Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overwaarde

Overwaarde

Er is sprake van overwaarde op je huis als je woning meer waard is dan je huidige hypotheekschuld. Je overwaarde is geen bedrag dat zomaar op je spaarrekening staat. Wel kun je op verschillende manieren je overwaarde verzilveren. Door bijvoorbeeld een tweede hypotheek af te sluiten of je hypotheek te verhogen, kun je (een deel van) je overwaarde opnemen. Daardoor heb je een bedrag in handen dat je vrij kunt besteden. Gebruik het bijvoorbeeld voor een verbouwing, om een auto te kopen of om een schenking te doen.

Onze financieel adviseurs kennen de mogelijkheden voor het opnemen van je overwaarde. Zij zijn ook bekend met de voor- en nadelen daarvan en kunnen je dus goed informeren. Wil je hier meer over weten? Vraag een gratis kennismaking aan.

Gratis oriëntatiegesprek overwaarde

 

Hoe bereken je je overwaarde?

Wil je weten of er sprake is van overwaarde op jouw woning? Dat kun je op deze manier berekenen:

  • Bepaal de marktwaarde van je woning (bijvoorbeeld via een officiële taxatie of door gegevens uit het Kadaster op te vragen).
  • Check je huidige hypotheekschuld.
  • Trek de hypotheekschuld af van je woningwaarde. Het bedrag dat dan overblijft, is je overwaarde.

Mogelijk kun je een deel van je overwaarde opnemen. Hoeveel overwaarde je kunt verzilveren, hangt af van je inkomen. Onze hypotheekadviseurs kunnen exact voor je uitrekenen hoeveel overwaarde jij via een hypotheek kunt opnemen.

 

Lees het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’

Als je je overwaarde weet vrij te spelen, kun je er interessante dingen mee doen. Wil je precies weten wat je er zoal mee kunt doen? En hoe je je overwaarde kunt opnemen? Lees dan ons gratis whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’. Daarin staat dat alles precies uitgelegd.

Overwaarde whitepaper downloaden

 

Wat zijn jouw opties met je overwaarde?

Wellicht kun je op basis van je overwaarde een tweede hypotheek afsluiten, je hypotheek verhogen of een speciaal hypotheekproduct afsluiten. Een opeethypotheek bijvoorbeeld. Door je overwaarde te laten uitbetalen, kun je zelf beslissen wat je ermee doet. Een paar mogelijkheden zijn:

Testimonial overwaarde verzilveren
 
 

Houd er wel rekening mee dat de rente over je hypotheek alleen aftrekbaar is voor het hypotheekdeel dat je gebruikt voor de aankoop, verbouwing of renovatie van een woning die jouw hoofdverblijf is.

Annet en haar man verzilverden de overwaarde op hun huis om daarmee hun pensioen aan te vullen. Hoe dat precies in zijn werk ging? Lees hier hun verhaal.

 

Overwaarde en verhuizen

Heb je verhuisplannen? Dan kun je de overwaarde op je huis natuurlijk ook in een volgende woning investeren. Vanuit de bijleenregeling is dat ook gunstig om te doen. Als je je overwaarde niet in je volgende woning investeert, loop je namelijk over een deel van je hypotheek hypotheekrenteaftrek mis. Het is dus fiscaal aantrekkelijk om je overwaarde te gebruiken om de hypotheek op je volgende woning te verlagen. Je hebt daardoor lagere maandlasten en een groter budget voor een nieuwe woning.

Marleen OverduinLet op: Hoeveel overwaarde je kunt opnemen, hangt af van je maximale hypotheek. Hiervoor kijkt de hypotheekaanbieder naar twee dingen: de waarde van je woning en jouw toetsinkomen. Een hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen of jij je volledige overwaarde of een deel ervan kunt opnemen.

Advies over je overwaarde?

Heb jij een mooie overwaarde op je huis opgebouwd? En ben je benieuwd wat je daar zoal mee kunt doen? Onze hypotheekadviseurs denken graag mee. Vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan en ontdek daarin wat jouw overwaarde-opties zijn. Dan kun je daarna zelf besluiten of je daadwerkelijk je overwaarde wilt opnemen of niet.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Dit verschilt sterk per situatie. Het opnemen van je overwaarde geeft je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld voor je pensioen of voor een verbouwing. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk. Je hoeft daar bovendien geen aparte lening voor af te sluiten, maar neemt er extra hypotheek voor. Daardoor profiteer je van de relatief lage hypotheekrente. Houd er wel rekening mee dat door het opnemen van je overwaarde je maandlasten stijgen en de kans op een restschuld iets groter wordt. Laat je dus goed informeren door een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep voordat je hier een keuze over maakt.

Een opeethypotheek is een mogelijke manier om de overwaarde op je huis op te nemen. Dit type hypotheek is speciaal bedoeld voor gepensioneerden die beperkte mogelijkheden hebben om een gewone hypotheek af te sluiten. De opeethypotheek keert elke maand (of elk jaar) een bepaald bedrag van de overwaarde uit. Je betaalt geen aflossing en de rente wordt bij je schuld opgeteld. Daarmee eet je in de loop der tijd je overwaarde als het ware op. Hier kleven dus wat nadelen aan, maar het kan zeker ook een interessant product zijn in sommige situaties. Onze financieel adviseurs geven je er graag persoonlijk advies over.