Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Seniorenhypotheek

Seniorenhypotheek

Ben je gepensioneerd en wil je een hypotheek afsluiten? Dan kom je al snel uit bij een seniorenhypotheek. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken als je je overwaarde wilt opnemen (als pensioenaanvulling), als je een woning koopt of als je je bestaande hypotheek wilt oversluiten. Voor gepensioneerden gelden andere regels voor de berekening van de maximale hypotheek. Sommige regels zijn minder streng, waardoor je als gepensioneerde mogelijk meer mogelijkheden voor een hypotheek hebt dan je denkt.

Gratis oriënterend gesprek

 

Hoe werkt een seniorenhypotheek?

Een seniorenhypotheek is niet één type hypotheek. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten hypotheken die je als gepensioneerde kunt afsluiten. Je kunt op dit moment, voor een nieuwe hypotheek, kiezen tussen een (deels) aflossingsvrije hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek (of een combinatie van meerdere vormen). Daarnaast kun je voor het verzilveren van je overwaarde speciale hypotheeksoorten afsluiten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een krediethypotheek of een opeethypotheek nemen.

Welke hypotheek je ook kiest, de hypotheekaanbieder zal je maandlasten altijd toetsen aan je (pensioen)inkomen. Ook geldt dat je niet méér kunt lenen dan wat je woning op dit moment waard is.

Marleen OverduinLet op: Ook na de AOW-leeftijd zijn er nog veel opties om een hypotheek te krijgen. De regels voor een seniorenhypotheek zijn in bepaalde opzichten soepeler, wat je kansen op een hypotheek vergroot.

Je overwaarde opnemen met een seniorenhypotheek

Veel gepensioneerden hebben in de loop der jaren een flinke overwaarde opgebouwd op hun woning. Dit bedrag kun je mogelijk uit de stenen halen met een seniorenhypotheek. Daardoor wordt het een vrij besteedbaar bedrag, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken als aanvulling op je pensioen.

Met een opeethypotheek heb je hiervoor extra ruime mogelijkheden. Ook met een bescheiden pensioeninkomen kun je dankzij dit product een groot deel van je overwaarde opnemen. Onze hypotheekadviseurs informeren je hier graag over.

 

Wat is er mogelijk met je overwaarde?

Wil je weten hoe jij je overwaarde kunt opnemen? Wij zetten alle opties voor je op een rij. Download ons whitepaper ‘Overwaarde opnemen, wat kun je ermee?’. Daarin lees je alles wat je moet weten over het verzilveren van je overwaarde.

Overwaarde whitepaper downloaden
 

 

Persoonlijk hypotheekadvies?

Een seniorenhypotheek is altijd maatwerk. Wil je precies weten wat jouw opties hiervoor zijn? Onze hypotheekadviseurs gaan graag met je zitten voor persoonlijk advies. Plan een gratis eerste gesprek en kom zo snel te weten wat er voor jou mogelijk is qua hypotheek.

Gratis eerste gesprek

Mensen vragen ook

Mogelijk wel. In principe kun je op elke leeftijd een hypotheek aanvragen. Als gepensioneerde krijg je wel met andere toetsingsnormen te maken. Voor een seniorenhypotheek gelden iets andere regels, maar mogelijk kun je alsnog een hypotheek krijgen. Houd er wel rekening mee dat je maximale hypotheek misschien wat lager uitvalt, doordat je pensioeninkomen ook lager is dan je eerdere inkomen in loondienst. Daarnaast kan het lastig (of onmogelijk) zijn om een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek af te sluiten. Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd voor deze verzekering. 

De maximale seniorenhypotheek verschilt per persoon. Hiervoor wordt gekeken naar je pensioeninkomen en naar de waarde van je woning. Onze hypotheekadviseurs hebben ruime ervaring met seniorenhypotheken en kunnen je hier persoonlijk advies over geven. Maak een gratis eerste afspraak. Wil je een eerste indicatie krijgen van je hypotheekopties? Gebruik dan onze rekentool.