Onze financieel adviseurs en een scheidingsexpert van Scheidingsexpert Nederland (met wie wij samenwerken) begeleiden je stapsgewijs door de scheiding. Zo krijg je antwoord op al je vragen en houd je overzicht in je toekomstige financiën.

Woonhuis en hypotheek

Bij een scheiding kun je ervoor kiezen jullie woonhuis te verkopen. Maar het kan ook zo zijn dat één van beiden er wil blijven wonen. Verkoop is dan ongewenst. Omdat je de hypotheeklasten na de scheiding alleen moet dragen, wil de geldverstrekker weten of je de hypotheek alleen kunt betalen. Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan toetsen of je daarvoor voldoende verdient. De eventuele alimentatie die je gaat ontvangen of betalen, speelt hierbij een grote rol.

Alimentatie

Na een scheiding behoud je de plicht om elkaar te onderhouden. Dit heet de onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht geldt zowel voor de voormalig partner, als voor de kinderen. Vaak uit dit zich in alimentatie. Alimentatie is een bedrag dat je maandelijks ontvangt van of betaalt aan je voormalig partner. De scheidingsexpert kan voor jullie de hoogte van de alimentatie berekenen.

Pensioen

In de tijd dat jullie samen zijn geweest, is er waarschijnlijk pensioen opgebouwd. Waren jullie getrouwd of hadden jullie een geregistreerd partnerschap en gaan jullie uit elkaar? Of woonden jullie samen en stonden jullie als partner bij elkaar aangemeld bij het pensioenfonds? Dan is wettelijk vastgelegd dat dit pensioen bij een scheiding moet worden gedeeld. In de huwelijkse voorwaarden kunnen hierover al afwijkende afspraken zijn gemaakt. Is dat niet zo, dan kunnen jullie alsnog afwijkende afspraken maken. De uiteindelijke afspraken leg je vast in het echtscheidingsconvenant. Gaan jullie uit elkaar en waren jullie niet getrouwd, hadden jullie geen geregistreerd partnerschap en waren jullie niet aangemeld als partner bij een pensioenfonds? Dan hebben jullie juridisch gezien geen recht op een deel van elkaars pensioen. Wel kunnen jullie zelf afspraken maken over hoe jullie het pensioen willen verdelen. Ook deze afspraken leg je vast in het scheidingsconvenant.

Vermogen

Jullie gezamenlijke vermogen kan bestaan uit spaargeld, bezittingen of misschien wel overwaarde op de woning. Dit vermogen was ooit van jullie samen. Daarom moeten jullie het verdelen. Een spaarrekening kan makkelijk verdeeld of verrekend worden. Maar hoe zit dat met overwaarde? Het verschil in de waarde van de woning en de hypotheek die erop rust, is de overwaarde. Deze winst moet je met elkaar delen. Blijft een van jullie in het huis wonen? Dan zit de overwaarde nog ‘in de stenen’, maar moet de helft van de overwaarde wel betaald worden aan de partner die de woning verlaat. Dat noemen we uitkopen. Een taxateur kan de overwaarde vaststellen door de waarde van de woning te bepalen of de WOZ-waarde te gebruiken.

Verzekeringen

Gaan jullie scheiden, dan moeten jullie in het vervolg zelf voor je eigen verzekeringen (gaan) zorgen. Waarschijnlijk moet je verzekeringen wijzigen, bijvoorbeeld een autoverzekering omdat je geen auto meer hebt. Of je moet verzekeringen opnieuw afsluiten, bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Hebben jullie de verzekeringen ondergebracht in één pakket? Omdat dit verandert, moeten er goede afspraken worden gemaakt. Zorg dat je dit slim aanpakt. Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep helpt je hierbij.

Maak direct een afspraak

Maak een afspraak en ontvang persoonlijk advies over de financiële gevolgen van de scheiding voor jouw specifieke situatie.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak