Een van de hypotheekvormen die je kunt kiezen, is de aflossingsvrije hypotheek. Bij deze hypotheekvorm ben je niet verplicht om maandelijks af te lossen op je hypotheek. Daarin verschilt de aflossingsvrije hypotheek van onder andere een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Je hebt hierdoor lage maandlasten; je lasten bestaan immers alleen uit rente. Je mag maximaal 50% van de woningwaarde met een aflossingsvrije hypotheek financieren.
Wel moet je ervoor zorgen dat de hypotheek op de afloopdatum volledig is terugbetaald; dat kun je in één keer doen of door alsnog tussentijds af te lossen.
Je maandlasten zijn dus laag bij een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt alleen rente; een maandelijkse aflossing is niet nodig. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag aan rente zolang je niet op je hypotheek aflost. Let op: je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek als je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek afsluit. Heb je een bestaande aflossingsvrije hypotheek mét recht op hypotheekrenteaftrek? Dan kun je dat recht op renteaftrek onder bepaalde voorwaarden wel behouden als je je hypotheek wilt meenemen.
Overigens is het mogelijk om alsnog (boetevrij) tussentijds aflossingen te doen. Dit kan gunstig zijn om een restschuld aan het eind van de looptijd te voorkomen.
Als de afloopdatum nadert, doe je er verstandig aan om met een hypotheekadviseur om de tafel te zitten. In principe moet je op de afloopdatum de aflossingsvrije hypotheek in één keer aflossen. Maar vaak zijn er ook wel andere mogelijkheden te bedenken als dat niet lukt. Zo kun je bij sommige geldverstrekkers je hypotheek verlengen (mits je er op tijd bij bent) of wellicht kun je de hypotheek oversluiten naar een ander hypotheekproduct.
Tip: Trek altijd op tijd aan de bel als het einde van de looptijd nadert. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker er vaak nog iets te regelen valt.
Heb jij een aflossingsvrije hypotheek lopen en ben je benieuwd of er wellicht gunstigere opties voor jou zijn? Een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kijkt graag kosteloos met je mee. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.
Ja, dit kan nog steeds. Maar je kunt op dit moment maar voor maximaal 50% van de marktwaarde van je woning een aflossingsvrije hypotheek krijgen. Ook gelden er afwijkende regels voor deze hypotheekvorm, waardoor je bijvoorbeeld geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek bij een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek.
Qua maandlasten is een aflossingsvrije hypotheek absoluut aantrekkelijk. Je hebt lagere maandlasten doordat je geen maandelijkse aflossing betaalt. Let er wel op dat je op termijn meer betaalt voor deze hypotheekvorm dan bij andere hypotheekvormen. Dat komt doordat je elke maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt, aangezien je niet aflost op je hypotheekschuld. Verder is het belangrijk dat je iets regelt voor de aflossing: aan het eind van de looptijd moet de hypotheek alsnog volledig afbetaald zijn of moet je hier iets anders voor regelen.
Bij de meeste hypotheekaanbieders geldt dat je maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij mag financieren. Voor het resterende bedrag moet je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.