De executiewaarde is het bedrag dat je woning naar verwachting oplevert als er sprake is van een gedwongen verkoop. Dit is vaak zo’n 80-85% van de marktwaarde van een woning, dus van het bedrag dat een woning bij normale verkoop oplevert. Bij nieuwwoningen ligt het percentage iets hoger, rond de 90%. De executiewaarde is alleen van toepassing als je je woning gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld bij een faillissement. Voor de berekening van je maximale hypotheek wordt tegenwoordig de marktwaarde van je woning als uitgangspunt gebruikt.
Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een nieuwe woning? Krijg een indicatie van je maximale hypotheek via onze online tool. Of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die vertelt je vrijblijvend wat jouw leenmogelijkheden zijn.
Er is een taxatie nodig om de executiewaarde te berekenen voor jouw woning. Maar ga voor bestaande woningen uit van ongeveer 80-85% van de marktwaarde van je huis. Bij nieuwbouwwoningen is 90% een goed uitgangspunt. Woningen in verhuurde staat leveren vaak wat minder op dan 80%.
Soms wordt de WOZ-waarde gebruikt om de executiewaarde te berekenen. Maar niet altijd zijn de executiewaarde en de WOZ-waarde aan elkaar gelijk.
Let op: de executiewaarde is het bedrag dat je woning onder de minst gunstige omstandigheden zou opleveren. Het kan zijn dat je woning in werkelijkheid meer opbrengt bij gedwongen verkoop.
Goed om te weten: Van een gedwongen verkoop is niet zomaar sprake. De geldverstrekker probeert altijd eerst afspraken met je te maken als je een betalingsachterstand voor je hypotheek hebt. Executieverkoop is de allerlaatste optie als er geen andere oplossing is of als je weigert daaraan mee te werken.
Wil je weten hoe je jouw maandlasten kunt verlagen, zodat je hypotheek betaalbaar blijft? Of heb je vragen over je opties voor een nieuwe hypotheek? Onze financieel adviseurs staan graag voor je klaar. Plan een gratis eerste gesprek voor een kennismaking én om zicht te krijgen op jouw mogelijkheden.
Dat hoeft niet zo te zijn. De executiewaarde van een huis is vaak rond de 80-85% van de vrije verkoopwaarde van een woning als je een bestaand huis hebt. Bij nieuwbouwwoningen is dat rond de 90%. Woningen in verhuurde staat leveren wat minder op. Dit bedrag kan maar hoeft niet gelijk te zijn aan de WOZ-waarde.
Dit gebeurt niet zomaar als je een eerste betalingsachterstand hebt. Geldverstrekkers proberen in beginsel altijd eerst met jou, als geldnemer, samen tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling. Pas als er geen andere oplossingen meer zijn of als jij weigert mee te werken aan een oplossing, zal de bank tot executieverkoop overgaan.