Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overdrachtskosten

Overdrachtskosten

De overdrachtskosten zijn de kosten die je betaalt als je een huis op jouw naam wilt laten zetten. Het gaat daarbij om de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte. Deze kosten zijn bij bestaande woningen voor de koper. Dit heet kosten koper. Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan koop je die meestal vrij op naam. De overdrachtskosten worden dan betaald door de partij van wie je de woning koopt.

Hypotheekadvies aanvragen?

 

Hoeveel bedragen de overdrachtskosten?

De overdrachtskosten bestaan dus ten eerste uit overdrachtsbelasting. Hiervoor geldt een standaard tarief van 2% van de koopsom van je woning. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, koop je een woning voor maximaal € 440.000,- voor eigen bewoning en heb je niet eerder een vrijstelling gebruikt? Dan kun je mogelijk een vrijstelling van deze belasting krijgen. Als je een vakantiehuis of een woning voor de verhuur koopt of als je een ander pand koopt dat niet bedoeld is als jouw hoofdverblijf, dan geldt een verhoogd belastingtarief van 10,4%.

Daarnaast betaal je notariskosten voor het opstellen van de akte van levering en de hypotheekakte. De kosten voor de akte van levering vallen ook onder de overdrachtskosten. Maar vaak worden beide soorten notariskosten samengenomen. Voor die twee samen én de inschrijving van je hypotheek in het Kadaster ben je gemiddeld zo’n € 1.000,- tot € 1.300,- kwijt. De exacte kosten verschillen per notaris en hangen ook af van je persoonlijke situatie. Laat je bijvoorbeeld een samenlevingscontract opstellen? Dan kunnen de kosten wat hoger uitvallen.

 

Zijn de overdrachtskosten fiscaal aftrekbaar?

Nee, de overdrachtsbelasting mag je niet aftrekken van je belastbaar inkomen. Ook de kosten voor de leveringsakte zijn niet aftrekbaar. Diverse andere kosten koper mag je wel aftrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster, de kosten voor hypotheekadvies en de kosten voor een verplichte taxatie van je woning.

Marleen OverduinLet op: Houd er rekening mee dat de kosten koper altijd bovenop de koopsom voor de woning komen. Je kunt deze niet meer meefinancieren in je hypotheek, dus zal je de kosten koper zelf van je spaargeld moeten betalen.

Advies over jouw opties voor een woning?

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen voor een (volgende) koopwoning en waar je daarbij op moet letten? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over, rekening houdend met de kosten koper. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek zo wat jouw opties zijn voor een hypotheek. Geheel vrijblijvend!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Meestal worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een woning (bijvoorbeeld ook de taxatiekosten en een eventuele borgtochtprovisie bij een NHG-hypotheek) gezien als kosten koper. Hier ben je gemiddeld genomen zo’n 4-6% van je woningwaarde aan kwijt. De precieze kosten hangen wel van allerlei zaken af. Zo vallen je kosten koper lager uit als jij bent vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Die kosten zijn meestal voor degene die de woning koopt. Dit geldt altijd als je een woning met ‘kosten koper’ koopt. De koper mag dan ook zelf de notaris kiezen die hij of zij voor de aankoop inschakelt.