Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een hypotheekofferte?

Als je een hypotheek afsluit, gaat daar een proces aan vooraf. Eerst vergelijkt jouw onafhankelijke hypotheekadviseur verschillende hypotheekaanbieders, rentes en producten voor je. Samen kiezen jullie een hypotheekproduct dat bij jou past. Voor dat product vraagt de adviseur een rente-aanbod aan. Zodra je het rente-aanbod hebt ontvangen én daar akkoord mee bent, lever je diverse documenten aan. Op basis daarvan zal de bank je de hypotheekofferte sturen. In deze offerte staat alle informatie op een rij over de nieuwe hypotheek die je hebt aangevraagd.

Marleen OverduinLet op: met het ondertekenen van je hypotheekofferte is je hypotheek nog niet volledig rond. De hypotheek komt pas echt op jouw naam te staan zodra je de sleutel van het huis in handen hebt en de hypotheekakte hebt ondertekend. Dit doe je bij de sleuteloverdracht op het notariskantoor.

Wat staat er in een hypotheekofferte?

In het rente-aanbod en de hypotheekofferte staat nogal wat informatie. In feite staan hierin alle afspraken die je met je hypotheekaanbieder hebt gemaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • de hypotheeksom (het aangevraagde hypotheekbedrag);
 • het rentepercentage dat je betaalt;
 • de rentevaste periode (de periode waarin dit rentepercentage vaststaat);
 • de hypotheekvorm die je hebt gekozen (bijvoorbeeld een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek);
 • de offerte- en passeerdatum voor de hypotheek;
 • of je wel of geen Nationale Hypotheek Garantie hebt;
 • jepersoonsgegevens;
 • diverse andere voorwaarden.

Wat zijn de aandachtspunten?

Natuurlijk kun je beter niet klakkeloos je handtekening onder een rente-aanbod en hypotheekofferte zetten. Dit is een belangrijk document waarin veel cruciale details zijn opgesomd. Let daarom altijd op het volgende voordat je het rente-aanbod en de offerte ondertekent:

 • Klopt de genoemde hypotheeksom?
 • Is het rentepercentage inderdaad gelijk aan wat je had afgesproken?
 • Staan de andere belangrijke afspraken er correct in, zoals de rentevaste periode en de hypotheekvorm?
 • Zijn je persoonlijke gegevens correct?

Geldigheid hypotheekofferte

In de offerte staan twee data die voor de geldigheid van de hypotheekofferte van belang zijn:

 1. De offertedatum: de datum waarop de offerte ondertekend binnen moet zijn bij de hypotheekaanbieder (minimaal 14 dagen na ontvangst van de offerte).
 2. De passeerdatum: de datum waarop je de hypotheekakte ondertekend moet hebben bij de notaris (vaak tussen de twee en zeven maanden na de offertedatum).

Beide data zijn belangrijk om in de gaten te houden. De offertedatum is vaak niet zo’n probleem. Maar als je wat langer moet wachten op de sleuteloverdracht, kan het lastig worden om de passeerdatum te halen. Als je die datum niet haalt, komt je offerte te vervallen. Ook moet je dan de huidige offerte annuleren en een nieuwe aanvragen. Een andere optie is om de hypotheekofferte te verlengen.

Hypotheekofferte verlengen

Je kunt dus besluiten om je huidige hypotheekofferte te verlengen. Dat is soms verstandig als de actuele hypotheekrente hoger ligt dan de rente die in de offerte staat. Als je dan een nieuwe hypotheekofferte zou aanvragen, moet je meer rente betalen. Door je offerte te verlengen, kun je alsnog profiteren van het lagere rentepercentage op de offerte en de voorwaarden die daarin zijn afgesproken.

Wel betaal je voor het verlengen van je hypotheekofferte een bereidstellingsprovisie. Vaak bedraagt die ongeveer 0,25% van de hypotheeksom voor elke maand waarmee je de offerte verlengt. Bereken altijd vooraf of de bereidstellingsprovisie lager is dan het rentevoordeel dat het je oplevert om je hypotheekofferte te verlengen.

Ter illustratie

Heb je een hypotheek aangevraagd van € 250.000,- tegen een rente van 1,9% voor 10 jaar vast? En is de rente inmiddels gestegen naar 2,1%? Dan zou je bij annulering van de offerte € 250.000 x 0,2% x 10 jaar = € 5.000,- meer aan rente kwijt zijn.

Verleng je de hypotheekofferte met twee maanden? Dan ben je een bereidstellingsprovisie verschuldigd van € 250.000,- x 0,25% x 2 maanden = € 1.250,-. Omdat die bereidstellingsprovisie flink lager is dan het rentevoordeel dat je behaalt met verlenging, doe je er goed aan om de hypotheek inderdaad te verlengen.

