Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Zo wordt Open Huizen Dag voor jou als verkoper een succes

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij de Open Huizen Dag pluk je de vruchten van wat extra tijdsinvestering. Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, tussen 11.00 en 15.00 uur stellen verkopers hun huis open en kunnen (potentiële) kopers een kijkje nemen in hun droomhuis. Maar hoe bereid je je nou goed voor op zo’n bezichtiging? Wij vroegen een aantal tips aan Belinda Aartsen, Register Makelaar en manager makelaardij bij Van Bruggen Adviesgroep. Zonder twijfel het belangrijkste advies: ruim je huis op!

“Potentiële kopers willen een goed beeld van je huis. Daarom is het heel belangrijk dat het opgeruimd is”, vertelt Belinda. “Zorg ervoor dat de gordijnen open zijn, maak het bed op, doe een lampje aan als het buiten donker is en zet een bloemetje op tafel. Zorg er bij mooi weer voor dat de achterdeur of schuifpui open is. Dan gaan mensen sneller naar buiten. En doe de bezichtiging zelf. Een bewoner praat anders over het huis dan een makelaar.”

De geur van versgebakken appeltaart

Of die geur van appeltaart echt werkt? “Nou, ik geloof daar niet zo in. Het idee komt, naast dat appeltaart een huiselijke geur met zich meebrengt, volgens mij vooral voort uit het maskeren van luchtjes van bijvoorbeeld huisdieren. Een natte hond ruikt niet echt aangenaam, maar als eigenaar ruik je dat niet meer. Bij een potentiële koper die niet van dieren houdt, sta je echter wel meteen 2-0 achter. Toch maskeren, maar geen ster in bakken? Er bestaan tegenwoordig ook spraybusjes met appeltaartgeur.”

Deel actief brochures uit

Andere tips voor de verkopers: zorg ervoor dat, zowel op Funda als op het koopbord, duidelijk staat aangegeven dat je meedoet met de Open Huizen Dag. “Tijdens de dag is het belangrijk dat je voldoende brochures in huis hebt met gegevens over het huis. Laat je makelaar een lijst maken met persoonsgegevens van de bezoekers. Zo kan de makelaar contact met ze opnemen. De makelaar hoeft tijdens de Open Huizen Dag niet aanwezig te zijn, maar het is wel handig als hij of zij goed bereikbaar is. Als mensen een bod willen doen, is het wel zo fijn dat de makelaar snel in de startblokken staat.”