Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hoe werkt je hypotheek verhogen voor een warmtepomp?

Rust er overwaarde op je huis? Oftewel: is je woning meer waard dan de openstaande hypotheekschuld? Dan is het wellicht mogelijk om je hypotheek te verhogen voor een warmtepomp. Daarvoor zijn twee opties denkbaar:

 1. Onderhandse verhoging van je hypotheek. Dit kan als je je hypotheek destijds voor een hoger bedrag bij de notaris hebt ingeschreven dan de hypotheekschuld die je op dit moment hebt openstaan. Het voordeel is dat je niet opnieuw langs de notaris hoeft te gaan en daardoor kosten bespaart. Je neemt een hoger bedrag op binnen je huidige hypotheek en sluit geen nieuwe hypotheek af. Wel ben je gebonden aan een bepaald maximumbedrag.
 2. Tweede hypotheek Dit betekent dat je bovenop je huidige hypotheek een extra hypotheek afsluit, speciaal voor een verbouwing of verduurzaming van je woning. Je sluit deze hypotheek af bij je huidige hypotheekaanbieder en maakt daarover nieuwe afspraken, bijvoorbeeld qua rente, rentevaste periode en looptijd. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hangt af van je overwaarde en van je huidige inkomen.

Als je je hypotheek verhoogt voor een warmtepomp (of voor andere vormen van verduurzaming) is de rente fiscaal aftrekbaar. Tenminste, als je voor een annuïtaire of lineaire hypotheek kiest en aan diverse andere voorwaarden voldoet. Dit betekent dat je een deel van de betaalde rente mag aftrekken. Een bijkomend voordeel van je hypotheek verhogen voor een warmtepomp of andere vormen van verduurzaming is dat de rente lager ligt dan bij een standaard consumptief krediet.

Oscar NoorlagTip: Als je je hypotheek gebruikt voor verduurzaming, kun je mogelijk meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Hypotheekaanbieders zijn coulanter bij verduurzaming, omdat je door de lagere energiekosten ook hogere maandlasten kunt dragen.

Wil je weten of het voor jou mogelijk is om je hypotheek te verhogen voor een warmtepomp of andere vormen van verduurzaming? Onze financieel adviseurs denken graag met je mee. Plan een gratis eerste gesprek!

Maak een afspraak

Wat zijn de kosten voor een warmtepomp?

De exacte kosten voor een warmtepomp voor een bestaande woning hangen af van het type warmtepomp dat je kiest. Een hybride warmtepomp kost ongeveer € 6.000,- tot € 8.500,-. Die kosten voor een warmtepomp zijn inclusief btw en inclusief de installatie. Voor een elektrische luchtwarmtepomp betaal je rond de € 8.000,- tot € 16.000,-.

Als je een elektrische bodemwarmtepomp neemt, ben je nog iets duurder uit. Houd dan rekening met kosten voor een warmtepomp van € 10.000,- tot € 22.500,-.

Een elektrische warmtepomp is altijd duurder dan een hybride warmtepomp. Wel moet je bij een hybride warmtepomp altijd nog een kleine cv-ketel erbij kopen, wat ook een investering is. Bovendien heb je bij een elektrische warmtepomp een grotere besparing. De hogere kosten voor een elektrische warmtepomp verdien je dus waarschijnlijk wel terug.

Verder zijn de kosten voor een warmtepomp die werkt met bodemwater hoger dan die voor een waterpomp met luchtwarmte. Voor die eerste moeten namelijk putten worden geboord om bij het grondwater te komen. Dat is een arbeidsintensieve en dure aangelegenheid.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Dankzij een warmtepomp heb je minder of zelfs helemaal geen gas meer nodig om toch warmte te creëren in huis. Elk huishouden gebruikt warmte om bijvoorbeeld te kunnen douchen, koken of de verwarming aan te zetten. Dankzij een warmtepomp haal je die warmte niet (volledig) uit gas, maar uit de bodem, uit de lucht of uit het grondwater. De warmtepomp warmt die warmte op met elektriciteit. Dat maakt dat je gemiddeld 60% minder gas verbruikt met een warmtepomp dan met een cv-ketel. Met een elektrische warmtepomp ben je zelfs 100% aardgasvrij.

