Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einddatum

Einddatum

De einddatum is de datum waarop de hypotheek volledig afgelost moet zijn. Als je een hypotheek afsluit, spreek je daarvoor een looptijd af. Vaak is dat 30 jaar. Na die periode moet je je volledige hypotheek hebben terugbetaald. Je ontvangt altijd een melding van je hypotheekaanbieder vlak voor de einddatum, zodat je weet dat die datum eraan zit te komen.

Verwacht je dat je hypotheek op de einddatum nog niet volledig afgelost is? Dan is het slim om met een hypotheekadviseur samen naar de mogelijkheden te kijken. Kun je bijvoorbeeld je hypotheek oversluiten of verlengen? Onze adviseurs denken graag met je mee.

Advies aan het einde van de looptijd?

 

Wat gebeurt er op de einddatum van mijn hypotheek?

Heb je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Dan heb je maandelijks op je hypotheek afgelost. Daardoor is je volledige hypotheek terugbetaald op de einddatum. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek te laten doorhalen. Deze staat dan niet meer in het Kadaster ingeschreven. Verwacht je nog eens een bedrag te willen opnemen? Dan kun je de hypotheek ook laten staan.

Bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek is het doelkapitaal soms wel, soms niet gegarandeerd. Kijk in de voorwaarden hoe dit zit voor jou of vraag een hypotheekadviseur om advies.

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan is je hypotheek op de einddatum niet afgelost. Tenzij je zelf tussentijdse aflossingen hebt gedaan natuurlijk ter hoogte van de hele hypotheeksom. Maar in principe moet je de hele aflossing aan het einde van de looptijd doen. Lukt dit je niet? Dan kan een hypotheekadviseur je informeren over andere opties die je hebt, zoals je hypotheek verlengen of oversluiten.

Bij een beleggingshypotheek is het doelkapitaal niet gegarandeerd op de einddatum. Omdat je inlegt in beleggingen in plaats van af te lossen, is het afhankelijk van het beleggingsrendement of je voldoende geld hebt voor de aflossing. Als de beleggingen een lager rendement opleveren dan verwacht, kun je met een restschuld blijven zitten. Zover hoeft het gelukkig niet te komen. Ook in dit geval kan een adviseur met je meekijken wat slim is voor jou.

Marleen OverduinGoed om te weten: Staat er nog een bedrag aan hypotheekschuld open op de einddatum? Onze hypotheekadviseurs laten je graag weten wat jij kunt doen. Vaak is er wel wat op te verzinnen, zoals oversluiten of verlengen.

Advies over je hypotheek?

Nadert de einddatum van je hypotheek? En twijfel je wat jou daarvoor te doen staat? Onze hypotheekadviseurs kennen de mogelijkheden en kunnen je er in een kosteloze kennismaking meer over vertellen. Neem contact op voor een gratis afspraak.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De einddatum van jouw hypotheek vind je terug in de hypotheekvoorwaarden of in de online omgeving van je hypotheekaanbieder. Vlak vóór de einddatum ontvang je altijd een bericht van je hypotheekaanbieder daarover. Elke hypotheekaanbieder is verplicht om klanten daar op tijd over te informeren.

Veel hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. Heb je je hypotheek na die 30 jaar niet afgelost? Dan zit je in principe met een restschuld. Soms is het mogelijk om je hypotheek te verlengen of om je bestaande hypotheek over te sluiten. Dan dek je de restschuld af met een nieuwe hypotheek. Onze hypotheekadviseurs kunnen je laten weten wat er voor jou mogelijk is. Houd er rekening mee dat je hypotheek verlengen gevolgen heeft voor je hypotheekrenteaftrek: hier heb je meestal niet langer dan 30 jaar recht op.