Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verpanding

Verpanding

Verpanding houdt in dat de opbrengst of het saldo van bijvoorbeeld een levensverzekering of bankspaarrekening verbonden is aan de hypotheek. Dit betekent dat je het geld uit die verzekering of op die rekening alleen kunt gebruiken om je hypotheek mee af te lossen. Door de verpanding heeft de geldverstrekker meer zekerheid dat jij het geld voor de hypothecaire lening daadwerkelijk kunt terugbetalen. Met de ondertekening van de hypotheekakte geef je toestemming voor het verpanden. Vaak is hier een aparte clausule voor opgenomen in de hypotheekakte.

Advies over jouw hypotheek?

 

Hoe zit het met verpanding bij een kapitaalverzekering?

Verpanding zie je vooral vaak bij een kapitaalverzekering. Dit type verzekering kom je bijvoorbeeld tegen bij een spaarhypotheek. Door de verpanding is de hypotheekaanbieder de eerste die recht heeft op uitkering uit de verzekering als de levensverzekering uiteindelijk geld uitkeert. Daardoor kun je het geld bijvoorbeeld niet zomaar gebruiken voor andere doeleinden.

De verpanding komt ten einde zodra je hypotheekschuld volledig is afgelost of als je je hypotheek oversluit naar een andere hypotheekaanbieder.

Quote: Wil je een hypotheek met verpanding van een kapitaalverzekering oversluiten naar een andere geldverstrekker? Dan moet daarvoor ook (door je hypotheekaanbieder) geregeld worden dat de verzekeringsmaatschappij de verpanding laat vervallen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Advies over jouw hypotheek met verpanding?

Heb jij een hypotheek lopen waarvoor verpanding geldt? En ben je benieuwd waar jij goed aan doet: blijven waar je zit, oversluiten of iets anders regelen? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek daarin al snel wat jouw opties zijn.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Een verpande levensverzekering houdt in dat in een hypotheekakte de verplichting is vastgelegd dat jouw uitkering bij overlijden eerst gebruikt moet worden om de hypotheekschuld mee af te lossen. De geldverstrekker krijgt daardoor rechtstreeks de uitkering die vrijkomt bij overlijden uit de overlijdensrisicoverzekering. Ook bij andere typen levensverzekeringen kan verpanding voorkomen.

Soms is het mogelijk om een levensverzekering op te zeggen. Dit betekent dat je deze afkoopt. Je beëindigt daarmee de verzekering voordat de looptijd ten einde is gekomen. Win wel altijd advies in bij een financieel adviseur voordat je hier beslissingen over neemt. Het kan namelijk financiële gevolgen hebben, dus het is belangrijk om hier weloverwogen keuzes over te maken.