De voordelen van een warmtepomp zijn:

 • Je hebt minder of zelfs geen gas
 • Het is duurzamer dan een cv-ketel vanwege de lagere CO2-uitstoot.
 • Je bespaart flink op je gasrekening, zeker bij hoge gasprijzen.
 • Je hebt geen schoorsteen meer nodig.
 • Er is een korte terugverdientijd (7-10 jaar) door de besparing op je gasrekening.
 • Je voldoet alvast aan de verplichting om vanaf 2026 een warmtepomp te nemen.
 • Je hebt een aangenamer binnenklimaat door de gelijkmatige verdeling van warmte in huis.

Naast dat een warmtepomp voor verwarming zorgt, kun je hiermee ook je woning verkoelen. Je warmtepomp heeft dus een dubbele functie, waarmee je zelf voor een aangenaam binnenklimaat kunt zorgen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Er bestaan hybride en elektrische warmtepompen. Een elektrische warmtepomp is 100% aardgasvrij. Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een kleine cv-ketel nodig. Hybride warmtepompen gebruiken nog wel gas voor als je snel warmte nodig hebt (o.a. wanneer je onder de douche staat).

Warmtepomp verplicht vanaf 2026

Er is nog een reden om een warmtepomp te nemen: in Nederland is een warmtepomp verplicht vanaf 2026. Dat betekent niet dat iedereen vanaf 2026 een warmtepomp moet hebben. Wel houdt het in dat je vanaf 1 januari 2026 altijd een nieuwe warmtepomp moet kopen als je cv-ketel aan vervanging toe is. Je mag deze dus niet vervangen door een nieuwe cv-ketel. Daarbij mag elke huiseigenaar zelf kiezen tussen een hybride en elektrische warmtepomp.

Let op: de verplichte warmtepomp geldt alleen als je een rijtjeswoning, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaand huis hebt. Mensen met een huurwoning, een appartement of een monument vallen niet onder de verplichting. Als je een monument hebt, kun je wel voor een warmtepomp kiezen. Je moet daar dan alleen toestemming voor krijgen van de gemeente.

Ook voor huizen die in de komende tien jaar op het warmtenet worden aangesloten, is een warmtepomp niet verplicht vanaf 2026.

Hoe kun je de kosten voor een warmtepomp financieren?

Je hypotheek verhogen voor een warmtepomp is dus een goede optie. Het levert je relatief minder hoge maandlasten op en biedt meteen mogelijkheden om budget op te nemen voor andere verduurzamingsopties. Naast een verhoging van je hypotheek kun je denken aan andere manieren om de kosten voor een warmtepomp te financieren. Dit zijn diverse financieringsopties.

1. Subsidieregeling voor warmtepompen

Het maakt niet uit of je je hypotheek verhoogt voor een warmtepomp of voor een andere financieringsoptie kiest, een subsidieregeling is een mogelijkheid voor daarnaast. Althans, onder bepaalde voorwaarden. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze kun je gebruiken voor een warmtepomp, maar ook voor andere verduurzamende maatregelen.

Omdat warmtepompen verplicht zijn vanaf 2026, heeft het kabinet een subsidieregeling in het leven geroepen. Huiseigenaren krijgen vanuit die regeling subsidie tot wel 30% van de betaalde kosten voor de warmtepomp. Het idee daarachter is dat je de warmtepomp zo sneller terugverdient. De gebruikelijke terugverdientijd van warmtepompen is nu 10 jaar. Als je 30% van de investering als subsidie ontvangt, wordt de terugverdientijd verkort tot 7 jaar.

