Bespaarvoordeel hypotheek oversluiten berekenen

De actuele rentestanden liggen misschien niet meer zo laag als in 2021. Maar ze zijn alsnog lager dan heel wat jaren geleden. Als jij al lange tijd een hypotheek hebt lopen, kun je dus mogelijk profiteren van een lagere rente. Hoe dat werkt? Soms is je hypotheek oversluiten mogelijk en levert het je jarenlang elke maand een besparing op.

Doe de bespaarcheck

Of er ook voor jou een bespaarvoordeel in zit of dat je al een voordelige hypotheek hebt? Doe de bespaarcheck om jouw voordeel bij hypotheek oversluiten te berekenen. Ook geeft de tool je een beeld van de oversluitkosten in jouw geval.

Let op: de uitkomst van deze rekentool voor hypotheek oversluiten berekenen geeft je slechts een indicatie. Jouw precieze voordeel is van veel factoren afhankelijk. Raadpleeg daarom altijd een hypotheekadviseur. Die kan een nauwkeurige berekening voor je maken.

Waarom je hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten geeft je zekerheid over je maandlasten als je de rente langere tijd laat vastzetten. Daarnaast kun je nieuwe voorwaarden afspreken en die afstemmen op jouw huidige situatie. Je kunt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek als je het fijn vindt om structureel af te lossen. Of je kunt, omgekeerd, je spaarhypotheek, annuïteiten- of lineaire hypotheek omzetten in een aflossingsvrije hypotheek, zodat je op lagere maandlasten (zonder maandelijkse aflossing) uitkomt.

Nog een mogelijke oversluitreden is de hypotheekrente. De hypotheekrente ligt op dit moment niet meer zo uitzonderlijk laag als in 2021. Maar je betaalt wel nog minder rente dan een jaar of twintig geleden. Als je een hypotheek hebt lopen tegen een hogere rente dan de marktrente, kan oversluiten je dus elke maand een voordeel op je maandlasten opleveren.

Nog een voordeel van oversluiten is dat je misschien je hypotheek kunt verhogen. Als je overwaarde hebt op je huis, kun je die bij het oversluiten (deels) laten meefinancieren. Dat geeft je extra budget, wat bijvoorbeeld goed van pas komt als je je woning wilt verbouwen of plannen hebt om geld aan iets anders te besteden, zoals een vakantiewoning, een auto, een schenking of eerder met pensioen te gaan.

Dus nog eens kort de voordelen op een rij:

Alternatief: rentemiddeling

Een alternatief voor hypotheek oversluiten is rentemiddeling. Je blijft dan bij je huidige hypotheekaanbieder en vraagt die om jou een nieuw rentevoorstel te doen waarbij je een gemiddelde betaalt van je huidige rentepercentage en de actuele rentetarieven. In dat geval betaal je ook een boete. Die boete hoef je alleen niet in één keer te betalen, maar wordt verrekend in een hogere hypotheekrente voor de nieuwe rentevaste periode. Let wel op dat je bespaarvoordeel bij rentemiddeling meestal kleiner is dan bij oversluiten, omdat er geen rekening wordt gehouden met een boetevrij deel.

Kosten voor oversluiten

Tegenover de besparing die hypotheek oversluiten je kan opleveren, staan een aantal kosten. Zo zal je een boeterente moeten betalen aan je huidige hypotheekaanbieder, omdat je je hypotheek voortijdig openbreekt.

Daarnaast schakel je voor het oversluiten opnieuw hypotheekadvies in en zal je woning opnieuw getaxeerd moeten worden. Ook moet je bij de notaris langsgaan voor de ondertekening van de nieuwe hypotheekakte.

Kortom: je moet rekening houden met kosten voor hypotheekadvies, taxatiekosten, notariskosten en een boeterente. Eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie komen daar nog bij. Hoeveel die kostenposten gemiddeld bedragen, lees je op onze overzichtspagina over oversluiten.

Overigens kun je elk van die kosten meefinancieren met je hypotheek, wat inhoudt dat je de kosten niet in één keer hoeft af te dragen, maar ze kunt meenemen in de maandlasten van je hypotheek. Als je deze kosten meefinanciert, dan is de hypotheekrente over dat deel van de hypotheek niet aftrekbaar.

Hoogte boeterente berekenen

Het is op zich logisch dat je hypotheekaanbieder je niet zomaar laat gaan. Een geldverstrekker rekent erop dat jij een X aantal jaar maandelijks rente voor je hypotheek betaalt. Die rente-inkomsten loopt hij mis als jij je contract openbreekt om je hypotheek over te sluiten. Daarom betaal je je huidige geldverstrekker een boeterente voor de inkomsten die hij misloopt.

Veel mensen schrikken van de boeterente. Het gaat dan ook vaak om een stuk meer dan een paar tientjes. Maar laat je er niet meteen door uit het veld slaan. Oversluiten kan je soms zo veel opleveren dat je de boeterente al snel terugverdient. Onze hypotheekadviseurs zullen altijd uitgebreid voor je uitzoeken wat voor jou de terugverdientijd van je boeterente is, zodat je zeker weet of oversluiten voor jou écht voordelig is.

Via onze bespaarcheck kun je ook alvast jouw boeterente berekenen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten waarmee jij bij oversluiten rekening moet houden en kun je je bespaarvoordeel beter inschatten.

Tip: wist je dat je geen boeterente hoeft te betalen als je je hypotheek aan het eind van je rentevaste periode oversluit? Je breekt dan niet je rentecontract open en bent vrij om naar een andere hypotheekaanbieder te gaan. Daarom is het aan het eind van je rentevaste periode altijd verstandig om je verschillende hypotheekopties te vergelijken.

Oversluitkosten berekend, en nu?

Heb je onze bespaarcheck gebruikt om je voordeel bij hypotheek oversluiten te berekenen en de boeterente te berekenen? Mooi. Dan heb je al een goed beeld of oversluiten voor jou mogelijk interessant is.

Wat is dan de volgende stap? Het beste kun je na die oriëntatie in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Die verdiept zich in jouw persoonlijke en financiële situatie, luistert naar je wensen en onderzoekt jouw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. Ook kan hij de verschillende hypotheekaanbieders voor je vergelijken en zo bepalen bij welke hypotheek uit het grote aanbod jij in het bijzonder gunstig uit bent. Qua rente én voorwaarden.

Wil je precies weten wat oversluiten jou oplevert?

Nu je zelf alvast een begin hebt gemaakt door je bespaarvoordeel bij hypotheek oversluiten te berekenen en je boeterente te berekenen, ben je vast benieuwd hoeveel oversluiten jou exact oplevert. En wat er allemaal bij komt kijken.

Maak voor een precieze berekening een afspraak met een Van Bruggen-hypotheekadviseur. Die zal exact voor je uitrekenen of oversluiten voor jou zinvol is.

Plan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis eerste kennismaking. Dan weet je snel of oversluiten voor jou een slimme stap is.

Veelgestelde vragen over hypotheek oversluiten berekenen

Wat is hypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek sluit je een compleet nieuwe hypotheek af met nieuwe voorwaarden en een nieuw (actueel) rentepercentage. Met die nieuwe hypotheek los je je oude hypotheek in één keer af. In het ideale scenario kan hypotheek oversluiten je elke maand een besparing op je hypotheeklasten opleveren en kun je ook nog eens voordeligere voorwaarden afspreken.

Wanneer is hypotheek oversluiten berekenen interessant?

Als je al een jaar of twintig een hypotheek hebt lopen en daarvoor een hogere rente betaalt dan de actuele rentestanden, dan is het voor jou interessant om je voordeel bij hypotheek oversluiten te berekenen. De hypotheekrente ligt op dit moment niet uitzonderlijk laag maar wel een stuk lager dan een jaar of twintig geleden. Als jij al langere tijd een hypotheek hebt, bestaat dus de kans dat je een stuk voordeliger uit bent met een nieuwe hypotheek. Verder is je hypotheek oversluiten interessant als je huidige hypotheekproduct niet goed meer bij je past, bijvoorbeeld wanneer je een aflossingsvrije hypotheek wilt omzetten in een ander type hypotheek.

Kan ik mijn oversluitkosten meefinancieren?

Jazeker. Als je niet 100% van je woningwaarde leent aan hypotheek én als je inkomen daarvoor toereikend is, kun je je oversluitkosten meefinancieren. Dit houdt in dat je de kosten voor oversluiten niet in één keer hoeft te betalen, maar uitsmeert over de looptijd van je hypotheek.

Is de boete bij oversluiten fiscaal aftrekbaar?

Ja. Je mag de boeterente die je moet betalen aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat levert een mooi belastingvoordeel op. Dit aftrekken doe je in het jaar nadat je je hypotheek hebt overgesloten als je je belastingaangifte voor het jaar ervoor indient.

Kan ik mijn spaarhypotheek oversluiten?

Dat kan zeker. Het is alleen bij een spaarhypotheek vaak minder aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten. Dit heeft te maken met de belastingvoordelen waarvan je profiteert met een spaarhypotheek; daardoor profiteer je bij het oversluiten van een bestaande spaarhypotheek vaak minder van de lage rente dan bij andere hypotheekvormen. Dat maakt oversluiten bij een spaarhypotheek vaak een minder slimme zet dan bij de meeste andere hypotheekvormen. Een van onze adviseurs kan hier eventueel voor je in duiken. Mogelijk zijn er andere manieren om te besparen op je hypotheeklasten dan oversluiten.