Oversluiten: 7 tips voor lage oversluitkosten

Oversluiten: 7 tips voor lage oversluitkosten

De hypotheekrente is al lange tijd erg laag. Die lage rente wil jij. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Je hypotheek oversluiten doe je natuurlijk om voordeel te behalen. Dat kunnen lagere maandlasten zijn, maar denk ook aan de zekerheid van opnieuw een langere renteperiode. Bij het oversluiten van je hypotheek krijg je met kosten te maken. Waarschijnlijk brengt jouw geldverstrekker een boete in rekening als je vroegtijdig weg gaat. En toch levert het vaak voordeel op, jaarlijks sluiten duizenden mensen hun hypotheek over. Maar wanneer moet je nu precies oversluiten?

Lees hier wanneer je moet oversluiten

Oversluiten zonder boete?

Toen je je huidige hypotheek afsloot heb je gekozen voor een periode waarin jouw rente vast staat, ook wel de rentevaste periode. Als het einde van deze periode in zicht is, krijg je altijd een aanbod van je huidige geldverstrekker. Dat gebeurt meestal drie maanden van te voren.

Vergelijken loont!

Accepteer niet zomaar het voorstel want dit is één van de momenten dat je zonder boete kan oversluiten. Onze onafhankelijk adviseurs vergelijken inmiddels 45 geldverstrekkers. Want één keuze is geen keuze.

7 tips voor lage oversluitkosten

Ga je vroegtijdig weg bij je huidige geldverstrekker, dan moet je rekeninghouden met een boete. We geven je zeven tips hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

1. Je rente middelen

Een mogelijkheid om een lagere rente te krijgen is het middelen van je rente. Je hebt dan nog wel met een boete te maken, maar die betaal je verspreid over jouw nieuwe periode dat jouw rente vast staat. Maar naast de boete die weliswaar niet in één keer betaald hoeft te worden, kan je nog wel met andere kosten te maken krijgen. Sommige geldverstrekkers berekenen een opslag en stellen aanvullende voorwaarden. Jouw adviseur weet exact wie de beste voorwaarden heeft.

2. Oversluiten wanneer je gaat verhuizen

Wanneer je toch al eens de gedachte van verhuizen hebt gehad, bedenk dan ook dat dit een moment is om boetevrij een lagere rente krijgen. Vaak mag je bij een verhuizing zonder boete je hypotheek oversluiten. Daarbij moet je toch al kosten maken voor je verhuizing en dat combineer je nu, dus geen dubbele kosten.

3. Laat je boeterente checken

De toezichthouder voor de financiële markten heeft een norm vastgesteld waar jouw geldverstrekker zich aan moet houden bij het berekenen van de boete. Of jouw boeterente daadwerkelijk aan de richtlijn voldoet kan je adviseur met jou bepalen. Je vraagt hiervoor een pro-forma aflosnota aan, dat kan je eventueel al zelf doen. Deze neem je vervolgens mee naar je adviseur.

4. Aflosvrije lening fiscaal niet meer gunstig, tenzij je er al één hebt

Vanaf 1 januari 2013 moet iedereen die een hypotheek voor zijn woning afsluit deze lening in 360 maanden weer volledig aflossen. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op renteaftrek. Maar wat nu als je al een aflosvrije lening hebt? Die mag je gewoon meenemen naar de nieuwe geldverstrekker.

5. Je hebt een spaarhypotheek, en nu?

De spaarhypotheek, wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Eigenlijk kennen we drie vormen: sparen, banksparen en beleggen. Bij de spaarvormen ontvang je rente op jouw spaarsaldo, die rente is net zo hoog als de rente die je voor je hypotheek betaalt. Klinkt best logisch toch?

Maar hier is toch een belangrijke valkuil bij het oversluiten van een spaarhypotheek. Als je minder rente gaat betalen, krijg je dus ook minder rente vergoedt op je spaarrekening. Zeker als je nu een hoge rente hebt, kan het soms gunstig zijn om een andere hypotheekvorm te nemen. Bespreek dat goed met je adviseur.

6. De kosten meefinancieren

Wanneer je je hypotheek oversluit, krijg je met kosten te maken zoals boeterente, advieskosten en soms kosten voor een taxatie of notaris. In veel gevallen kan je deze kosten meefinancieren en zijn ze ook nog eens fiscaal eenmalig aftrekbaar.

7. Dezelfde maandlast en meer aflossen

Als je rente omlaag gaat, omdat je je hypotheek oversluit, gaat je maandlast ook omlaag. Omdat je al gewend was om je “oude” maandlast te betalen heb je nu ruimte om maandelijks structureel af te lossen. Op de lange termijn is dat toch het voordeligst.

Goed voorbereid naar je adviseur

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.