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om deze subsidie voor de aanschaf van je warmtepomp te ontvangen. Denk aan het volgende:

 • De warmtepomp moet worden geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 • Het moet gaan om een warmtepomp die onderdeel is van een verwarmingstoestel.
 • De verwarming moet een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp hebben.
 • De warmtepomp mag geen lucht-luchtwarmtepomp zijn.
 • Het verwarmingstoestel moet een vermogen hebben van niet meer dan 70 kW.

Bekijk de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van diverse actuele subsidies.

2. Warmtepomp financieren met spaargeld

Heb je een mooi bedrag op je spaarrekening staan? Dan kun je dat ook gebruiken om de kosten van de warmtepomp te financieren. Dit is natuurlijk alleen een optie als je dat bedrag daadwerkelijk kunt missen én als je daarna alsnog een financiële buffer hebt voor eventuele tegenvallers.

3. Warmtepomp financieren met een Energiebespaarlening

De overheid biedt via het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening aan. Ook die kun je gebruiken om de kosten voor een warmtepomp (deels) van te betalen. Deze lening biedt je een lagere rente dan een standaard consumptief krediet. Daarmee wil de overheid verduurzaming stimuleren.

Als je kiest voor een looptijd onder de 20 jaar, kun je mogelijk 100% van de warmtepomp financieren met deze lening. Bij een lening met een looptijd van 20 jaar of meer kun je de lening alleen voor een warmtepomp gebruiken als je minimaal 67% van het leenbedrag aan andere verduurzamende maatregelen besteedt dan een warmtepomp.

Verder gelden er diverse andere voorwaarden om voor de lening in aanmerking te komen, zoals dat het niet om een lucht-luchtwarmtepomp mag gaan.

Oscar NoorlagTip: De rente over de Energiebespaarlening is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een fijn voordeel!

 

4. Warmtepomp financieren met een Duurzaamheidslening

Naast de Energiebespaarlening bestaat er nog een lening met een lagere rente waarmee je de kosten voor een warmtepomp kunt financieren: de Duurzaamheidslening. Deze lening wordt verstrekt door de gemeente. Niet elke gemeente biedt de lening aan. Ook verschillen de voorwaarden per gemeente. Kijk dus op de website van jouw gemeente om te bepalen of jij voor deze lening in aanmerking komt.

5. Warmtepomp financieren met een consumptief krediet

In plaats van de Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening kun je ook kiezen voor een gewoon consumptief krediet. Het voordeel ten opzichte van financieren uit je hypotheek is dat je geen aanvangskosten hebt, zoals de kosten van notaris en hypotheekadvies, waardoor je bij een klein leningbedrag vaak gunstiger uit bent dan met een hypotheek. Je woning geldt niet als onderpand, dus je hoeft niet voldoende overwaarde te hebben.

Een nadeel is wel dat je meer rente betaalt dan als je de kosten voor de warmtepomp financiert met een Energiebespaarlening of vanuit je hypotheek.

Wil je weten hoe jij de kosten voor een warmtepomp kunt financieren? Onze financieel adviseurs denken graag mee over de opties. Je hypotheek verhogen voor een warmtepomp? Een lening nemen? Subsidie aanvragen? Maak een afspraak en ontdek jouw mogelijkheden.

Plan een gratis oriëntatieafspraak

Wel of geen warmtepomp?

De keuze voor wel of geen warmtepomp kun je het beste zelf maken door de voor- en nadelen af te wegen. De grootste voordelen zijn een flinke besparing op je energierekening, een mooie bijdrage aan het milieu en het feit dat je alvast aan de verplichting vanaf 2026 voldoet om een warmtepomp te nemen in plaats van een cv-ketel.

Een mogelijk nadeel zijn de hoge kosten voor een warmtepomp en het feit dat het best een flinke unit is om binnen en buiten je huis te installeren. Aan de andere kant levert het je wel veel op en is de terugverdientijd gemiddeld 10 jaar (of zelfs 7 jaar met de subsidie). Op die manier haal je de kosten voor een warmtepomp er vaak al snel uit.

