Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Taxatierapport

Taxatierapport

Als je een hypotheek afsluit, oversluit of verhoogt, dan vraagt de hypotheekaanbieder je om een taxatierapport. Daarin staat hoeveel jouw woning volgens een officiële keuring door een taxateur op dit moment waard is. In het taxatierapport staat dus de actuele waarde van je woning vermeld. Ook onderbouwt de taxateur de waarde van je woning in het rapport.

Advies over jouw hypotheek?

 

Welke waarde staat in het taxatierapport?

Voor de aanvraag van een hypotheek is meestal de marktwaarde het belangrijkst. Dit is de waarde van je woning als je deze op dit moment verkoopt onder normale omstandigheden. De hypotheekaanbieder wil die waarde weten, omdat je nooit méér dan 100% van de marktwaarde van je woning aan hypotheek kunt krijgen. Daarom checken hypotheekaanbieders de marktwaarde met jouw maximale hypotheek. Zo wordt bijvoorbeeld bepaald of je deze hypotheek kunt aanvragen of hoeveel overwaarde je kunt verzilveren.

In plaats van de marktwaarde kan de taxateur ook naar een van deze drie soorten waardes kijken:

  1. Executiewaarde: wat je woning oplevert als je deze op dit moment bij een gedwongen verkoop verkoopt.
  2. Herbouwwaarde: de waarde van je woning als deze volledig herbouwd moet worden in de huidige staat. Deze waarde wordt vaak gebruikt om de premie voor je opstalverzekering te bepalen.
  3. WOZ-waarde: de waarde van je woning op 1 januari een jaar geleden (dit bedrag is van belang voor het berekenen van je eigenwoningforfait en de gemeentelijke belastingen).

Quote: Voor het vaststellen van je woningwaarde kijkt de taxateur naar allerlei factoren. Dat zijn bijvoorbeeld de omgeving van de woning, de indeling en het onderhoud en het woonoppervlak. Ook controleert de taxateur in het Kadaster hoe het eigendom van de woning geregeld is.

Wat kost een taxatierapport?

Elke taxateur mag zijn eigen tarief bepalen. Het is dus slim om een offerte bij twee taxateurs op te vragen. Gemiddeld liggen de kosten voor een taxatierapport rond de € 750,- tot € 1.000,-. Overigens is het wel belangrijk dat jouw taxateur onafhankelijk is. Verder is het bij de aanvraag van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie een vereiste dat de taxateur is aangesloten bij de NRVT.

De kosten voor het taxatierapport zijn fiscaal aftrekbaar. Je mag deze kosten dus aftrekken van je belastbaar inkomen zodra je belastingaangifte doet.

Quote: Uiteraard is een taxatierapport ook handig als je je huis gaat verkopen. De taxatie geeft je dan inzicht in een mogelijke vraagprijs voor je woning.

Meer weten over het afsluiten van een hypotheek?

Heb je een taxatierapport nodig voor het afsluiten van een hypotheek? En ben je benieuwd waar jij qua hypotheek goed aan doet? Bij Van Bruggen Adviesgroep hebben we zowel makelaars als financieel adviseurs voor je klaarstaan. Maak gerust een vrijblijvende eerste afspraak.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Een taxatierapport heeft als doel dat je de waarde van je woning kent. Vaak is dit nodig voor de hypotheekaanbieder. Die wil weten hoeveel jouw woning waard is om zo te kunnen bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Een taxatierapport is ook handig als je je woning gaat verkopen en wilt weten wat een passende verkoopprijs is.

In het taxatierapport staat een onderbouwing van de geschatte waarde van de woning. Hiervoor gaat de taxateur bijvoorbeeld in op de onderhoudsstaat van de woning, het bestemmingsplan, eventueel erfpacht, de omgeving en het oppervlak van de grond en de woning zelf.

Als je een huis gaat kopen, is een taxatierapport bijna altijd nodig. Dat geldt in elk geval als je een hypotheek wilt afsluiten voor een bestaande woning. Alleen als je een nieuwbouwwoning koopt, hoef je geen taxatie te laten doen voor de hypotheek.

Als je meer hebt geboden dan de woningwaarde volgens de taxatie dan moet je zelf het deel van de koopsom financieren dat boven de woningwaarde uitkomt. Je kunt namelijk tot maximaal 100% van de woningwaarde (of 106% als je energiebesparende maatregelen meefinanciert) aan hypotheek krijgen.