Dat kan van alles zijn, zoals:

 • Je wilt een pensioenbuffer opbouwen waardoor je na je pensioen niet op je inkomen hoeft in te leveren. Het is namelijk zo dat je er na je pensioen gemiddeld 30% op achteruitgaat qua inkomen, ook als je altijd netjes pensioen hebt opgebouwd.
 • Je wilt voldoende geld gespaard hebben om eerder te stoppen met werken.
 • Je wilt grote financiële risico’s kunnen afdekken, zoals het risico arbeidsongeschiktheid of overlijdensrisico (voor jezelf en/of je gezinsleden).
 • Je wilt voldoende geld opzij zetten voor onvoorziene aankopen.
 • Je hebt een aflossingsvrije hypotheek waarop tijdens je pensioen afgelost moet worden. Met een buffer wil je ervoor zorgen dat dit haalbaar is, zodat je nog lange tijd in dit huis kunt blijven wonen.
 • Je hebt specifieke aankoopwensen, zoals een vakantiehuisje in het buitenland of een caravan. Daar wil je geld voor sparen.

Een persoonlijk pensioenplan is om meerdere redenen handig om te hebben:

 • Je hebt je financiële situatie overzichtelijk.
 • Je ontdekt hoe je je huidige leefstijl kunt behouden of hoe je kunt sparen om ruimer te leven.
 • Je hebt meer financiële rust doordat je zekerheid hebt over je financiële situatie in de toekomst.
 • Je ontdekt waar je mogelijk op kunt besparen (zoals je verzekeringen of je hypotheek).
 • Je hebt een duidelijk plan om je financiële doelen te behalen.
 • Al je onzekerheden worden weggenomen. Je krijgt antwoord op veel prangende vragen, zoals hoe het zit met inflatie en andere belangrijke onderwerpen.
 • Je kunt ook advies krijgen over je verzekeringen, zodat je jezelf goed beschermd tegen financiële risico’s.
 • Je hebt helder wat jouw opties zijn om extra pensioen op te bouwen.
 • Is het gezin sterk afhankelijk van jouw inkomen? Dan kun je met een pensioenplanning ook je gezin financieel beschermen voor als jou iets overkomt.

Goed om te weten: Samen met een financieel planner kijk je vooruit. Zo weet je zeker dat je voldoende pensioen hebt om later prettig van te leven.

Pensioenplanning voor ondernemers

Voor iedereen is een pensioenplanning maken verstandig, maar voor zzp’ers is dit al helemaal een must. Als zelfstandige bouw je namelijk niet automatisch pensioen op. Wanneer je daar niet iets anders op verzint, moet je straks rondkomen van enkel AOW en spaargeld. Daarom is het verstandig om een persoonlijk pensioenplan te laten maken. Daarin kijkt een van onze financieel adviseurs mee hoe jij alsnog pensioen kunt opbouwen en waar je verder financieel verstandig aan doet.

Zijn lijfrentes bijvoorbeeld een interessant product voor jou om vermogen op te bouwen? Is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te nemen? Kun je je overwaarde verzilveren om zo je pensioen aan te vullen? Of zijn er andere mogelijkheden? Over dat alles krijg je bij ons persoonlijk pensioenadvies.

Vraag pensioenadvies aan

Heb je een pensioenplan nodig als je voor een werkgever werkt?

Je zou denken: ik heb jarenlang voor een werkgever gewerkt en heb netjes pensioen opgebouwd. Dat zit wel goed! Maar dat is niet standaard het geval. Sterker nog: als jij enkel afhankelijk bent van je werkgeverspensioen en je AOW, is de kans groot dat je er flink op achteruitgaat. Gemiddeld bedraagt je pensioeninkomen (inclusief AOW) zo’n 70% van je gebruikelijke loon. Een flink pensioengat van 30% dus!

Wil je blijven leven zoals je dat gewend was? Dan is het belangrijk om naar aanvullende mogelijkheden te kijken. Dat kan betekenen dat je flink geld spaart, maar je kunt ook denken aan je overwaarde verzilveren, kiezen voor lijfrentes of besparen op je hypotheek of verzekeringen. Ook speciale producten, zoals een opeethypotheek, kunnen uitkomst bieden.

Daar komt nog bij dat het zinvol is om naar je toekomstwensen te kijken. Wat doe je als je aflossingsvrije hypotheek over een tijdje afloopt en je die in één keer moet aflossen? Doe je er verstandig aan om nu alvast je overwaarde op te nemen of kun je daar beter mee wachten? Als je gescheiden bent, in hoeverre heb je dan recht op partnerpensioen? En als je verhuisplannen hebt, moet je daar dan nu al werk van maken of doe je dat liever pas later? Ook op al dat soort vragen krijg je dankzij een pensioenplan antwoord. Dus ja, een pensioenplan is voor iedereen nuttig.

Pensioenplan voorbeeld

Hoe een pensioenplan-voorbeeld er zoal uit kan zien? Een pensioenplanning is altijd op jou persoonlijk afgestemd, dus elk pensioenplan is anders. Maar in een pensioenplan kunnen bijvoorbeeld deze vragen terugkomen:

 • Hoeveel pensioen krijg je later vanuit je werkgever en de AOW uitbetaald?
 • Hoe verhouden je pensioeninkomsten zich tot je uitgaven? Verdien je voldoende om van te leven?
 • Waar doe je verstandig aan qua hypotheek: aflossen, aanhouden, verhogen, oversluiten?
 • Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, wat is dan verstandig om daarmee te doen?
 • Wat zijn de manieren om je overwaarde te verzilveren en waar doe jij goed aan?
 • Is het verstandig qua maandlasten om te blijven wonen waar je woont of kun je beter naar een goedkopere woning verhuizen?
 • Hoe kun je een extra buffer creëren voor je pensioen?
 • Welke verzekeringen zijn voor jou verstandig om te nemen of aan te houden, en welke verzekeringen heb je wellicht niet nodig?
 • Waar liggen bespaarkansen op je vaste lasten?

Kortom: je krijgt antwoord op allerlei financiële vragen. Zo ga jij met duidelijkheid, zekerheid en een helder plan voor de toekomst de deur uit.

Pensioenplanning laten maken?

Denk je eraan om een pensioenplanning te laten maken? Hoe eerder je erbij bent, hoe beter! Dus maak vandaag nog een afspraak. Wil je een persoonlijk pensioenplan laten maken waarmee jij goed voorbereid toewerkt naar je pensioen? Schakel een van onze financieel adviseurs in voor advies!

Maak direct een gratis eerste afspraak om jouw opties te bespreken. Of ontdek waar een financieel adviseur bij jou in de buurt te vinden is. Dan helpen wij je graag verder!

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen

Een pensioenplan kun je het beste al een tijdje laten maken voordat je met pensioen gaat. Dan is er vaak nog meer mogelijk qua aanvulling van je pensioen. Zo wordt het vanaf je 57e al lastiger om een nieuwe hypotheek te krijgen of je hypotheek te verhogen. Des te beter dus om al voor die tijd met een financieel adviseur te gaan zitten! We helpen zelf voornamelijk mensen tussen de 30 en 55 bij het maken van een pensioenplan. Als je ondernemer bent, is het al helemaal verstandig om er vroeg bij te zijn, zodat je nog vele jaren hebt om pensioen op te bouwen.

Het is niet zo dat je standaard wel genoeg pensioen opbouwt via je werkgever. Veel mensen krijgen toch te maken met een pensioengat. Door een pensioenplanning te laten maken weet je nu al zeker dat je straks voldoende geld hebt om ruim van te kunnen leven na je pensionering.

Dit kan bij veel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep. Onze financieel adviseurs hebben ruime kennis van pensioenen en bekijken je totale financiële situatie. Daardoor kunnen ze je inzicht geven in hoe je er nu voor staat en wat jou voor je pensioen nog te doen staat.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak