De onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die je als koophuiseigenaar jaarlijks aan de gemeente betaalt. Ook als je een ander type gebouw dan een huis of als je een stuk grond bezit, betaal je OZB. Het bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Het precieze tarief verschilt per gemeente. Als huurder hoef je geen OZB te betalen.
Onroerendezaakbelasting is een van de vaste lasten die je hebt als woningeigenaar. Hoe meer je woning waard is, hoe hoger de belasting zal zijn. Wil je weten op welke van je vaste lasten je geld kunt besparen? Ga dan gratis en vrijblijvend met een van onze hypotheekadviseurs in gesprek.
Onroerendezaakbelasting betaal je als eigenaar van een huis, een pand of een stuk grond aan de gemeente. De gemeente gebruikt deze belasting om diverse gemeentelijke diensten mee te financieren. Elke gemeente bepaalt hiervoor het eigen tarief. Maar de OZB zal altijd een bepaald percentage van de WOZ-waarde zijn. Dat is de waarde van je woning op 1 januari een jaar geleden. Jouw WOZ-waarde staat ook vermeld op het aanslagbiljet.
Meestal gelden er drie tarieven voor onroerendezaakbelasting: een tarief voor woningeigenaren, een tarief voor eigenaren van niet-woningen (zoals winkels of kantoren) en een tarief voor gebruikers van niet-woningen (bijvoorbeeld een huurder van een winkel).
Goed om te weten: Je betaalt alleen onroerendezaakbelasting voor de maanden waarin jij eigenaar was van de grond, het pand of de woning. Heb je bijvoorbeeld op 1 april een woning gekocht? Dan betaal je onroerendezaakbelasting voor de maanden april t/m december, niet voor januari t/m maart. Je betaalt dan dus 25% minder. Die 25% moet de vorige woningeigenaar betalen.
Soms is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Die heeft gevolgen voor het bedrag dat je aan onroerendezaakbelasting moet betalen. Als de gemeente jouw WOZ-waarde herziet, hoef je dus mogelijk minder belasting te betalen.
Tegen de onroerendezaakbelasting zelf kun je geen bezwaar maken, tenzij je maar een deel van het jaar eigenaar van de woning was of als dit onroerend goed helemaal niet jouw eigendom is.
Is een besparing welkom en hoop je je vaste lasten te verlagen? Onze hypotheekadviseurs denken graag mee wat er voor jou mogelijk is. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek kosteloos wat jij kunt doen om je lasten te verlagen. Van verzekeringen omzetten naar je hypotheek oversluiten – wij denken graag mee.
Je betaalt onroerendezaakbelasting via de belastingaanslag van de gemeente. Deze verstuurt de gemeente meestal begin februari.
Je betaalt onroerendezaakbelasting één keer per jaar als je eigenaar bent van een woning, een pand of een stuk grond. De aanslag hiervoor ontvang je één keer per jaar, meestal begin februari.
Naast de onroerendezaakbelasting krijg je als huiseigenaar ook met andere gemeentelijke belastingen te maken. Dat zijn onder meer de afvalstoffenheffing, rioolheffing, parkeerbelasting en hondenbelasting. Het verschilt per gemeente welke belastingen je moet betalen. Ook hangt het natuurlijk af van je persoonlijke situatie.