1. Subsidie

Voor sommige duurzame maatregelen kun je een subsidie krijgen, waardoor de uiteindelijke investeringskosten lager worden. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl of je in aanmerking komt voor subsidie.

2. Meefinancieren in de hypotheek

Het meest makkelijke moment om de financiering van verduurzaming te realiseren is op het moment dat je een woning koopt. Zowel onder NHG als bij veel geldverstrekkers bij hypotheken zonder NHG gelden er extra mogelijkheden voor de financiering. Zo kun je bijvoorbeeld met NHG voor de investering in energiebesparende maatregelen tot maximaal 106% van de waarde van de woning financieren (in plaats van 100%). Ook bij de maximaal berekening mag een deel van de investering voor energiebesparende maatregelen buiten beschouwing gelaten worden, namelijk € 9.000,-.

Voorbeeld:
Je koopt een woning van € 270.000,- en voert voor € 12.000,- energiebesparende maatregelen door, dan kun je dus een NHG-hypotheek krijgen van € 282.000,- (want binnen 106% van de waarde van de woning).

Op basis van je inkomen moet je minimaal € 273.000,- hypotheek kunnen krijgen. Want
€ 9.000,- van de € 12.000,- mag buiten beschouwing gelaten worden. De veronderstelling daarbij is dat de extra maandlasten als gevolg van deze extra investering minder groot zijn dan de besparing in de energielasten.

In sommige gevallen, bij energie-neutrale woningen, mogen zelfs nog hogere bedragen buiten beschouwing gelaten worden voor de maximaal berekening. Je financieel adviseur kan je daar meer over vertellen.

3. Spaargeld

Je kunt energiebesparende maatregel natuurlijk ook gewoon financieren met je spaargeld. Het is vaak een goede investering die meer oplevert dan de rente op je spaarrekening. Zorg er wel voor dat je altijd een goede spaarbuffer overhoudt voor onvoorziene gebeurtenissen.

4. Duurzaamheidslening SVn

Sommige gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen door een lening aan te bieden met gunstige voorwaarden.

5. Hypotheek verhogen of extra hypotheek

Heb je in het verleden vrijwillig extra aflossingen gedaan of heb je een hogere hypothecaire inschrijving dan kun je mogelijk zonder veel extra eenmalige kosten je hypotheek verhogen. Kan dat niet dan kun je vaak een extra hypotheek krijgen bij je geldverstrekker. Je moet dan meestal wel naar de notaris.

6. Krediet nemen

Dit kan soms interessant zijn als het om een kleiner bedrag gaat. Je betaalt dan wel een hogere rente in vergelijking met een hypotheek, maar je bespaart op allerlei eenmalige extra kosten, zoals bijvoorbeeld een notaris.

Leverancier kiezen

Weet je welke energiebesparende maatregelen je wilt uitvoeren, dan is de volgende stap om een leverancier en installateur te kiezen. Je technisch adviseur kan je daar mogelijk bij helpen. Houd wel in het achterhoofd dat niet elke adviseur even onafhankelijk is.

Vaak is het aan te raden om bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen en die niet alleen op prijs te vergelijken maar bijvoorbeeld ook op de garantie die ze bieden. Soms is het mogelijk om collectief, bijvoorbeeld samen met andere mensen in de straat, energiebesparende maatregelen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen maar bijvoorbeeld ook aan gevel-/muur-, dak- en/of vloer isolatie of het vervangen van kozijnen en ramen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak