Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Kapitaalverzekering Eigen Woning

Kapitaalverzekering Eigen Woning

Een Kapitaalverzekering Eigen Woning is een spaar- of beleggingshypotheek. Dit zijn oude hypotheekvormen die je tot 2013 kon afsluiten. Het idee van de Kapitaalverzekering Eigen Woning is dat je niet tussentijds aflost, maar elke maand een bedrag aan premie inlegt in een verzekering. Die premies zijn bedoeld om te sparen (bij een spaarhypotheek) of om te beleggen (bij een beleggingshypotheek).

Met het bij elkaar gespaarde of belegde geld los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af. Bij de beleggingshypotheek is het overigens afhankelijk van het behaalde rendement of je voldoende geld hebt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen. Bij een spaarhypotheek is het doelkapitaal wel gegarandeerd.

Advies over je lopende hypotheek?

 

Wat is een Kapitaalverzekering Eigen Woning precies?

Een Kapitaalverzekering Eigen Woning is een verzekering die aan je hypotheek gekoppeld is en waarin je maandelijks een bedrag inlegt. Dit bedrag wordt gespaard of belegd. Je kunt geen geld uit die verzekering halen. Op de afgesproken datum wordt het gespaarde bedrag of het ingelegde bedrag voor beleggingen + het rendement daarop in één keer uitgekeerd. Dit bedrag gebruik je om de hypotheek af te lossen.

Op dit moment kun je geen Kapitaalverzekering Eigen Woning meer afsluiten. Wel kun je je bestaande spaar- of beleggingshypotheek (onder voorwaarden met behoud van hypotheekrenteaftrek) meenemen als je gaat verhuizen. Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm: de annuïteiten-, lineaire of (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Marleen OverduinLet op: Bij een spaarhypotheek is oversluiten vaak fiscaal niet erg aantrekkelijk. Bij een beleggingshypotheek kan oversluiten wel interessant zijn. De beleggingshypotheek brengt veel onzekerheid en risico’s met zich mee. Het kan prettig zijn om voor een hypotheekvorm met meer zekerheid te kiezen.

Onze financieel adviseurs laten je graag weten waar jij goed aan doet.

 

Kapitaalverzekering Eigen Woning of gemengde verzekering?

Veel mensen die een Kapitaalverzekering Eigen Woning hebben, hebben gekozen voor een gemengde verzekering. Dit betekent dat je aan de ene kant kapitaal opbouwt en dat aan de andere kant het verzekerde kapitaal uitgekeerd wordt als je al tijdens de looptijd overlijdt. Bij de gemengde verzekering zit er dus eigenlijk al een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen. Dit geeft minder risico’s voor nabestaanden. Zij kunnen, als jij komt te overlijden binnen de looptijd, het uitgekeerde bedrag gebruiken om de maandlasten te betalen of een restschuld bij overlijden te voorkomen.

Heb je een bankspaarhypotheek? Dan heb je geen Kapitaalverzekering Eigen Woning, maar een Spaarrekening Eigen Woning. In dat geval bestaat de optie voor een gemengde verzekering niet. Wel kun je zelf een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

 

Een hypotheekadviseur laten meekijken?

Heb jij een spaar-, bankspaar- of beleggingshypotheek lopen? Dan vraag je je misschien af of het verstandig is om die aan te houden of dat je beter voor oversluiten kunt kiezen. Onze hypotheekadviseurs laten het je eerlijk weten. Al in een gratis eerste gesprek! Maak gerust een afspraak.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Nee, je kunt geen nieuwe Kapitaalverzekering Eigen Woning meer afsluiten. Dit kon alleen tot 1 januari 2013. Sindsdien kun je voor een nieuwe hypotheek kiezen tussen een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een deels aflossingsvrije hypotheek.

Een kapitaalverzekering keert in principe alleen uit als de verzekerde nog leeft op de afgesproken einddatum (tenzij je een gemengde verzekering hebt). Een levensverzekering keert uit bij bepaalde (vooraf afgesproken) situaties in het leven. Een overlijdensrisicoverzekering is een voorbeeld van een levensverzekering. Deze keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de duur van de verzekering komt te overlijden.