Andere energiebesparende maatregelen

Als je toch je hypotheek verhoogt voor een warmtepomp, kun je ook direct nadenken over andere energiebesparende maatregelen. Er zijn namelijk nog meer maatregelen mogelijk om je woning energiezuiniger te maken en zo kosten te besparen.

Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, nieuwe isolatie van je woning, een groen dak of vloerverwarming. Zowel wanneer je net in een nieuwe woning wilt intrekken als wanneer je je bestaande huis wilt verduurzamen, kun je je plannen op diverse manieren financieren.

Het voordeel van de maatregelen direct meefinancieren op het moment dat je ergens gaat wonen, is dat je geen dubbele afsluitkosten betaalt voor je hypotheek. Dat scheelt onder andere een bedrag aan kosten voor de notaris, de taxatie en het hypotheekadvies.

Meer weten over je hypotheek verhogen voor een warmtepomp?

Ben jij geïnteresseerd in een warmtepomp? Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn om je hypotheek te verhogen voor een warmtepomp? En waar jij qua financiering slim aan doet? Onze financieel adviseurs denken graag mee over de financiering van een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen. Neem contact op voor een gratis oriëntatiegesprek!

Gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen over hypotheek verhogen voor warmtepomp

Een warmtepomp aanschaffen is verplicht vanaf 1 januari 2026 op het moment dat jij je cv-ketel moet vervangen. Het is dus niet zo dat iedereen op 1 januari 2026 een warmtepomp moet hebben. Maar zodra je cv-ketel ergens na 1 januari 2026 aan vervanging toe is, ben je wel verplicht om minimaal een hybridewarmtepomp te nemen. Deze verplichting geldt niet voor eigenaren van een appartement of monument of voor mensen van wie het huis in de komende 10 jaar wordt aangesloten op het warmtenet.

Op dit moment is een warmtepomp nog niet verplicht. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp verplicht voor iedere eigenaar van een koopwoning die zijn cv-ketel moet vervangen. Als je vanaf 1 januari 2026 een nieuwe cv-ketel nodig hebt, moet je dus voor een warmtepomp in plaats van een cv-ketel kiezen. Een hybride warmtepomp in combinatie met een kleine cv-ketel is ook toegestaan.

Deze verplichting geldt overigens niet voor mensen met een huurwoning, voor appartementen, voor monumenten en voor woningen die de komende 10 jaar op het warmtenet worden aangesloten.

Ja, als er sprake is van overwaarde op je huis en als je voldoende verdient, kun je je hypotheek verhogen voor een warmtepomp of andere verduurzamende maatregelen. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over jouw specifieke mogelijkheden daarvoor. Houd wel rekening met hogere maandlasten en met bijkomende kosten, zoals taxatiekosten en kosten voor hypotheekadvies.

Dankzij een warmtepomp hoef je minder of zelfs geen gas meer te gebruiken om toch warmte in je woning te creëren (bijvoorbeeld voor de douche, de verwarming of om te koken). Dat is beter voor het milieu, bespaart een flink bedrag op de energierekening en draagt bij aan het milieu. Je gebruikt immers minder of zelfs geen aardgas. Daarnaast zorgt een warmtepomp voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in je huis en kan een warmtepomp ook juist verkoelen op warme dagen.

Ga voor de kosten van een elektrische warmtepomp uit van € 8.000,- tot € 25.000,-, inclusief btw en installatie. De precieze kosten verschillen sterk per type warmtepomp. Voor een warmtepomp die werkt met grondwarmte betaal je meer dan voor een warmtepomp die werkt met luchtwarmte. Aan een hybride warmtepomp ben je minder kwijt. Reken op ongeveer € 6.000,- tot € 8.500,-.

Een warmtepomp is zeker rendabel. Gemiddeld is de terugverdientijd 10 jaar. Dankzij de subsidie kan de terugverdientijd zelfs omlaag gaan naar 7 jaar. Doordat je dankzij een warmtepomp minder gas nodig hebt, dalen je maandelijkse energiekosten. Op die manier behaal je een flink rendement met een warmtepomp.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak