Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat zijn kosten koper?

Bovenop de koopsom die je voor een woning betaalt, moet je diverse kosten betalen. Dit geldt zowel als je een eerste huis koopt als wanneer je een volgende woning koopt. Alleen bij een nieuwbouwwoning zijn de kosten koper niet voor jouw rekening; bij bestaande woningen wel.

De kosten koper zijn vaste kosten die je betaalt voor het op naam laten zetten van de woning. Daaronder vallen twee kostensoorten:

 • de overdrachtsbelasting;
 • de notariskosten om jou als eigenaar in te schrijven in het Kadaster.

Vaak wordt in de volksmond de term ‘kosten koper’ gebruikt voor alle kosten die je maakt voor het kopen van een huis. Dus ook kosten voor de financiering van de woning (o.a. notariskosten voor de hypotheekakte en hypotheekadvieskosten) en aankoopkosten voor de woning. In dit artikel zullen we elk van die kostensoorten bespreken.

Overdrachtsbelasting in 2024

Ten eerste de overdrachtsbelasting. In 2024 is het standaardtarief voor overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, koop je een woning onder de € 510.000,- en heb je niet eerder een vrijstelling van de overdrachtsbelasting gehad? Dan hoef je deze belasting niet te betalen.

Voor vastgoedbeleggers of mensen voor wie dit de tweede woning is, geldt juist een hoger tarief: 10,4% van de koopsom. Met dit verhoogde tarief krijg je bijvoorbeeld te maken als je een vakantiewoning koopt of als je een woning koopt voor je kinderen.

Notariskosten voor de hypotheekakte en inschrijving

Daarnaast krijg je te maken met kosten voor de notaris. Die kosten zijn bedoeld voor het opmaken van de hypotheekakte en de leveringsakte én voor de inschrijving van beide aktes in het Kadaster. Hiervoor zal je gemiddeld zo’n € 1.000,- tot € 1.300,- kwijt zijn, hoewel het exacte bedrag afhangt van jouw notariskantoor.

Andere kosten bij een huis kopen

Met die kosten koper ben je er nog niet. Bij het kopen van een bestaand huis kom je daarnaast voor diverse andere kosten te staan. Het gaat dan om:

 • kosten voor de verplichte taxatie van je woning;
 • kosten voor hypotheekadvies;
 • kosten voor bankgarantie.

Optionele kosten zijn daarnaast:

 • kosten voor Nationale Hypotheek Garantie;
 • kosten voor bereidstellingsprovisie;
 • kosten voor een aankoopmakelaar;
 • kosten voor een bouwkundige keuring.

Taxatiekosten

Om te bepalen hoeveel jij maximaal kunt lenen en of jouw aangevraagde hypotheek niet boven je woningwaarde uitkomt, vraagt de hypotheekaanbieder om een taxatie van je huis. Hiervoor schakel je een externe taxateur in. Onze hypotheekadviseurs en makelaars werken vaak samen met lokale taxateurs en kunnen je helpen om een deskundige taxateur te vinden.

De precieze taxatiekosten zijn afhankelijk van onder meer de grootte van je woning. Reken op zo’n € 500,- gemiddeld.

Kosten voor hypotheekadvies

Veel mensen schakelen bij de aankoop van een woning hypotheekadvies in. Dan weet je zeker dat je een voordelige en passende hypotheek afsluit. De kosten voor hypotheekadvies verdien je dan ook door de besparing vaak dubbel en dwars terug. Zeker als je kiest voor onafhankelijk hypotheekadvies. Voor hypotheekadvies betaal je advies- en bemiddelingskosten.

Marleen OverduinGoed om te weten: Voor hypotheekadvies bij Van Bruggen Adviesgroep betaal je voor onafhankelijk advies afgestemd op jouw situatie en vraagstuk. We laten je van tevoren precies weten op welke kosten jij kunt rekenen.

