De marktwaarde is de waarde van je woning als je deze op dit moment in de vrije verkoop zou aanbieden. Het gaat om een schatting van wat je woning op de huidige woningmarkt ongeveer oplevert als je het huis verkoopt.
De marktwaarde is belangrijk voor het bepalen van je maximale hypotheek, bijvoorbeeld als je een hypotheek gaat afsluiten of je hypotheek wilt verhogen. Je kunt nooit méér dan 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Alleen als je de hypotheek deels gebruikt voor verduurzaming, is een uitzondering op die regel mogelijk. Het maximum is dan 106% van de marktwaarde.
Let op: De marktwaarde is wat anders dan de executiewaarde. Dit is de prijs die je woning naar verwachting oplevert als je deze gedwongen zou moeten verkopen. De executiewaarde ligt altijd wat lager dan de marktwaarde, omdat de verkoopomstandigheden bij een gedwongen verkoop niet optimaal zijn.
Voor het bepalen van de marktwaarde moet een taxateur bepalen hoeveel je woning waard is. Je kunt dus niet de WOZ-waarde gebruiken om de marktwaarde van je woning aan te tonen. De WOZ-waarde loopt namelijk iets achter; deze geldt op januari een jaar geleden.
Ga je een hypotheek afsluiten voor een nieuw gekochte woning? Dan bepaalt een officiële taxateur hoeveel jouw woning op dit moment waard is en legt dat vast in een gevalideerd taxatierapport. De taxatiewaarde geldt dan als de marktwaarde van je woning.
Ga je je woning verbouwen? Ook dan laat je je woning taxeren. In dit geval geldt de taxatiewaarde zoals die waarschijnlijk is na de verbouwing. Het kan zijn dat je woning door de verbouwing meer waard wordt, bijvoorbeeld als je een uitbouw laat maken. De extra woningwaarde wordt dan meegenomen bij de hypotheekberekening. Daardoor kun je mogelijk iets meer lenen.
Wil je je hypotheek verhogen (maar niet voor een verbouwing) of oversluiten? Ook dan is een taxatie nodig om je woningwaarde te bepalen. Daarmee wordt gecheckt of je nieuwe hypotheek niet boven de waarde van je woning uitkomt.
Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Dan is de marktwaarde voor de hypotheekberekening gelijk aan de koop- en aanneemsom, met daarbij eventueel nog de grondprijs, het meerwerk, de bouwrente en bouwkosten bij opgeteld.
Goed om te weten: Je marktwaarde is ook bepalend voor hoeveel hypotheekrente je betaalt. Hoe lager jouw hypotheekschuld is ten opzichte van de woningwaarde, hoe lager de risicoklasse is waar je in valt. En ook: hoe lager het percentage hypotheekrente dat je betaalt. Je krijgt dan namelijk een lagere risico-opslag.
Ben je benieuwd hoeveel jij aan (extra) hypotheek kunt krijgen, bijvoorbeeld voor een andere woning of om je hypotheek te verhogen? Onze hypotheekadviseurs rekenen graag voor je uit hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt. Geheel gratis en vrijblijvend! Daarna weet je precies wat er voor jou qua lening mogelijk is.
Nee, de WOZ-waarde is de waarde van je woning zoals de gemeente die heeft vastgesteld op 1 januari een jaar geleden. Die waarde is leidend voor hoeveel je betaalt aan gemeenteheffingen, bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting (OZB). De marktwaarde is wat je woning op dit moment naar verwachting opbrengt in de vrije verkoop. Deze waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt om je maximale hypotheek te berekenen en om een passende vraagprijs te bepalen als je je woning gaat verkopen.
Een taxateur kan op basis van een uitgebreide taxatie bepalen hoeveel jouw woning op dit moment waard is. Dit is de enige manier om je marktwaarde officieel vast te stellen. Je kunt ook via het Kadaster of Calcasa de waarde van je woning opvragen. Maar als het gaat om een hypotheekaanvraag, dan is een taxatie nodig om de marktwaarde officieel vast te stellen.