Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Zekerheid

Zekerheid

De geldverstrekker vraagt je om een zekerheid voor de hypothecaire lening. Het gaat immers om een hoog bedrag en de lening heeft ook een lange looptijd. Tijdens de looptijd kan er van alles gebeuren waardoor je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen. Een zekerheid is bijvoorbeeld dat de hypotheekaanbieder het eerste recht heeft op de hypotheek gevestigd op je woning. Daarnaast gelden mogelijk diverse andere zekerheden.

Die zekerheden zijn best ingewikkelde materie. In de hypotheekofferte en hypotheekakte kom je de termen misschien ook tegen, maar wordt het niet altijd in de meest eenvoudige taal uitgelegd. Wil je precies weten waar je aan toe bent als je een hypotheek afsluit? Praat er (gratis en vrijblijvend) over met een hypotheekadviseur. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

 

Welke vormen van zekerheid zijn er bij een hypotheek?

De belangrijkste vorm van zekerheid is dat het (eerste) recht van hypotheek gevestigd is op je woning. Daarnaast maakt de hypotheekaanbieder gebruik van verpanding van de rechten uit verzekeringen of rekeningen. Dit betekent dat de uitkering van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering als eerste naar de aflossing van de hypotheek gaat. Iets soortgelijks geldt bij de spaarrekening die aan een spaarhypotheek is gekoppeld. Dit geld is ook bestemd voor de aflossing van de hypotheek en mag je niet zomaar ergens anders voor gebruiken.

Quote: Ook bij Nationale Hypotheek Garantie is sprake van een zekerheidsstelling. In dit geval geeft een andere partij dan de koper de zekerheid. De stichting achter NHG verzekert de hypotheekaanbieder dat zij garant staan voor de terugbetaling van de hypotheek als dat jou zelf niet lukt.

Advies over een passende hypotheek?

Hypotheekproducten zijn er volop. Elk met hun eigen voorwaarden. Welk product uit het brede aanbod past bij jou? Onze hypotheekadviseurs geven je persoonlijk advies over een hypotheek die aansluit op jouw wensen en situatie. Het eerste gesprek is altijd voor onze rekening.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Nationale Hypotheek Garantie is een garantie waar je, als je daarvoor in aanmerking komt, bij je hypotheek voor kunt kiezen. Het biedt een vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek. Lukt het je bijvoorbeeld niet meer om de maandlasten te betalen, dan kijkt de stichting achter NHG mee hoe je de hypotheeklasten weer betaalbaar maakt. En moet je in een uiterst geval je woningen gedwongen verkopen? Dan scheldt dezelfde stichting een eventuele restschuld kwijt. NHG biedt dus zowel jou als de hypotheekaanbieder meer zekerheid. Ook krijg je er als hypotheeknemer een interessante rentekorting voor terug.

Soms is het nuttig om verzekeringen af te sluiten bij je hypotheek. Het gaat dan vaak om een overlijdensrisicoverzekering en soms ook om een arbeidsongeschiktheidsverzekering of woonlastenverzekering. Of die verzekeringen voor jou nuttig en nodig zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Hoe meer je voor het betalen van je maandlasten afhankelijk bent van jouw inkomen, hoe nuttiger zo’n verzekering kan zijn. Een onafhankelijke financieel adviseur kan je eerlijk adviseren over waar jij slim aan doet qua verzekeringen.