Een nieuwe keuken door je hypotheek te verhogen

Veel Nederlanders hebben een forse overwaarde op hun huis. Hun woning is meer waard dan de hypotheek die ze erop hebben openstaan. Vaak wordt nog onterecht gedacht dat die overwaarde vastzit in de stenen. Niets is minder waar. Je kunt de overwaarde verzilveren. Ook zonder te verhuizen. Daarmee speel je (een deel van) de overwaarde vrij om aan mooie plannen uit te geven. Je nieuwe droomkeuken bijvoorbeeld.

Uiteraard kun je je hypotheek ook verhogen voor andere doelen dan een nieuwe keuken. Of wellicht is een combinatie van doelen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek verhogen voor zonnepanelen, overwaarde opnemen voor je pensioen of van je overwaarde een nieuwe auto financieren. Wat daarin voor jou mogelijk is, hangt af van je precieze overwaarde en van je huidige inkomen.

Voordelen van je hypotheek verhogen voor een keuken

Je hypotheek verhogen voor de keuken levert (nog)meer kookplezier op. Voortaan heb jij het perfecte fornuis en de juiste apparatuur tot je beschikking. Tover je krappe keuken om tot een grote leefkeuken. Of haal het verouderde keukenmeubilair eruit en zet er jouw perfecte landelijke of retro keuken voor in de plaats. Culinair bezig zijn wordt er een stuk fijner van.

Los van het wooncomfort en kookplezier levert het je diverse andere voordelen op om je hypotheek te verhogen voor een nieuwe keuken:

  • Je hebt meer budget voor je keuken. Omdat je niet alleen afhankelijk bent van je spaarsaldo, heb je wellicht meer budget om in je nieuwe keuken te steken. Dat maakt ook je grootste wensen realistisch.
  • Je hebt relatief lage maandlasten, omdat de terugbetaling van de lasten over 30 jaar is uitgesmeerd. Bovendien betaal je over een hypotheek minder rente dan over een persoonlijke lening.
  • De rente isfiscaal aftrekbaar. Een nieuwe keuken valt onder de verbouwing of verbetering van je woning. Daardoor mag je de rente over de hypotheek voor je nieuwe keuken aftrekken.
  • Je kunt eventueel meer verbouwplannen meefinancieren. Je hypotheek verhogen is niet alleen mogelijk voor je nieuwe keuken. Je kunt de hypotheekverhoging ook gebruiken voor bijvoorbeeld een uitbouw of andere verbouwplannen of om je woning te verduurzamen. Door dit alles in één keer te regelen, is én je woning helemaal naar je smaak én bespaar je financieringskosten.

Heb ik overwaarde op mijn huis?

Om je hypotheek te kunnen verhogen voor een keuken moet je wel zeker weten dat er overwaarde op je huis rust. Je mag namelijk maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Bij verduurzamende maatregelen is dit soms iets meer: tot 106% van je woningwaarde. Maar je woningwaarde moet de hypotheekverhoging dus wel toelaten.

Er is sprake van overwaarde als jouw openstaande hypotheek lager is dan de huidige waarde van je woning. Het gaat daarbij om de actuele verkoopwaarde van je woning. Wil je weten hoeveel je woning op dit moment waard is? Doe dan de gratis waardecheck voor een goede inschatting. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Tip: Naast de check van je woningwaarde kijkt de hypotheekaanbieder ook naar je huidige inkomen. Je moet voldoende verdienen om de hogere maandlasten te kunnen dragen. Een hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen of dit bij jou volgens de toetsingsnormen het geval is.

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen voor een nieuwe keuken?

Heb je helder of je jouw hypotheek kunt verhogen? Dan is het tijd om je te verdiepen in de verschillende keukens. Bezoek alvast een paar keukenwinkels en vraag desnoods een offerte op. Bepaal ook wat je zoekt. Wil je een budgetproof keuken laten installeren? Of zoek je iets luxers inclusief de meest innovatieve oven waaruit je voortaan de lekkerste bakcreaties tevoorschijn tovert? Dat is natuurlijk bepalend voor het kostenplaatje.

Bedenk ook alvast of je alleen een nieuwe keuken wilt of dat je ook andere plannen hebt voor je woning. Als je toch bezig bent én als je ruimte hebt voor extra hypotheek, kun je wellicht ook meteen andere plannen uitvoeren. Zo kun je uiteraard je complete huis verbouwenje tuin laten opknappen of zonnepanelen op het dak nemen.

Kijk daarna naar de verschillende opties die er zijn om je hypotheek te verhogen voor een nieuwe keuken. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

  • een tweede hypotheek nemen bij dezelfde hypotheekaanbieder (deze komt bovenop je huidige hypotheek);
  • je hypotheek verhogen als je huidige hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster is ingeschreven en je dus extra leenruimte hebt;
  • je hypotheek oversluiten naar een hogere nieuwe hypotheek bij een andere aanbieder. Als de marktrente op dit moment lager ligt dan toen je je hypotheek afsloot, is dit soms interessant. Je profiteert dan mogelijk van extra leenruimte én van betere voorwaarden of een gunstigere rente.

Verder is er voor gepensioneerden een speciaal hypotheekproduct dat je ook kunt gebruiken om een nieuwe keuken mee te financieren: een opeethypotheek. Op dit type hypotheek hoef je niet maandelijks af te lossen en de rente wordt bij de schuld opgeteld in plaats van dat je maandelijks rente betaalt. Dat scheelt flink in je maandlasten. Laat je wel goed informeren over de voor- en nadelen.

Hoe kan ik het beste mijn hypotheek verhogen?

Er zijn dus meerdere opties om je hypotheek te verhogen voor een keuken. Het verschilt per persoon waar jij goed aan doet. Voor de één is een onderhandse hypotheekverhoging een snelle en gunstige oplossing. Dat scheelt je een notarisbezoek en de bijbehorende notariskosten. Voor de ander is het aantrekkelijker om in één keer de hele hypotheek over te sluiten.

Nog een mogelijkheid is om een persoonlijke lening af te sluiten. Als je inkomen en/of woningwaarde nauwelijks extra hypotheekruimte bieden, kun je een lening overwegen. Je betaalt dan wat meer rente, maar er komen minder extra kosten bij.

Benieuwd waar jij goed aan doet uit al die opties? Onze hypotheekadviseurs kunnen daar met jou persoonlijk voor gaan zitten. Vraag een kosteloze intake aan en ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Welke andere opties biedt een hogere hypotheek jou?

Naast een nieuwe keuken betalen met je overwaarde, kun je nog meer bekostigen met je hypotheekverhoging. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer, een uitbouw van je woning of het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Van zonnepanelen op het dak tot een warmtepomp – er is van alles mogelijk.

Ook totaal andere bestedingsdoelen zijn mogelijk. Zo kun je vanuit je overwaarde misschien een schenking aan je kinderen doen, er een nieuwe auto mee kopen of het geld apart zetten voor je pensioen.

Goed om te weten: Besef wel dat je alleen de rente mag aftrekken over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming van je eigen woning.

Gratis eerste gesprek over jouw opties

Zie je de nieuwe keuken al helemaal voor je? Ga dan in gesprek met een van onze financieel adviseurs. Die kunnen je al na één gesprek precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn voor een hogere hypotheek. Zo weet jij genoeg om concrete keukenplannen te gaan maken.

Plan nu een gratis oriëntatiegesprek in bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Mag je een hypotheek verhogen voor een nieuwe keuken?

Zeker, dat is een goede mogelijkheid. Je mag een hypotheekverhoging gebruiken voor een verbouwing, verbetering of verduurzaming van je woning. Een nieuwe keuken valt daar ook onder. Of die mogelijkheid er ook voor jou persoonlijk is, hangt af van je huidige inkomen en je woningwaarde. Als die twee allebei voldoende zijn, dan kun je inderdaad je hypotheek verhogen voor de keuken.

Hoeveel mag ik mijn hypotheek verhogen voor een keuken?

Dat hangt af van twee factoren: je inkomen en de waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van je woningwaarde lenen aan hypotheek. Daarnaast moet je inkomen volgens de normen van de bank voldoende zijn voor de hogere hypotheek. Een financieel adviseur kan precies voor je uitrekenen met welk bedrag jij je hypotheek voor een keuken mag verhogen.

Kan ik een nieuwe keuken meefinancieren?

Ja, soms is het mogelijk om een nieuwe keuken direct mee te financieren met de hypotheek als je een woning koopt. Houd er wel rekening mee dat je niet meer dan 100% van je woningwaarde mag lenen (of 106% als je die 6% gebruikt voor verduurzamende maatregelen). Heb je al een woning en hypotheek? Dan is meefinancieren soms mogelijk als je openstaande hypotheek minder is dan de waarde van je woning (en als je inkomen de hypotheekverhoging toelaat).