Kosten voor bankgarantie

Als je een huis koopt, vraagt de verkoper vaak om een waarborgsom van zo’n 10%. Die stort je in een depot. Mocht je de woning dan na de drie dagen bedenktijd (en zonder beroep op de ontbindende voorwaarden) toch niet kopen, dan moet je de koper een boete betalen van vaak 10%. Dat bedrag kan uit dit depot gehaald worden. Overigens zijn die 10% geen extra kosten die je maakt. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op de koopsom die je later nog moet betalen.

Hoe zit het dan met de bankgarantie? Het kan zijn dat je die 10% niet zelf kunt of wilt betalen. Dan kun je de bank vragen voor jou garant te staan en dit bedrag voor te schieten. Hiervoor betaal je een bedrag aan kosten. Gemiddeld is dit zo’n € 350,-.

Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan betaal je hiervoor eenmalig een borgtochtprovisie. Die bedraagt in 2024 0,6% van de koopsom. Tegelijkertijd levert een NHG-hypotheek je een lagere rente op, waardoor je die kosten meestal snel terugverdient.

Kosten voor bereidstellingsprovisie

Het komt weleens voor dat het ingaan van de hypotheek langer op zich laat wachten dan de geldigheidsduur van je hypotheekofferte, bijvoorbeeld omdat de sleuteloverdracht wordt uitgesteld. Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheekofferte te laten verlengen, zodat je later alsnog van het rente-aanbod kunt profiteren. Hiervoor betaal je een klein bedrag aan bereidstellingsprovisie. Ga uit van zo’n 0,25% van de hypotheeksom voor elke maand dat je de offerte verlengt.

Kosten voor de aankoopmakelaar

Een huis kopen gaat over veel geld en het is ook nog eens op de krappe woningmarkt lastig om ertussen te komen. Een aankoopmakelaar inschakelen helpt om goed beslagen ten ijs te komen, bij de bezichtiging niets over het hoofd te zien en een strategisch bod uit te brengen dat ook weer niet te hoog ligt. Voor een aankoopmakelaar betaal je een bedrag aan courtage: soms een percentage van de koopsom, soms een vooraf afgesproken vast bedrag. Aan de andere kant kan een makelaar je ook een mooi voordeel opleveren.

De aankoopmakelaars van Van Bruggen Adviesgroep helpen je graag om goed voorbereid op huizenjacht te gaan en ook tijdens het onderhandelen sterk te staan.

Kosten voor een bouwkundige keuring

Verder kun je de woning waarin je geïnteresseerd bent, laten keuren door een bouwkundig expert. Die bekijkt de woning van binnen en buiten en brengt heel helder voor je in kaart met welk onderhoud jij rekening moet houden en welke kosten daarmee gemoeid zijn. Een bouwkundige keuring is vooral bij oudere huizen vaak verstandig.

Houd qua kosten rekening met zo’n € 350,-. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen op basis van bijvoorbeeld de grootte van je woning.

Hoeveel bedragen de kosten koper in 2024?

Hoeveel je kosten koper in 2024 bedragen? Dit hangt sterk af van welke kosten je zoal maakt. Gemiddeld kom je met alle kosten bij elkaar uit op zo’n 4 à 6% van de koopsom, maar dit kan hoger of lager uitvallen.

Moet jij bijvoorbeeld overdrachtsbelasting betalen of heb je een vrijstelling? Laat je een bouwkundige keuring doen of niet? Al die zaken maken nogal uit.

Maar laten we je een beeld geven van de kosten koper in 2024 aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Kosten koper berekenen

Stel je voor: jij bent 50 jaar en je koopt samen met je 51-jarige partner een woning tegen een koopsom van € 400.000,-. Jullie hebben geen recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting en vinden het belangrijk om een bouwkundige keuring te laten doen van de woning. Daarnaast vragen jullie een bankgarantie aan voor de 10% borgsom.

