Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Herbouwwaarde

Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om de woning geheel nieuw te bouwen. Bijvoorbeeld na een brand. De herbouwwaarde is exclusief de fundering en de grondprijs. Het is gebruikelijk dat de herbouwwaarde vermeld staat in een taxatierapport. Deze waarde is ook de basis voor de opstalverzekering. Aan de hand daarvan bepaalt de verzekeraar voor welk bedrag je je woning moet verzekeren.

Vrijblijvend financieel advies?

 

Herbouwwaarde, WOZ-waarde en verkoopwaarde?

Misschien schrik je van de herbouwwaarde. Het bedrag ligt veel lager dan wat je voor je woning hebt betaalt. Dit komt doordat bij de verkoopwaarde ook de locatie en grond zijn meegerekend. Bij de herbouwwaarde wordt alleen gekeken naar de kosten die nodig zijn om het huis op dezelfde plek en op dezelfde manier opnieuw te bouwen. De grond is ook na een brand nog zoals die is. Daarom is de prijs voor de grond en locatie niet meegerekend bij de herbouwwaarde.

Ook de WOZ-waarde is vaak hoger dan de herbouwwaarde. De WOZ-waarde is de verkoopwaarde van je woning op 1 januari een jaar geleden. Bij de berekening van de WOZ-waarde worden de grond en locatie meegenomen; dat verklaart het hogere bedrag.

Oscar NoorlagTip: Als je gaat verbouwen, neemt vaak de herbouwwaarde van je woning toe. Bijvoorbeeld als je een uitbouw realiseert of een nieuwe badkamer neemt. Het kan dan verstandig zijn om opnieuw de herbouwwaarde te (laten) berekenen en die door te geven aan je opstalverzekering. Daarmee voorkom je dat je onderverzekerd wordt.

Advies nodig?

Heb je vragen over de waarde van je woning? Over je opstalverzekering? Of over andere financiële kwesties waar je tegenaan loopt? Onze financieel adviseurs staan graag voor je klaar. Plan een vrijblijvend eerste gesprek en ontdek hoe een adviseur jou kan helpen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Elke verzekeraar houdt er zijn eigen berekening van de herbouwwaarde op na. Zodra je een opstalverzekering aanvraagt, zal de verzekeraar je laten weten wat de herbouwwaarde van jouw woning is. Voor dat bedrag laat je je woning verzekeren.

Er is niet één beste opstalverzekering voor iedereen. Dit hangt af van jouw situatie en wensen. Het is altijd belangrijk om een opstalverzekering te kiezen die je gunstige maandlasten en voorwaarden biedt, en die ook in beide opzichten bij je past. Een van onze financieel adviseurs kan je hier onafhankelijk en eerlijk verzekeringsadvies over geven.

De hoogte van de opstalverzekering hangt af van de waarde van jouw opstal. Oftewel: de herbouwwaarde van je huis. Dit is het totale bedrag dat nodig is om jouw woning op deze plek en in dezelfde staat opnieuw op te bouwen. De opstalverzekering bepaalt met een herbouwwaardemeter wat dit bedrag voor jou is. Je sluit voor dat bedrag een opstalverzekering af.