Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Leningdeel

Leningdeel

Wanneer je een hypotheek afsluit, kan deze bestaan uit meerdere leningdelen. Je kiest zelf een bepaalde hypotheekvorm, maar het is ook mogelijk om voor meerdere hypotheekvormen te kiezen. In dat geval heb je één hypotheek met meerdere leningdelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een spaarhypotheek combineert met een aflossingsvrije hypotheek. De twee delen van de hypotheek noemen we dan afzonderlijke leningdelen. Het kan lonen om hier eens kritisch naar te kijken: kun je besparen op een of meerdere van je leningdelen?

Vind een hypotheekadviseur in de buurt

 

Wat is een leningdeel?

Een hypothecaire lening kan uit één of meerdere leningdelen bestaan. Gelden er voor verschillende  delen van je hypotheek verschillende hypotheekvormen en voorwaarden? Dan bestaat je hypotheek uit meerdere leningdelen.

Voor elk leningdeel van je hypotheek heb je afspraken gemaakt over onder andere de aflossingsvorm, de rente, de rentevaste periode, de hoogte van het leningdeel, de looptijd en het rentebedrag.

Waarom 2 leningdelen hypotheek?

Je kunt er bij het afsluiten van je hypotheek voor kiezen om 2 leningdelen binnen je hypotheek te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je je bestaande hypotheek meeneemt naar een volgend huis en die aanvult met een nieuwe hypotheek.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Soms pakt het gunstig uit qua maandlasten om meerdere hypotheekvormen te combineren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheek die deels lineair of annuïtair, deels aflossingsvrij is.

In het voorbeeld van een aflossingsvrije en lineaire/annuïtaire hypotheek heb je 2 leningdelen. Het voordeel van die combinatie is dat je op het aflossingsvrije deel van je hypotheek niet tussentijds hoeft af te lossen. Dat levert je lagere maandlasten op. Tegelijkertijd heb je door de lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek wel enige zekerheid over je aflossing en profiteer je over dat deel alsnog van hypotheekrenteaftrek.

Verder kan het zijn dat je 2 leningdelen binnen je hypotheek hebt als je een tweede hypotheek hebt afgesloten, bijvoorbeeld voor een verbouwing of om de overwaarde op te nemen. Voor de tweede hypotheek heb je nieuwe afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de aflossing en rente. Je hypotheek bestaat dan uit een bestaand deel en een nieuw deel.

Kun jij besparen op je leningdelen?

Misschien zit er een besparing in als je kritisch kijkt naar een van je leningdelen. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om na een tijdje leningdelen samen te voegen of om één van de leningdelen over te sluiten. Benieuwd wat voor jou gunstig is? Maak een gratis afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om daar vrijblijvend naar te kijken.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Het kan zijn dat je voor een bepaald leningdeel van je hypotheek geen hypotheekrente mag aftrekken. Dat geldt voor aflossingsvrije hypotheken die in 2013 of later zijn afgesloten. Ook mag je de rente niet aftrekken voor een leningdeel dat je niet voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van je woning of voor de afbetaling van je hypotheek gebruikt. Zo heb je geen recht op renteaftrek als je een consumptief krediet omzet in een hypotheek. Daarnaast kun je door de bijleenregeling te maken krijgen met een niet-aftrekbaar leningdeel. Hier is sprake van als je de overwaarde op je huidige woning niet in je volgende huis steekt.

Ja, vaak heb je de mogelijkheid om de hypotheek inclusief de voorwaarden en rente mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Dit kan interessant zijn als je op dit moment een lage rente betaalt of als je erg interessante hypotheekvoorwaarden hebt. Ga met een hypotheekadviseur in gesprek over jouw mogelijkheden en de voorwaarden om je hypotheek mee te nemen.