Hypotheekofferte annuleren

Wil je toch van de hypotheek afzien, terwijl je de hypotheekofferte al hebt ondertekend? Dan krijg je soms te maken met een boete voor het annuleren. Vaak betaal je daarvoor een hoger bedrag dan voor het verlengen van de hypotheekofferte. Houd rekening met een boete van zo’n 0,5% tot 1% van de totale hypotheeksom. Bij sommige hypotheekaanbieders is er geen boete voor annuleren. Ook zijn er aanbieders die met een vast boetebedrag werken van bijvoorbeeld € 750,-.

Je kunt in de hypotheekofferte terugzien hoe het in jouw geval zit met een hypotheekofferte annuleren. Word je daar niet veel wijzer van? Dan kun je hiernaar informeren bij je hypotheekaanbieder.

Oscar NoorlagGoed om te weten: de hypotheekaanbieder mag de hypotheekofferte niet annuleren, behalve als een offerte onder voorbehoud is verstrekt. In principe is een uitgebrachte hypotheekofferte bindend.

Wat kost een hypotheekofferte?

Voor de hypotheekofferte aanvragen op zich betaal je geen kosten. Wel moet je bij sommige hypotheekaanbieders kosten betalen als je de offerte na ondertekening toch annuleert of als je deze wilt verlengen. In het laatste geval spreken we van bereidstellingsprovisie.

Het goede nieuws is dat de bereidstellingsprovisie voor de hypotheekofferte aftrekbaar is. Je ontvangt deze kosten dus voor een deel terug van de Belastingdienst als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Meer weten? Plan een gratis oriëntatiegesprek

Ga jij een huis kopen en wil je daarvoor ook een hypotheek afsluiten? Of wil je je bestaande hypotheek oversluiten? In beide gevallen staan onze onafhankelijke adviseurs graag voor je klaar met persoonlijk hypotheekadvies. Vraag een kosteloze kennismaking aan om jouw opties te ontdekken.

Ook bij jou in de buurt is vast een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep te vinden. Ontdek hier bij welke hypotheekadviseur jij terecht kunt.

Plan jouw gratis eerste gesprek

Veelgestelde vragen over hypotheekofferte

Daarin staan alle details vermeld over jouw nieuw af te sluiten hypotheek. Dat zijn bijvoorbeeld de afgesproken hypotheekvoorwaarden, het rentepercentage dat je gaat betalen en je rentevaste periode.

Het hele proces van een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld zo’n zes tot acht weken. Tussen de hypotheekaanvraag en de definitieve hypotheekofferte zit meestal maximaal zo’n vier weken. Het hangt onder meer van de aanbieder af hoe lang je op de offerte moet wachten. Soms kan dit proces een stuk sneller gaan.

Voor het aanvragen van een hypotheekofferte op zich betaal je geen kosten. Je kunt wel te maken krijgen met kosten als je de hypotheekofferte wilt verlengen of deze annuleert.

Het is vooral belangrijk om te checken of alle informatie correct in de offerte vermeld staat. Klopt bijvoorbeeld het hypotheekbedrag, staat er de juiste hypotheekvorm en rentevaste periode in, is het genoemde rentepercentage correct en staan ook al je persoonlijke gegevens juist vermeld?

Dit is de datum waarop je de sleutel voor je nieuwe woning overhandigd krijgt en waarop je de hypotheek laat passeren bij de notaris. Vanaf dat moment staat de hypotheek officieel op jouw naam. De uiterste passeerdatum staat altijd in de hypotheekofferte vermeld.

Voor de hypotheekaanbieder is de offerte inderdaad bindend. Met het sturen van de hypotheekofferte gaat de hypotheekaanbieder akkoord met de door jou aangevraagde hypotheek. Jijzelf kunt de hypotheekofferte nog wel annuleren. Houd er rekening mee dat daar soms kosten aan verbonden zijn.  

Dit houdt in dat je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te ondertekenen. Dit is tegelijk met de sleuteloverdracht. Daarmee is je hypotheek officieel rond.

Nee, in principe is de hypotheekofferte bindend voor de hypotheekaanbieder. Door een offerte uit te brengen, geeft de hypotheekaanbieder aan akkoord te gaan met je hypotheekaanvraag. Soms wordt een hypotheekofferte onder voorbehoud verstrekt om diverse redenen. In dat geval is de offerte niet bindend.

Zodra je het voorlopig koopcontract ondertekent, vraagt de verkoper je om extra zekerheid dat je de woning daadwerkelijk gaat afnemen. Hiervoor wordt vaak een waarborgsom van 10% van de totale koopprijs van de woning gevraagd. Dit bedrag kun je zelf betalen of je kunt de bank vragen om voor dit bedrag garant te staan. Dat heet de bankgarantie. Je betaalt de bank hiervoor een bedrag aan kosten.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak