Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Beleggingshypotheek

Beleggingshypotheek

Tot 2013 kon je als hypotheekvorm kiezen voor een beleggingshypotheek. Kenmerkend voor deze hypotheekvorm is dat je geld belegt voor het aflossen van je hypotheek. Je betaalt dus geen aflossing, maar legt premie in via een kapitaalverzekering of beleggingsrekening. Daarmee los je aan het eind van de looptijd je hypotheek af. Dat brengt wel wat risico met zich mee: je weet niet zeker of beleggingen tegen die tijd voldoende opleveren om je hypotheek volledig af te lossen. In dat geval blijf je met een restschuld zitten.

Heb jij een beleggingshypotheek en ben je benieuwd naar een hypotheekvorm met meer zekerheid? Onze hypotheekadviseurs duiken er graag voor je.

Kosteloos eerste advies aanvragen?

 

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij de beleggingshypotheek betaal je geen maandelijkse aflossing. In plaats daarvan stort je geld op een beleggingsrekening of in een kapitaalverzekering. Dat geld wordt vervolgens belegd op basis van jouw beleggingsprofiel. Als het goed is, leveren de beleggingen en het rendement daarop je aan het eind van de looptijd voldoende geld op om de hypotheek in één keer af te lossen.

Er bestaan twee vormen van beleggingshypotheken. Bij de eerste variant beleg je rechtstreeks in beleggingsfondsen die bestaan uit aandelen en/of obligaties. Meestal is hierbij een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Bij de tweede variant beleg je via een levensverzekering en is een aparte overlijdensrisicoverzekering niet nodig.

Pas aan het eind van de looptijd weet je of je beleggingen voldoende opleveren om de hypotheek in één keer te kunnen aflossen. Het kan ook zijn dat je beleggingen iets meer of iets minder opleveren. In dat eerste geval heb je overwaarde; in het tweede geval zit je met een restschuld.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Het nadeel van een beleggingshypotheek is dat het eindbedrag niet gegarandeerd is. Je loopt dus het risico dat je met een restschuld achterblijft. Soms is oversluiten verstandig als je meer zekerheid wilt hebben over de aflossing van je hypotheek.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een beleggingshypotheek hebt lopen, dan is een voordeel ervan dat je profiteert van maximale hypotheekrenteaftrek. Dit komt doordat je tijdens de looptijd niet op je hypotheek hoeft af te lossen. Daarnaast kun je zelf keuzes maken over hoe je de premie of inleg belegt. En als de koersen stijgen, dan kan het goed zijn dat je beleggingen meer opleveren dan de inleg. In dat geval houd je aan het eind van de looptijd geld over.

Daar staan alleen ook nadelen tegenover. Door de schommelende koersen kunnen je beleggingen ook juist dalen in waarde. In het ergste geval kan dit betekenen dat je beleggingen te weinig rendement opleveren, waardoor je met een restschuld zit als de looptijd van je hypotheek voorbij is. Nog een nadeel kan zijn dat een overlijdensrisicoverzekering soms verplicht is en dat die hoge kosten met zich mee kan brengen.

 

Wat kun je het beste doen met jouw beleggingshypotheek?

Loopt jouw beleggingshypotheek binnenkort ten einde en ben je bang met een restschuld te blijven zitten? Of heb je überhaupt behoefte aan een stabieler hypotheekproduct? Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs. Zij kijken graag wat voor jou verstandig is om te doen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Nee, dit is niet meer mogelijk. Dit hypotheekproduct kon je alleen tot 2013 afsluiten. Op dit moment moet je kiezen tussen een annuïteiten-, lineaire en aflossingsvrije hypotheek als je een nieuw hypotheekproduct afsluit. Wel kun je je bestaande beleggingshypotheek aanhouden of meenemen als je gaat verhuizen. Dit is onder bepaalde voorwaarden zelfs mogelijk met behoud van de hypotheekrenteaftrek.

Ja. Je mag je beleggingshypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Ook een (deels) aflossingsvrije hypotheek is mogelijk. Dit kan voordelig uitpakken. Zo leveren een annuïteiten- en lineaire hypotheek je meer zekerheid op over de aflossing van je hypotheek. Wat in jouw geval gunstig is om te doen? Dat is altijd een kwestie van maatwerk. Onze hypotheekadviseurs denken er graag over mee en geven je persoonlijk advies.