Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is de belasting die je aan de overheid moet betalen als je een woning koopt. Dat geldt ook wanneer je een vakantiewoning, bedrijfspand of een stuk grond koopt. Daarnaast moet je overdrachtsbelasting betalen over erfpachtrechten en over aandelen van een bv, nv of maatschap waarvan de bezittingen uit onroerende goederen bestaan.

Het standaard tarief is 2% van de koopsom als je een bestaande woning koopt. Ben je een belegger of koop je bijvoorbeeld een winkelpand of bedrijfspand, dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Starters zijn onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Advies over een woning kopen?

 

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Je betaalt deze belasting dus als je een eerste woning of een volgende woning koopt. Of als je een stuk grond koopt of erfpacht of opstalrecht afkoopt. Zodra je de transportakte ondertekent bij de notaris, betaal je de overdrachtsbelasting. Dit doe je tegelijk met de andere kosten koper, zoals de taxatiekosten en notariskosten. De overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar.

In sommige situaties betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat geldt bijvoorbeeld:

  • als je onroerend goed erft;
  • als je de volledige eigenaar wordt van een woning of een stuk grond na een scheiding, mits die woning of dat stuk grond eerder jullie gezamenlijke eigendom was;
  • als je door bijvoorbeeld een huwelijk of geregistreerd partnerschap mede-eigenaar wordt van een onroerende zaak;
  • als je een nieuwbouwwoning koopt en dus de eerste eigenaar van een huis bent.

Daarnaast geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je tussen de 18 en 35 jaar bent én een woning koopt voor maximaal € 440.000,- om zelf in te gaan wonen én nog niet eerder van een vrijstelling gebruik hebt gemaakt.

Marleen OverduinGoed om te weten: Het standaardtarief voor overdrachtsbelasting is 2%. Als starter kun je soms aanspraak maken op een vrijstelling; je betaalt dan helemaal geen overdrachtsbelasting. Daarnaast geldt een verhoogd tarief van 10,4% belasting als je bijv. een woning koopt voor je kinderen, investeert in een vakantiewoning, een kavel koopt om zelf op te bouwen of als je een woning voor de verhuur koopt.

Benieuwd naar jouw hypotheekopties?

Sta jij op het punt een huis te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar jouw opties om een hypotheek af te sluiten en een woning te financieren. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier volledig over bijpraten en weten ook alles van de diverse kosten koper. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en ontdek zo snel wat jouw mogelijkheden zijn.

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

In principe betaal je het standaardtarief overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom van de woning. Maar ben je 18 tot 35 jaar en koop je een woning van maximaal € 440.000,- om zelf in te wonen en heb je niet eerder een vrijstelling gebruikt, dan hoef je wellicht geen overdrachtsbelasting te betalen. Beleggers of mensen die een huis kopen om niet zelf permanent in te wonen, betalen een verhoogd tarief van 10,4%.

De overdrachtsbelasting is een van de kosten koper waarmee je te maken krijgt als je een woning koopt. Daarnaast moet je rekening houden met diverse andere kosten. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten, de taxatiekosten en de kosten voor hypotheekadvies. Soms heb je daarnaast te maken met onder meer kosten voor Nationale Hypotheek Garantie, een bereidstellingsprovisie, kosten voor een bouwkundige keuring, makelaarskosten of de kosten voor een eventueel overbruggingskrediet.