Het kan zijn dat je zelf niet de eigenaar bent van de grond als je een woning koopt. Je huurt de grond dan als het ware, bijvoorbeeld van de gemeente, een organisatie of een particulier. Dit heet erfpacht. Erfpacht is het recht om een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond of een appartementsrecht) van een ander te gebruiken. De erfpachter is vaak verplicht de eigenaar jaarlijks een vast bedrag te betalen: het erfpachtcanon.
Een voordeel van erfpacht is dat je minder voor een woning hoeft te betalen, omdat je de grond er niet bij koopt. Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor een woning met erfpacht? Bereken zelf je maximale hypotheek.
Wat is erfpacht precies?
Erfpacht heeft wat weg van huren. De woning zelf is wel van jou, maar de grond is niet je eigendom. Wel mag je deze gebruiken en heb je iets meer rechten dan als er sprake is van huur. Jij mag bijvoorbeeld als enige de grond gebruiken, omdat de woning van jou is. Maar het gebruik van de grond is wel aan voorwaarden gebonden. Zo mag je niet (zonder toestemming) van alles veranderen aan de grond. Ook mag je er geen dingen mee doen die in strijd zijn met de akte van vestiging. Dat is de akte waarin de voorwaarden rondom het erfpacht zijn vastgelegd.
Voor het erfpachtrecht betaal je maandelijks een erfpachtcanon aan de eigenaar van de grond. De kosten hiervoor mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Overigens kan het erfpachtcanon tussentijds duurder worden. Voor erfpacht geldt een bepaalde looptijd (vaak van wel 10, 20 of 30 jaar). Aan het eind van de looptijd staat het de erfpachter vrij om het canonbedrag (fors) te verhogen.
Quote: Een woning kopen met erfpacht heeft als voordeel dat je minder hypotheek hoeft te krijgen om een woning te kunnen betalen. Je koopt de grond er niet bij, dus bent minder kwijt aan het huis. Houd er wel rekening mee dat erfpacht vaste lasten zijn waar je maandelijks mee te maken krijgt.
Erfpacht afkopen
Vind je het fijn als de grond wel van jouzelf is? Dan kun je het erfpacht afkopen. Dit betekent dat je geen maandelijkse kosten meer hoeft te betalen. Ook stijgt door het afkopen je woningwaarde: de grond hoort er nu ook bij als je de woning gaat verkopen.
Voor erfpacht afkopen betaal je een eenmalige afkoopsom. Die is gebaseerd op de waarde van de grond en op de WOZ-waarde van je woning. De exacte kosten hiervoor verschillen per situatie. Jouw erfpachter kan je hier meer over vertellen.
Belangrijk: Houd er rekening mee dat de erfpachter de hoogte van het erfpachtcanon tussentijds flink kan verhogen. Hij mag dit doen aan het eind van de contractduur. Het kan dus zomaar zijn dat je opeens een veelvoud moet betalen van het eerdere tarief.
Wat zijn jouw opties voor een huis?
Wil je weten hoeveel jij te besteden hebt aan een nieuwe woning, met of zonder erfpacht? En waar je daarbij verder op moet letten? Bereken online jouw maximale hypotheek of vraag een gratis kennismaking aan met een hypotheekadviseur van Van Bruggen. Die kan je precies vertellen hoeveel jij aan een huis kunt besteden.
Een belangrijk nadeel van erfpacht is dat de kosten ervoor plotseling flink kunnen stijgen als je aan het einde van de looptijd zit. Erfpacht wordt vaak voor een lange periode (bijvoorbeeld 30 of 40 jaar) bepaald. Aan het eind van die periode kan het bedrag ervoor opeens fors stijgen. Een ander nadeel is dat de grond niet echt van jou is en dat je dus altijd aan bepaalde voorwaarden gebonden bent.
Dit hangt af van jouw situatie en wat voor jou belangrijk is. Aan de ene kant is een huis iets goedkoper als je het met erfpacht koopt. De kosten voor de grond hoef je immers niet in één keer te betalen. Aan de andere kant ben je wel elke maand erfpachtcanon verschuldigd, zonder dat de grond daarmee van jou wordt. Ook kunnen de kosten daarvoor stijgen. Soms is het een optie om eerst het huis met erfpacht te kopen en dan later het erfpacht af te kopen.