Met een opstalverzekering verzeker je de buitenkant van je woning en alles wat vaststaat in je woning. Dit wordt ook wel “aard- en nagelvast” genoemd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om je kozijnen, een vastgelijmde vloer en de muren van je woning. Als eigenaar van een koopwoning ben je verplicht om een opstalverzekering te nemen, tenzij je onder een Vereniging van Eigenaren valt met een eigen opstalverzekering. Je bent door die verzekering bijvoorbeeld verzekerd tegen schade aan de buitenkant van je woning door storm, lekkage of vandalisme.
Onze financieel adviseurs kunnen je persoonlijk advies geven over verplichte en handige verzekeringen in jouw situatie. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan voor een check-up van jouw verzekeringen.
De opstalverzekering is dus bedoeld voor alles wat “aard- en nagelvast” zit in je woning. Het gaat daarbij om alles wat zo erg vastzit aan de grond of het gebouw dat je het niet kunt losmaken zonder schade aan te richten. Denk daarbij aan de leidingen, de kozijnen of vloeren die vastgelijmd zijn. Sommige opstalverzekeringen dekken ook zonnepanelen op het dak.
De precieze dekking verschilt per opstalverzekering. Zo is bij de ene opstalverzekering schade door vandalisme wel verzekerd en bij de andere niet. De meeste verzekeringen keren uit als de schade is ontstaan door onder meer brand, rook, inbraak of diefstal, neerslag, blikseminslag, storm, wateroverlast of explosies. Schade door een grote ramp, zoals een oorlog of een overstroming, is bij de meeste verzekeringen uitgesloten van dekking.
Let op: schade aan spullen die losstaan in je huis (zoals meubels en apparatuur) valt onder de inboedelverzekering. Dat wordt dus niet gedekt vanuit de opstalverzekering.
Ja, in Nederland ben je als eigenaar van een koophuis verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is een harde eis voor de hypotheekaanbieder, omdat jouw woning het onderpand voor de lening is. Dus als jouw volledige huis afbrandt, dan kan de hypotheekaanbieder dit nergens op verhalen. Dat risico dek je af met een opstalverzekering.
Heb je een appartement? Dan is de opstalverzekering vaak via de VvE geregeld. Je hoeft deze verzekering dan niet zelf af te sluiten. Check altijd hoe dit zit bij jouw VvE.
Goed om te weten: Als je een huurwoning hebt, hoef je bijna nooit een opstalverzekering af te sluiten. Vaak heeft de verhuurder deze verzekering zelf afgesloten. Maar er zijn enkele uitzonderingen op die regel, dus loop vooral jouw huurvoorwaarden erop na.
Voor de opstalverzekering betaal je elke maand een bedrag aan premie. De kosten voor de opstalverzekering hangen af van onder andere je woonplaats, de dakbedekking en de staat van je woning. Meestal kijkt de opstalverzekering naar de herbouwwaarde van je woning: het bedrag dat nodig is om je woning opnieuw te bouwen in de huidige staat. Voor dat bedrag sluit je een verzekering af. De premie komt volgens Vereniging Eigen Huis neer op ongeveer € 11,- tot € 22,- per maand.
Ben je benieuwd welke verzekeringen voor jou nodig zijn? En of je goed zit met de verzekeringen die je hebt lopen? Onze financieel adviseurs checken het graag voor je. Vraag een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan om jouw verzekeringen te laten checken.
Als je een woning koopt, heb je op z’n minst een opstalverzekering en een inboedelverzekering nodig. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering handig om af te sluiten. Soms stelt je hypotheekaanbieder ook andere verzekeringen verplicht als je een hypotheek wilt afsluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De opstalverzekering is bedoeld voor de buitenkant van je woning en alles wat daaraan vastzit. Denk aan de badkamer, de kozijnen en het dak. Met een inboedelverzekering verzeker je juist alles wat los in je woning staat, zoals meubels of apparatuur.