Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Netto maandlasten

Netto maandlasten

De netto maandlasten zijn het bedrag dat je aan maandlasten voor je hypotheek betaalt (= rente + eventuele aflossing) na aftrek van de De netto maandlasten zijn dus de som van je bruto maandlasten min de belastingteruggave en plus de te betalen belasting. Je netto maandlasten liggen door de belastingteruggave bijna altijd lager dan je bruto maandlasten.

Ben je benieuwd hoeveel jouw netto maandlasten bedragen als je op dit moment een hypotheek afsluit? Onze hypotheekadviseurs rekenen het graag voor je uit in een gratis eerste gesprek.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Hoe zien mijn netto maandlasten eruit?

Hoeveel je netto maandlasten bedragen, is afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest. Voor een nieuw af te sluiten hypotheek kun je kiezen uit een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Ook combinaties van deze hypotheekvormen zijn mogelijk.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je tijdens de rentevaste periode elke maand hetzelfde totale bedrag aan bruto maandlasten. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. Na verloop van tijd ga je meer aflossen en minder rente betalen. Daardoor ontvang je minder hypotheekrenteaftrek en gaan je netto maandlasten wat omhoog.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand evenveel af. Je betaalt in het begin veel rente, na verloop van tijd wat minder. Je hypotheekschuld daalt immers. Daardoor dalen je totale bruto maandlasten én je totale netto maandlasten.

Bij een aflossingsvrije hypotheek bestaan je maandlasten alleen uit rente. Maandelijks aflossen is namelijk niet verplicht. Zolang je niet aflost, betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan rente. Zolang de rentevaste periode loopt, zijn je bruto maandlasten en netto maandlasten gelijk. Houd er rekening mee dat je bij een aflossingsvrije hypotheek die je na 2012 hebt afgesloten geen hypotheekrenteaftrek ontvangt. Je netto maandlasten zijn dan gelijk aan je bruto maandlasten.

 

Netto maandlasten en het eigenwoningforfait

Naast dat je hypotheekrenteaftrek ontvangt, moet je ook een bedrag aan belasting betalen als eigenaar van een koopwoning. Dit is het eigenwoningforfait. De hoogte ervan hangt af van de WOZ-waarde van je woning. Het eigenwoningforfait is een percentage van je WOZ-waarde. Lees meer over de exacte hypotheekrenteaftrek en de hoogte van het eigenwoningforfait op onze site.

Oscar NoorlagLet op: Houd er rekening mee dat je naast het eigenwoningforfait nog meer kosten betaalt als koophuisbezitter. Zo betaal je ook premie voor eventuele verzekeringen naast je hypotheek. De overlijdensrisicoverzekering en de opstalverzekering bijvoorbeeld. Daarnaast krijg je te maken met onder meer onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing.

Bij welke hypotheek heb jij de laagste maandlasten?

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan wil je uiteraard zo min mogelijk kwijt zijn aan maandlasten. Onze hypotheekadviseurs vergelijken graag een groot aanbod aan hypotheekproducten voor je. Zo sluit je altijd een hypotheek af die bij je past en die je lage maandlasten oplevert. Benieuwd naar je opties? Plan een gratis oriëntatiegesprek.

Gratis kennismakingsgesprek

 

Mensen vragen ook

De bruto maandlasten zijn het bedrag dat je aan hypotheeklasten betaalt aan je hypotheekaanbieder. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing (of alleen uit rente als je een aflossingsvrije hypotheek hebt lopen). Bij oude hypotheekvormen, zoals een spaarhypotheek, zijn de bruto maandlasten soms iets anders opgebouwd. Zo leg je bij een spaarhypotheek spaarpremie in op een spaarrekening. Je maandlasten bestaan dan uit rente en spaarpremie en niet uit aflossing.

De bruto maandlasten zijn de exacte lasten die je overmaakt aan de geldverstrekker. De netto maandlasten zijn de betaalde maandlasten na aftrek van de hypotheekrenteaftrek en na optelling van het eigenwoningforfait. Hier zijn dus de belastingen in meegenomen.