Rentemiddeling

Rentemiddeling houdt in dat je je hypotheekaanbieder vraagt om jouw rentepercentage aan te passen op de actuele rentes. Je blijft dan bij je huidige hypotheekaanbieder en gaat een nieuw (lager) rentepercentage betalen. Dit nieuwe percentage ligt tussen de huidige marktrente en je actuele rentepercentage. Rentemiddeling is een alternatief voor je hypotheek oversluiten en kan je een interessante besparing op je maandlasten opleveren.

Benieuwd waar jij goed aan doet: oversluiten, rentemiddeling of blijven waar je nu zit? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs en ontdek waar jouw bespaarkansen liggen.

Rentemiddeling vs. hypotheek oversluiten

Kies je voor het oversluiten van je hypotheek? Dan sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekaanbieder in plaats van je huidige lopende hypotheek. Je betaalt daarvoor een boeterente aan je huidige hypotheekaanbieder en gaat een nieuw, lager rentepercentage betalen. Dat percentage is gelijk aan de actuele marktrente.

Bij rentemiddeling blijf je bij de aanbieder waar je al zat. Je betaalt ook kosten voor het openbreken van de rentevaste periode, maar die kosten vallen lager uit én worden uitgesmeerd over de hele rentevaste periode. Daardoor hoef je niet in één keer een groot bedrag aan boete te betalen en profiteer je toch van een lagere rente.

Houd er wel rekening mee dat je bij rentemiddeling vaak een kleinere rentebesparing hebt dan bij oversluiten. Je hebt immers niet de vrije keuze uit het grote aanbod aan hypotheekaanbieders.

Oscar NoorlagLet op: Rentemiddeling is niet de enige manier om te besparen op je hypotheek. Daar bestaan meer opties voor dan rentemiddelen of oversluiten. Zo is het soms een mogelijkheid om je rente-opslag te verlagen. Ook aflossen op je hypotheek kan flink schelen in de maandlasten. Informeer bij een hypotheekadviseur naar de bespaaropties voor jou.

Is rentemiddeling interessant voor mij?

Het verschilt sterk per situatie of rentemiddeling voor jou verstandig is. Dit hangt onder andere af van het percentage dat je aan rente betaalt en de renteverwachtingen. Benieuwd wat jouw opties hiervoor zijn en wat het je al dan niet oplevert. Onze hypotheekadviseurs geven je er graag vrijblijvend en gratis advies over.

Wat zijn de nadelen van rentemiddeling?

Een nadeel van rentemiddeling is dat niet elke hypotheekaanbieder deze optie aanbiedt. Verder is rentemiddeling niet altijd voordelig, omdat het ook kosten met zich meebrengt. Het is belangrijk om de kosten en het voordeel naast elkaar te zetten, zodat je een goede keuze kunt maken. Houd er verder rekening mee dat je tijdens de nieuwe rentevaste periode niet zomaar opnieuw je rentepercentage kunt laten verlagen.

Hoe vaak mag je rentemiddeling doen?

Je mag rentemiddeling maar één keer in de 24 maanden aanvragen. Ook gelden er bepaalde voorwaarden voor rentemiddeling, die per bank kunnen verschillen. Verdiep je hier dus goed in voordat je de stap zet naar rentemiddelen.

Wat kost rentemiddeling?

Met rentemiddeling breek je je rentevaste periode open. Daarvoor moet je een bedrag betalen aan de hypotheekaanbieder. Dat doe je niet in één keer; de kosten worden uitgesmeerd over de rentevaste periode. Je betaalt dus elke maand van je nieuwe rentevaste periode een bepaald deel van het boetebedrag. Zodra je een aanvraag voor rentemiddeling doet, krijg je ook te horen welke kosten dit voor jou met zich meebrengt.