Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Beleggingsprofiel

Beleggingsprofiel

Het beleggingsprofiel is een weergave van jouw mate van risicobereidheid en hoe dat zich verhoudt tot het verwachte rendement. Elke belegger heeft een eigen beleggingsprofiel. Zodra je beleggingsadvies inwint of je beleggingen laat beheren, dan vraagt de aanbieder je via een vragenlijst hoeveel risico je kunt en wilt nemen. Die informatie leidt tot een bepaald beleggingsprofiel.

Behoefte aan financieel advies?

 

Wat staat er in een beleggingsprofiel?

Voor het opstellen van een beleggingsprofiel zal de professional je allerlei vragen stellen. Daaruit komt bijvoorbeeld informatie voort over:

- jouw kennis van beleggen;
- je beleggingservaring;
- het doel van de beleggingen (bijvoorbeeld sparen voor je kinderen of eerder stoppen met werken);
- hoeveel risico je al dan niet wilt lopen;
- hoe je financiële situatie eruit ziet (je inkomen, vermogen, schulden, etc.).

Op basis van die vragen kunnen dienstverleners het beleggingsprofiel afstemmen op jou als klant. Zo bestaan er beleggingen die een hoog rendement kunnen opleveren, maar die ook veel risico met zich meebrengen dat je beleggingen minder waard worden. Het kan dan zinvol zijn om die beleggingen te combineren met stabielere beleggingen, zoals obligaties. Dat soort keuzes maakt de beleggingsdienstverlener op basis van je risicoprofiel.

 

Welke profielen zijn er?

Elke beleggingsdienstverlener houdt er zijn eigen beleggingsprofielen op na. Maar grofweg kun je drie soorten profielen onderscheiden:

  • Laag risico (defensief): je wilt weinig risico lopen en accepteert dat het rendement daardoor ook lager uitvalt. Je belegt daarom vooral in obligaties en spaargeld, minder in aandelen.
  • Gemiddeld risico (neutraal): je belegt ongeveer evenveel in aandelen als in stabielere beleggingen zoals obligaties en spaargeld.
  • Hoog risico (offensief): je wilt een zo hoog mogelijk rendement behalen en bent best bereid daarvoor risico te lopen. Je belegt grotendeels in aandelen en maar voor een klein deel in beleggingen met een laag risico.

In de praktijk zie je dat er vaak ook tussenvormen zijn, zoals een offensief of zeer offensief risicoprofiel.

Oscar NoorlagTip: Het is mogelijk dat je door veranderingen in je situatie behoefte hebt aan een ander risicoprofiel. Je wilt bijvoorbeeld meer zekerheid. Trek daarvoor aan de bel bij je financieel adviseur. Dan kan diegene de beleggingen opnieuw op je wensen afstemmen.

Hoe kun jij het beste geld sparen voor later?

Heb je mooie doelen voor ogen en wil je daarvoor een bedrag bij elkaar sparen? Soms is beleggen daarvoor een slimme manier; soms is het ook een optie om bijvoorbeeld je overwaarde te verzilveren of op andere manieren geld opzij te zetten. Onze financieel adviseurs vertellen je graag waar jij slim aan doet. Maak een vrijblijvende afspraak!

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

Wat jouw beleggingsprofiel is, bepaalt je adviseur aan de hand van een vragenlijst. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld wat jouw risicobereidheid is en wat gunstig is gezien je huidige financiële situatie. Daar rolt een beleggingsprofiel uit dat aansluit bij je wensen en situatie.

Neutraal beleggen houdt in dat je enig risico wilt lopen om rendement te behalen, maar dat je tegelijkertijd liever geen al te grote risico’s loopt. Je belegt bij een neutraal beleggingsprofiel vaak evenveel in beleggingsproducten met een hoog risico als in producten met een laag risico.