Afloopdatum

De afloopdatum is de datum waarop de hypotheek eindigt. Elke hypotheek heeft namelijk een bepaalde looptijd. Meestal is dat dertig jaar, maar soms is het korter of langer. Het hangt af van jouw hypotheekvorm of je hypotheek op dat moment volledig is terugbetaald of dat je er deels of zelfs helemaal niet op hebt afgelost.

Weet je dat er nog een bedrag openstaat op de afloopdatum? Dan is het altijd belangrijk om vóór het einde van je looptijd met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Die kijkt mee wat jou te doen staat als de afloopdatum dichterbij komt en wat je mogelijkheden zijn.

Wat betekent de afloopdatum voor mijn hypotheek?

Wat je te doen staat op de afloopdatum hangt af van de hypotheekvorm die je hebt.

Heb je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Dan heb je elke maand aflossing en rente betaald. Dit betekent dat je hypotheek, als het goed is, volledig is terugbetaald op de afloopdatum. Je kunt de hypotheek royeren, wat betekent dat deze uit het Kadaster wordt uitgeschreven. Of je kunt de inschrijving laten staan voor het geval je ooit opnieuw een hypotheek wilt openen bij dezelfde aanbieder.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan hoefde je in principe tijdens de looptijd geen aflossingen te doen (tussentijds aflossen mag wel overigens). Dit betekent dat je hypotheek nog helemaal niet of maar deels is afgelost. Aan het eind van de looptijd moet je het hele openstaande bedrag in één keer betalen. Heb je dat bedrag niet zomaar liggen? Dan zijn er wellicht ook nog wel mogelijkheden. Een hypotheekadviseur geeft je graag advies over waar jij goed aan doet. Zo is het soms een optie om je hypotheek over te sluiten of om te verhuizen naar een andere woning.

Heb je een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Dan heb je gedurende de looptijd spaartegoed ingelegd en kan daarmee aan het eind van de looptijd de hypotheek in één keer worden afbetaald.

Heb je een levenhypotheek? Dan moet je de overgebleven hypotheekschuld in één keer afbetalen op de afloopdatum. Hiervoor gebruik je het opgebouwde beleggingstegoed of de uitkering van de levensverzekering. Let op: dit bedrag kan ook hoger of lager zijn dan de hypotheekschuld. Is het opgebouwde bedrag lager dan je hypotheekschuld? Dan zit je met een restschuld. Deze kun je afbetalen met je spaargeld of je kunt er een nieuwe hypotheek of lening voor afsluiten.

Tip: Is jouw hypotheek nog niet volledig afgelost op de afloopdatum? Dan is het altijd verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kijkt met je mee hoe jij de hypotheek kunt aflossen en wat je mogelijkheden zijn. Trek op tijd aan de bel. Dan is er vaak nog wel wat te regelen.

Waar zie ik de afloopdatum van mijn hypotheek?

Die staat vermeld op de ondertekende hypotheekakte, maar kun je vaak ook terugvinden in de online omgeving van je hypotheekaanbieder en op het jaaroverzicht van je hypotheek.

De hypotheekaanbieder is verplicht om je op tijd een bericht te sturen als de afloopdatum nadert. Je wordt hier dus altijd op tijd over geïnformeerd.

Advies over jouw hypotheek?

Loopt je hypotheek binnenkort af en wil je weten wat jou te doen staat en welke mogelijkheden je hebt? Plan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs en ontdek zo jouw opties.

Wat is de looptijd van een hypotheek?

In principe loopt een hypotheek 30 jaar, maar het komt ook voor dat hypotheken korter of langer lopen. Vaak geldt dat laatste als je hier specifiek afspraken over hebt gemaakt met je hypotheekaanbieder. Je kunt de afgesproken looptijd terugvinden op de hypotheekofferte.

Wat moet ik doen als mijn aflossingsvrije hypotheek afloopt?

Het is vooral verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur die hierover meedenkt. In principe moet je je hypotheek in één keer aflossen zodra deze afloopt. Maar vaak is er wel een mouw aan te passen als je dat bedrag niet zomaar op de plank hebt liggen. Zo kun je wellicht je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Daardoor hoef je het bedrag niet in één keer terug te betalen en kun je toch in je huis blijven wonen.