Jullie kosten kunnen dan op het volgende neerkomen:

 • Overdrachtsbelasting: 2% van € 400.000,- = € 8.000,-
 • Notariskosten: € 1.250,-
 • Taxatiekosten: € 850,-
 • Kosten voor hypotheekadvies: afhankelijk van jullie persoonlijke situatie
 • Kosten aankoopmakelaar: wisselend per makelaar
 • Kosten bouwkundige keuring: € 500,-
 • Kosten bankgarantie: € 350,-

Let op: in dit rekenvoorbeeld hebben we diverse gemiddelde bedragen genoemd. De kosten kunnen verschillen per persoon en per situatie.

Wil je meer weten over de kosten voor het kopen van een huis? Onze hypotheekadviseurs praten je graag bij. Plan een gratis kennismaking om meer te weten te komen over jouw mogelijkheden voor een huis.

Maak een afspraak

Kosten koper bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan zit het net even anders met de bijkomende kosten. In positieve zin. Je koopt een nieuwbouwwoning vrij op naam, wat betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten voor de inschrijving betaalt omdat jij de eerste eigenaar bent.

Wel krijg je ook bij een nieuwbouwwoning te maken met diverse andere kosten voor het kopen van een huis. Zo zal je alsnog kosten voor hypotheekadvies en voor bijvoorbeeld een bouwkundige keuring, bereidstellingsprovisie of aankoopmakelaar betalen. Ook betaal je bouwrente en maak je vaak kosten voor meerwerk.

Kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Voor sommige kosten koper is er goed nieuws. Diverse kosten voor het kopen van een huis zijn fiscaal aftrekbaar. Concreet houdt dat in dat je die kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je onderaan de streep minder belasting.

Onder meer de kosten voor de notaris voor de hypotheekakte, de kosten voor hypotheekadvies, de kosten voor een taxatie en eventuele NHG-kosten zijn fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst heeft op een rij gezet welke kosten je mag aftrekken.

Kun je de kosten meefinancieren?

Sinds 2019 is het niet meer mogelijk om boven de 100% van je woningwaarde te gaan zitten qua hypotheek. De enige uitzondering daarop is als je energiebesparende maatregelen laat doorvoeren; dan mag je tot 106% lenen (mits je inkomen dat toelaat). Daardoor kun je de kosten koper niet meer meefinancieren.

Oscar NoorlagLet op: je zult dus op z’n minst een bedrag aan eigen geld, overwaarde of een schenking moeten inbrengen om een huis te kopen. Dit vanwege de bijkomende kosten waarmee je ook rekening moet houden.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Wil je goed beslagen ten ijs komen bij de aankoop van je woning? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm, die je begeleidt tijdens dit proces. Die helpt je om als eerste op de hoogte te zijn van woningen, een goed bod uit te brengen en niets over het hoofd te zien.

De makelaars van Van Bruggen helpen je graag verder. Maak een gratis afspraak voor een kennismaking, waarin een makelaar bij jou in de buurt je graag vertelt hoe hij je kan helpen.

Afspraak maken

Veelgestelde vragen over kosten koper

Gemiddeld komen de kosten koper in 2024 neer op zo’n 4 à 6% van de koopsom. Het gaat dan om alle kosten voor het kopen van een huis bij elkaar. Let wel op dat de kosten ook fors lager kunnen uitvallen als jij bijvoorbeeld bent vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Het standaardtarief voor overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en ligt de koopsom voor je woning onder de € 510.000,-? Dan kun je één keer aanspraak maken op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting en betaal je deze belasting dus niet. Koop je een tweede woning (zoals een vakantiewoning of een huis voor de verhuur)? Dan betaal je juist iets meer belasting: 10,4%.

Ga er in 2024 vanuit dat je zo’n 4 à 6% van de koopsom aan bijkomende kosten kwijt zult zijn. Soms kan dit iets hoger of lager uitvallen, bijvoorbeeld als je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen of als je juist (voor je tweede woning) met een verhoogd tarief te maken krijgt.

Nee helaas, je mag maar 100% van je woningwaarde lenen (of 106% bij energiebesparende maatregelen). Daarom zal je je kosten koper zelf moeten betalen. Hiervoor kun je eventueel de overwaarde op je eerdere woning gebruiken.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak