Restschuld

Restschuld houdt in dat de hypotheekschuld op je woning hoger is dan de marktwaarde van je huis. Dat merk je als je het huis verkoopt en daarna met een schuld blijft zitten. Je moet dit bedrag dan aan de hypotheekaanbieder terugbetalen. Gelukkig hoeft dat geen groot probleem te zijn, als je je maar goed verdiept in de mogelijkheden en aandachtspunten. Een van onze hypotheekadviseurs kan je hier goed over adviseren.

Wanneer is er sprake van een restschuld?

Als je je woning verkoopt, krijg je mogelijk meer of minder voor je huis dan de hypotheekschuld die op je woning openstaat. Krijg je meer dan de openstaande hypotheekschuld? Dan spreken we van overwaarde. Levert je woning minder op dan je huidige hypotheekschuld? Dan noemen we dat een restschuld.

Er kan om meerdere redenen sprake zijn van restschuld. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een opeethypotheek op het huis rust. Met dat type hypotheek verzilver je je overwaarde en eet je die als het ware elke maand een beetje op. De rente die je moet betalen, wordt namelijk ook bij je schuld opgeteld. Daalt je woning om een of andere reden in waarde? Dan kan dit tot een restschuld leiden.

Let op: Door aanpassing van de hypotheekregels wordt er van alles aan gedaan om te voorkomen dat jij een restschuld krijgt. Je mag namelijk niet méér dan 100% van de woningwaarde lenen als je een hypotheek neemt (behalve voor eventuele verduurzamende maatregelen). Dat verkleint de kans op een restschuld aanzienlijk.

Restschuld berekenen

Wil je weten of jij een restschuld hebt? Dit kun je zelf uitrekenen door je openstaande hypotheekschuld af te trekken van het bedrag waarvoor je de woning hebt verkocht. Komt daar een negatief bedrag uit? Dan is dat bedrag je restschuld.

Wat kun je doen als je je huis verkoopt met restschuld?

Een restschuld is op zich geen probleem. Pas als je je woning verkoopt, brengt het kosten met zich mee. Je kunt een aantal dingen doen als je je huis moet verkopen met restschuld:

  1. met je spaargeld de restschuld aflossen;
  2. een persoonlijke lening afsluiten om de restschuld mee te financieren;
  3. de restschuld meefinancieren in de hypotheek voor je nieuwe woning (let op: je kunt ook voor je nieuwe woning niet méér dan 100% van de woningwaarde lenen);
  4. een apart krediet afsluiten waarmee je de restschuld betaalt.

Verder is het verstandig om al voordat je de woning te koop aanbiedt met je hypotheekaanbieder in gesprek te gaan. Wellicht is er een mouw aan te passen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is de stichting achter NHG in het bijzonder bereid om met je mee te kijken naar jouw mogelijkheden.

Advies over jouw woning met restschuld?

Ben je bang dat er voor jouw huis sprake is van een restschuld en wil je problemen voorkomen? Onze hypotheekadviseurs kennen de verschillende mogelijkheden en praten je hier graag over bij. Maak een gratis afspraak en krijg daarin snel zicht op jouw opties.

Wat als je huis na 30 jaar nog niet is afgelost?

Hier kan sprake van zijn als je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt lopen en daar tussentijds nooit op hebt afgelost. Heb je daardoor na 30 jaar nog een schuld openstaan? Dan is het niet altijd nodig om direct je woning te verkopen. Je kunt wellicht, als je er op tijd bij bent, je hypotheek oversluiten naar een hypotheek waar je wel maandelijks op aflost. Houd er wel rekening mee dat je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek, dus dat dit recht mogelijk vervalt voor je nieuwe hypotheek.

Kun je de restschuld meefinancieren?

Soms is het mogelijk om de restschuld mee te financieren bij de hypotheek voor je nieuwe woning. Wees je er wel van bewust dat banken hier streng in zijn. Je kunt in principe maar 100% van de woningwaarde (van je nieuwe woning) lenen. Dit is dus bepalend voor je hypotheek. Verder kijkt de hypotheekaanbieder naar je inkomen om te bepalen of jij deze hogere maandlasten wel kunt dragen.

Wat is onderwaarde?

Onderwaarde is het tegenovergestelde van overwaarde. Het betekent dat je woning minder waard is dan de hypotheekschuld die je op het huis hebt openstaan. Dit kan leiden tot een restschuld als je het huis uiteindelijk verkoopt.